Ο Εμανουέλ Μακρόν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να διοικήσει τη Γαλλία με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση με περιορισμένες εξουσίες για μήνες, καθώς ωθεί τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά.
Η Εθνοσυνέλευση θα συνεδριάσει την Πέμπτη 18/7 για πρώτη φορά μετά τις πρόωρες εκλογές που έφεραν ένα κοινοβούλιο βαθιά διχασμένο για το ποιος θα πρέπει να κυβερνήσει. Με τα κόμματα να διαφωνούν για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, ο πρόεδρος ζήτησε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ να παραμείνει μέχρι να αναδειχθεί ένας σαφής διάδοχος, με τους συμβούλους του να προμηνύουν ότι αυτό μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο.
Aν και ο νόμος υποδεικνύει ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε συνήθεις υποθέσεις και έκτακτες ανάγκες, ένας ανώτερος αξιωματούχος στο γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει προϋπολογισμό τον Οκτώβριο, αν χρειαστεί.
Ο Μακρόν αναδιαμόρφωσε τον πολιτικό χάρτη της Γαλλίας όταν ήρθε στην εξουσία το 2017, παραγκωνίζοντας τα κυρίαρχα συντηρητικά και σοσιαλιστικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία.
Τώρα ανασύρει νομικά προηγούμενα από μισό και πλέον αιώνα πριν για να συνεχίσει να κυβερνά καθώς η κεντρώα βάση εξουσίας του καταρρέει.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Γαλλίας φαίνεται τώρα ότι θα είναι η μακροβιότερη από τότε που το ισχύον σύνταγμα διαμορφώθηκε από τον Σαρλ ντε Γκωλ το 1958 κατά τη γέννηση της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας.
Ο Ατάλ θα παραμείνει στο τιμόνι μιας κυβέρνησης με αποδυναμωμένες εξουσίες μέχρι ο Μακρόν να διορίσει διάδοχο.
Ενώ ο Μακρόν δεν έχει καμία υποχρέωση να επιλέξει κάποιον από την αριστερή συμμαχία, είναι πιθανό να επιλέξει ένα πρόσωπο με ευρεία απήχηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει πλειοψηφίες κατά περίπτωση για να περάσει νομοθεσία και να επιβιώσει από τις προτάσεις δυσπιστίας.
Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για αυτό, ενώ η προσωρινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ανατραπεί από το κοινοβούλιο.
Στο παρελθόν, ο πρόεδρος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις παρά την ευρεία αντίθεση μεταξύ των νομοθετών και των πολιτών.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί να ψηφίζει νόμους εφόσον χρειάζεται για να χειριστεί «συνήθεις υποθέσεις» και διορισμούς που δεν είναι πολιτικά ευαίσθητοι, ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του γραφείου του πρωθυπουργού, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ατάλ θα μπορούσε να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο για τέτοιες αποφάσεις ή δημοψήφισμα – όπως συνέβη το 1962, όταν η υπηρεσιακή κυβέρνηση διήρκεσε εννέα ημέρες μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Ντε Γκωλ, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία.
Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πιεστικά ζητήματα θα είναι το πώς θα συμφωνηθεί ο προϋπολογισμός για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να υποβάλει πρόταση για το 2025 στο όνομα της συνέχειας του κράτους. Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους παρουσιάζεται συνήθως στο υπουργικό συμβούλιο πριν από την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου. Το δημοσιονομικό νομοσχέδιο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο τώρα που είναι χωρισμένο σε τρεις ομάδες.
Ο απερχόμενος υπουργός Προϋπολογισμού Τομά Καζενάβ δήλωσε ότι η προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει, προσθέτοντας ότι θα είναι απαραίτητο να υπάρχει ευρεία υποστήριξη υποστήριξη από έναν συνασπισμό νομοθετών που καλύπτει τόσο την αριστερά όσο και τη δεξιά.
«Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση», δήλωσε ο Καζενάβ στην τηλεόραση BFM Business. Οι Γάλλοι ήθελαν αυτή την ποικιλόμορφη Εθνοσυνέλευση με τους τρεις πόλους, αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα: μια χώρα χωρίς προϋπολογισμό είναι μια χώρα εύθραυστη».
Ένα από τα πρώτα καθήκοντα της Πέμπτης θα είναι η εκλογή νέου προέδρου της Εθνοσυνέλευσης. Οι εκλογές μπορεί να διαρκέσουν τρεις γύρους, αν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία σε έναν υποψήφιο. Αυτό θα δώσει μια γεύση για το πώς πιθανότατα θα κυβερνηθεί η Γαλλία τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.
Διαβάστε ακόμη
Αυτό είναι το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας – Πώς ενισχύονται τα έσοδά της
Attica Bank – Παγκρήτια: Εντός εβδομάδας οι εγκρίσεις του ΤΧΣ
«Ελίκη»: Ο πλειστηριασμός, η «ναυμαχία» στον Φλοίσβο και το… άλλο μνημόνιο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ