search icon

Bloomberg

Γαλλία: Παγκοσμιοποίηση Vs εθνικισμού στον β’ γύρο των εκλογών

Οι βασικές διαφορές των δύο υποψηφίων

Στις επόμενες δύο εβδομάδες της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας, η Μαρίν Λεπέν θα παλέψει να διαλύσει το τείχος αντιπάθειας που έχουν οι ψηφοφόροι, κυρίως εξαιτίας του πατέρα της και όχι της ίδιας. Το καθήκον του Εμανουέλ Μακρόν είναι να πείσει τους Γάλλους ότι έχει τη δύναμη αλλά και την κατάλληλη εμπειρία για να γίνει πρόεδρος.

Η ακροδεξιά Λεπέν και ο κεντρώος Μακρόν πήραν λιγότερο από το 1/5 των ψήφων στον α’ γύρο των γαλλικών εκλογών, στον οποίο συμμετείχαν 11 υποψήφιοι. Τώρα θα πρέπει να πείσουν τους υπόλοιπους ότι έχουν τα προσόντα που χρειάζεται για να διοικήσουν τη χώρα τους, στον επικείμενο β’ γύρο στις 7 Μαΐου.

Στον επόμενο γύρο θα έρθουν αντιμέτωπες δύο εντελώς διαφορετικές οπτικές. Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ της παγκοσμιοποίησης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η Λεπέν χρησιμοποιεί τα κανάλια που οδήγησαν στο Brexit και στην ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ την εξουσία.

Ο β’ γύρος θα έχει, επίσης, ένα ακόμη μοναδικό στοιχείο, καθώς δεν συμμετέχει κανένας υποψήφιος από το, μέχρι σήμερα, δύο μεγάλα κόμματα, κάτι που προσφέρει στον 39χρονο Μακρόν και στην 48χρονη Λεπέν τη δυνατότητα να συνάψουν συμμαχίες που μέχρι τώρα έμοιαζαν απίθανο να συμβούν.

«Η δυσκολότερη δουλειά για τη Μαρίν Λεπέν είναι να σπάσει το παραδοσιακό «όραμα» από το οποίο υπέφερε και ο πατέρας της. Αν και το προφίλ της είναι καλύτερο από το δικό του, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι υποστηρίζουν ότι δεν συμμερίζονται τις απόψεις της και έχουν κακή γνώμη για το Εθνικό Μέτωπο», τονίζει ο Yves-Marie Cann, δημοσκόπος στην Elabe.

Ο Μακρόν θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχει την αύρα που χρειάζεται για να γίνει αρχηγός ενός έθνους που το 40% των ψηφοφόρων έχουν αντιευρωπαϊκά αισθήματα, είτε ανήκουν στη δεξιά είτε στην αριστερά. Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση, μετά το πέρας του α’ γύρου των εκλογών, από την Ipsos ο Μακρόν, ο οποίος θα γίνει ο νεαρότερος πρόεδρος της Γαλλίας εάν εκλεγεί, θα κερδίσει το 62% των ψήφων με τη Λεπέν να φθάνει στο 38%. Φυσικά εάν εκλεγεί η Λεπέν θα είναι και αυτή η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας.

«Ο Μακρόν δεν είναι ακόμη ο πρόεδρος που θέλουν οι Γάλλοι», υποστηρίζει ο Frederic Lazorthes, σύμβουλος επικοινωνίας που είχε εργαστεί και για τον πρωθυπουργό Dominique de Villepin και προσθέτει «πρέπει να επιδείξει μεγάλη υπευθυνότητα έναντι ενός έθνους που είναι διχασμένο και να πείσει ότι η χώρα του μπορεί να θριαμβεύσει στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης».

Οι β’ γύροι των γαλλικών εκλογών δεν είναι και πολύ καλή για το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν. Το 2002, όταν κέρδισε της τοπικές εκλογές και το 2015 όταν κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές -με ποσοστό άνω του 40% – το κόμμα ήταν ισχυρό στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά ηττήθηκε στον β’ γύρο.

Αν και η βασική της υπόσχεση είναι η έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ, έχει φροντίσει να επιβάλλει χαμηλούς τόνους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, στο πιο επιθετικό τμήμα του κόμματός της. Όμως η έξοδος από το ευρώ δεν είναι κάτι που επιθυμούν οι περισσότεροι Γάλλοι, υποστηρίζει ο Dominique Reynie, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ινστιτούτο Science Po.

Στις τελευταίες προεκλογικές της ομιλίες -πριν τον α’ γύρο- η Λεπέν δεν αναφέρθηκε στο Frexit αλλά φρόντισε να επικεντρωθεί στα άλλα θέματα που προωθεί: Ισλάμ, μετανάστευση, εθνική ταυτότητα και τρομοκρατία. Όμως θα πρέπει να κάνει ορισμένα βήματα μπροστά εάν θέλει πραγματικά να κερδίσει το βραβείο της γαλλικής προεδρίας.

«Θα πρέπει να εγκαταλείψει το σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Δεν είναι αρκετό το να «νίπτει τας χείρας της», υποσχόμενη δημοψήφισμα», εκτιμά ο Reynie και τονίζει «εάν δεν αλλάξει αυτήν τη στάση, τότε θα ηττηθεί».

Ως πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει, ο Μακρόν στην ομιλία του την Κυριακή παρουσίασε τον εαυτό του ως τη βασική δύναμη της ενότητας, ενώ έχει, επανειλημμένα, χαρακτηρίσει τη Λεπέν ως εκπρόσωπο του διχασμού. Υποσχέθηκε ότι θα είναι «πρόεδρος όλων των Γάλλων, πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στους εθνικιστές. Δε υπάρχουν πολλές Γαλλίες, υπάρχει μόνο μία».

«Ο Μακρόν ήταν ο λιγότερο διχαστικός υποψήφιος», εκτιμά ο Schmieding, «κάτι το οποίο θα τον βοηθήσει να κερδίσει επιπλέον στήριξη».

Όμως η Λεπέν θα υποστηρίξει ότι είναι η μόνη που μπορεί να φέρει την πραγματική αλλαγή στη Γαλλία. Έχει επίσης επικεντρωθεί στο παρελθόν του Μακρόν ως επενδυτικού τραπεζίτη και αποφοίτου των πανεπιστημίων της γαλλικής ελίτ.

Exit mobile version