search icon

Bloomberg

Γαλλία εναντίον Γερμανίας για τη «βιομηχανική καρδιά» της Ευρώπης (πίνακες)

Δύσκολη αλλά επιτακτική η ανάγκη εύρεσης λύσης όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση - Η προσέγγιση του Παρισιού και του Βερολίνου και το ζητούμενο της πυρηνικής ενέργειας

Μάχη για τη «βιομηχανική καρδιά» της Γηραιάς Ηπείρου λαμβάνει χώρα μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το τελεσίγραφο της πρώτης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια προκάλεσε διπλωματικές αντιδράσεις της δεύτερης, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. 

Αν και η περσινή ενεργειακή κρίση αποτελεί πια μακρινή ανάμνηση, η στάση των δύο χωρών στην πυρηνική ενέργεια έχει παγιωθεί σχεδόν πλήρως τη στιγμή που καλούνται να επιτύχουν τους στόχους του net-zero. 

«Οι κυβερνήσεις τόσο στο Παρίσι όσο και στο Βερολίνο προσπαθούν να παρέχουν ηλεκτρικό όσο πιο φθηνά μπορούν», σημείωσε το στέλεχος του think-tank CEPS, Κρίστιαν Έγκενχοφερ, προσθέτοντας πως «πρόκειται για θέμα πολιτικής επιβίωσης».

Δεδομένων των απεργιών των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία πριν από πέντε χρόνια, οι τιμές της ενέργειας παραμένουν ένα ακανθώδες ζήτημα για την κυβέρνηση Μακρόν. Η κυβέρνηση συνεργασίας του Γερμανού Καγκελάριου Σολτς, από την άλλη, αντιμετωπίζει σημαντική πίεση μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης των γερμανικών νοικοκυριών, κάτι το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν ως μοχλό άσκησης πολιτικής πίεσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την ευχέρεια να αντέξει μία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυρίων βιομηχανικών της χωρών. Το Inflation Reduction Act της αμερικανικής κυβέρνησης έχει ήδη εγείρει ανησυχίες όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων στις ΗΠΑ αντί για την Ε.Ε., ενώ η γρήγορα εξηλεκτριζόμενη Κίνα καραδοκεί, ασκώντας ανταγωνιστική πίεση.

Η ασυμφωνία όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών εντείνει τις εντάσεις μεταξύ τους. Η Γαλλία προσπαθεί να επιτύχει την επέκταση της λειτουργίας των παλαιών πυρηνικών της αντιδραστήρων, κάτι το οποίο θα μπορούσε να δώσει πρόσβαση στην κρατική Elecricite de France SA (EDF) σε περαιτέρω χρηματοδότηση την οποία έχει άμεσα ανάγκη.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η EDF έχει ανακοινώσει πως ενδέχεται να χρειαστεί να επενδύσει 25 δισ. ευρώ ετησίως για την επέκταση της λειτουργίας των 56 αντιδραστήρων της οι οποίοι κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ‘80 και του ‘90, όπως και την κατασκευή νέων αντιδραστήρων, αιολικών και ηλιακών πάρκων. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως η EDF έχει χρέη 65 δισ. ευρώ. 

Το Βερολίνο προσπαθεί να μπλοκάρει την προσπάθεια αυτή, αφού η Γερμανία βρίσκεται σε μία κατάσταση αναδιάρθρωσης του δικού της ενεργειακού της συστήματος ενώ έχει βάλει «λουκέτο» στους πυρηνικούς της αντιδραστρήρες.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανησυχεί πως η Γαλλία θα μπορέσει να αποδειχθεί πιο ανταγωνιστική σε ό,τι αφορά την ενέργεια, εάν η πρόταση της κυβέρνησης Μακρόν λάβει το «πράσινο φως».

Χωρίς την πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, η Γερμανία ανησυχεί πως θα απολέσει την βιομηχανική της βάση, αφού πολλές ενεργοβόρες εταιρείες θα στραφούν σε άλλες χώρες. Αυτό έχει γίνει ήδη αισθητό εάν κανείς αναλογιστεί πως η Γαλλία έχει προσελκύσει 50% περισσότερες ξένες επενδύσεις από τη Γερμανία την τελευταία διετία.

Η εμπιστοσύνη των αγορών και των επιχειρηματιών όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας η οποία συμπεριλαμβάνει και το «στοίχημα» της χρήσης υδρογόνου, έχει περιοριστεί σημαντικά. Περίπου το 1/3 των βιομηχανιών μελετούν τη στροφή προς το εξωτερικό, με τη Γαλλία να περιμένει με… ανοιχτές αγκάλες.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου της Γερμανίας Trimet αναγκάστηκε να περιορίσει την παραγωγή της λόγω της περσινής ενεργειακής κρίσης. Πάραυτα, η τρέχουσα συγκυρία και η προσφορά φθηνής ενέργειας από την ΕDF στο χυτήριό της στη νοτιοανατολική Γαλλία έχουν αλλάξει το αφήγημά της και δίνουν ώθηση στην πράσινη μετάβασή της, σύμφωνα με τον CEO, Φίλιπ Σλούτερ. 

Σε μια προσπάθεια αντίδρασης στην τάση αυτή, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει προτείνει προσωρινές επιδοτήσεις στις βιομηχανίες για την ενέργεια, αλλά δεν βρίσκει υποστήριξη στην ίδια την κυβέρνηση.

Αν και στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης υποστηρίζει πως βάσει των νέων κανονισμών, τα μελλοντικά ενεργειακά κόστη στη Γαλλία θα συμπλέουν με αυτά της Γερμανίας, οι δύο χώρες βρίσκονται σε ευρύτατη αντιπαράθεση και οι διαφορές φαίνονται δυσεπίλυτες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια και τη χρήση της.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο χρόνος περνά και η πίεση αυξάνεται για την εύρεση λύσης. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους, οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα καθυστερήσουν την επίλυση του προβλήματος για πολλούς μήνες, περίοδο την οποία πολλές εταιρείες μπορεί να χρησιμοποιήσουν για να «αποδημήσουν».

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι ωφελούνται από το «πακέτο» των €2,5 δισ. της ΔΕΘ – Πότε και πόσα θα πάρουν

Παναγιώτης Τερεζάκης (ΟΣΕ): Σε δύο χρόνια η πλήρης αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Θα δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία των εμπρηστών «οικοπεδοφάγων» και καταπατητών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version