Ο κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας θα εντείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αναγκάζεται να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό ενόψει των εκλογών για την Ευρωπαϊκή Ένωση του Ιουνίου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Fitch και η Moody’s πρόκειται να επαναξιολογήσουν το γαλλικό χρέος στις 26 Απριλίου, ενώ η αξιολόγηση της S&P αναμένεται στις 31 Μαΐου. Στη συνέχεια, οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες σε ολόκληρη την ΕΕ στις αρχές Ιουνίου με τα polls να δείχνουν ότι ο Μακρόν θα υποστεί πλήγμα από την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν.
Ο Fitch υποβάθμισε ήδη τη Γαλλία σε AA- από AA πριν από ένα χρόνο και ο S&P κρατά αρνητική την προοπτική στην αξιολόγησή του λόγω των προσπαθειών του Μακρόν να χαλιναγωγήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας μετά την πανδημία.
Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί, καθώς ανακοίνωσε σχέδια για επιπλέον εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ.
The danger of a cut to France’s credit rating is adding to the challenges facing President Emmanuel Macron https://t.co/wBPz5QHHnY
— Bloomberg (@business) April 11, 2024
Ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ πιέζει για τροποποίηση του προϋπολογισμού πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, προκειμένου να επανέλθουν τα δημοσιονομικά σε τάξη. Ωστόσο, ο Μακρόν απέρριψε αυτή την πρόταση λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να παραδώσει περαιτέρω έδαφος στην Λεπέν και σε άλλους αντιπάλους πριν από τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με πηγές.
Ο Λεμέρ ζήτησε να γίνουν περισσότερες περικοπές για να μειωθεί το έλλειμμα στο 4,9% φέτος, σε σύγκριση με τον επικαιροποιημένο στόχο του 5,1% που αποκαλύφθηκε την Τετάρτη, είπε η πηγή. Ενώ ο επικεφαλής των οικονομικών προήδρευσε των τεράστιων δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, ανησυχεί τώρα για τους κινδύνους που εγκυμονεί το βάρος του δημόσιου χρέους της Γαλλίας, το οποίο ήταν περίπου 112% του ΑΕΠ στο τέλος του περασμένου έτους.
Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Γαλλίας εμποδίζουν τις προσπάθειες του Μακρόν να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη σε μια σειρά ζητημάτων, από τη στήριξη προς την Ουκρανία μέσω της αναζωογόνησης της αμυντικής βιομηχανίας έως την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει περίπου 5 δισ. ευρώ από τις κρατικές διοικήσεις, 2,5 δισ. ευρώ από τις τοπικές αρχές και να συγκεντρώσει 2,5 δισ. ευρώ από έναν απροσδόκητο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες και νέες εισφορές σε εξαγορές μετοχών. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης φόρων σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, αλλά εργάζεται για μια μεταρρύθμιση των επιδομάτων ανεργίας, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg.
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΕΘΟ: Συναγερμός για αναχαίτιση της νέας «ρουκέτας» στην ανάπτυξη και στην τσέπη του Έλληνα
ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ