Ο γαλλικός πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ οι τιμές στην Ιταλία παρέμειναν απροσδόκητα σταθερές, υποστηρίζοντας τις συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με πέρυσι τον Φεβρουάριο, μετά από αύξηση 1,8% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει πρόοδο 1,1%. Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 1,7%, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μικρή άνοδο.

Και στις δύο περιπτώσεις καταγράφηκε επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των υπηρεσιών, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται ευρέως να μειώσει εκ νέου το κόστος δανεισμού την επόμενη εβδομάδα.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα σημείωσαν ράλι μετά τα στοιχεία από τη Γαλλία, όπου οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά τρεις μονάδες βάσης σε όλη την καμπύλη. Οι αγορές χρήματος ενίσχυσαν τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, ευνοώντας πλέον τέσσερις ακόμη μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Ο πληθωρισμός είναι άνισος σε ολόκληρη την περιοχή: Σε αντίθεση με τη Γαλλία, οι ισπανικές τιμές σημείωσαν άλμα 2,9% αυτόν τον μήνα. Αλλά η ΕΚΤ παραμένει βέβαιη ότι θα επιτύχει τον στόχο του 2% φέτος – ιδιαίτερα καθώς η οικονομία του μπλοκ αγωνίζεται.

Μια σαφέστερη εικόνα των πιέσεων στις τιμές θα προκύψει αργότερα την Παρασκευή, όταν η Γερμανία θα δημοσιεύσει στοιχεία, και τη Δευτέρα, όπου οι αναλυτές αναμένουν ότι το νομισματικό μπλοκ των 20 χωρών θα αναφέρει συγκράτηση στο 2,3%.

Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% από 2,75% την επόμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας τη συνολική χαλάρωση από τον Ιούνιο στις 150 μονάδες βάσης. Το τι θα συμβεί από εκεί και πέρα είναι λιγότερο σαφές, καθώς ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ, ενώ άλλοι ανησυχούν περισσότερο για την υποτονική οικονομική ανάπτυξη και τον κίνδυνο υποεκπλήρωσης του στόχου.

Αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg πριν από την απόφαση για το επιτόκιο του Μαρτίου βλέπουν μεγαλύτερη πιθανότητα υπέρβασης. Οι ανησυχίες αυτές μπορεί να υποδαυλιστούν από ξεχωριστούς αριθμούς από τη Γερμανία που δείχνουν ότι οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών τον Ιανουάριο.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αργότερα την Παρασκευή από την ΕΚΤ, ωστόσο, έδειξε ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν στο 2,6% από 2,8%. Διατηρήθηκαν σταθερές στο 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι περιφερειακοί αριθμοί από τη Γερμανία υποδεικνύουν επίσης ελαφρά χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές σε εθνικό επίπεδο αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον Martin Ademmer του Bloomberg Economics. Αν και αυτό είναι σύμφωνο με τη συναίνεση των αναλυτών, η μέτρηση του 2,7% που προβλέπεται θα εξακολουθούσε να είναι αυξημένη.

Διαβάστε ακόμη

Βόμβα για τους servicers στα δάνεια του νόμου Κατσέλη

Το πόρισμα, το χάος και οι ευθύνες (όλων), τα τρένα σήμερα (ποιος μπαίνει;), η CVC και η πλαζ Βουλιαγμένης, Nova γιοκ η πώληση, η Τρ. Πειραιώς και η Snappi

Mikel: Η «φλέβα χρυσού» στην Τουρκία και η είσοδος στην Ινδία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα