Ένα βήμα πριν την κατάρρευση φαίνεται να βρίσκεται η γαλλική κυβέρνηση, καθώς οι διαπραγματεύσεις των κομμάτων για το σχέδιο προϋπολογισμού δεν οδήγησαν σε κάποιον συμβιβασμό, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια πρόταση δυσπιστίας, την οποία κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν.
Η επιλογή λίγο νωρίτερα το μεσημέρι Μπαρνιέ να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση για το τμήμα του προϋπολογισμού που αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, οδήγησε, όπως αναμενόταν από την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, στην πρόταση δυσπιστίας.
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού LFI, η Ματίλντ Πανό, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
H Μαρίν Λεπέν επιβεβαίωσε ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα καταθέσει τη δική του πρόταση μομφής και θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής της Αριστεράς.
Λίγο νωρίτερα το μεσημέρι είχε φανεί μια άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες με την κυβέρνηση να προχωρεί σε παραχωρήσεις που ζητούσε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο λίγο μετά, ο Μπαρνιέ ανακοίνωσε την πρόθεση του να προσφύγει στο άρθρο του Συντάγματος. «Είμαστε μπροστά στη στιγμή της αλήθειας», είπε ο Μπαρνιέ μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν δήλωσε ότι η Γαλλία δε θα δεχτεί τεχνητές προθεσμίες για τον προϋπολογισμό από τη Μαρίν Λεπέν, τη στιγμή που η ακροδεξιά πολιτικός έδωσε την ισχυρότερη ένδειξη ότι είναι έτοιμη να ανατρέψει την κυβέρνηση ήδη από αυτή την εβδομάδα.
«Η γαλλική κυβέρνηση δε δέχεται τελεσίγραφα», δήλωσε ο Αρμάν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Δεν θα εκβιαστούμε».
Οι επενδυτές ομολόγων έχουν αποφύγει το κρατικό χρέος της Γαλλίας εν μέσω του πολιτικού μπρα ντε φερ στο Παρίσι, ωθώντας το κόστος δανεισμού σε κάποια στιγμή την περασμένη εβδομάδα τόσο υψηλά όσο και της Ελλάδας και οδηγώντας τον Μπαρνιέ να προειδοποιήσει για «καταιγίδα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι πολιτικές δυσκολίες και η νευρικότητα των αγορών ξεκίνησαν τον Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές σε μια προσπάθεια να φέρει σαφήνεια στην Εθνοσυνέλευση, όπου το κόμμα του δεν είχε ήδη την απόλυτη πλειοψηφία.
Η Λεπέν, η οποία ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, σημείωσε ήδη μια νίκη την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Μπαρνιέ συμφώνησε να εγκαταλείψει την αύξηση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, ένα από τα βασικά αιτήματα του Εθνικού Συναγερμού.
Η νομοθεσία του Μπαρνιέ για τον προϋπολογισμό, η οποία ενσωματώνει προσαρμογές ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί μια προσπάθεια να μπει τάξη στη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας, με το έλλειμμα της χώρας να αναμένεται να φτάσει το 6,1% του ΑΕΠ φέτος.
Ο υπουργός Προϋπολογισμού, Λοράν Σεν Μαρτέν, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ότι τα αιτήματα για την τροποποίηση του προϋπολογισμού θα κοστίσουν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις.
Η Λεπέν αντέδρασε στα σχόλια αυτά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ «έβαλε τέλος στις συζητήσεις». Η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές της, τότε το κόμμα της θα ενωθεί με την Αριστερά για να ρίξει την κυβέρνηση.
Το ασφάλιστρο απόδοσης μεταξύ των γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων και των ασφαλέστερων γερμανικών ισοδυνάμων, ένας στενά παρακολουθούμενος δείκτης κινδύνου, άγγιξε πρόσφατα τις 90 μονάδες βάσης – το μεγαλύτερο από το 2012 – πριν περιοριστεί ξανά σε περίπου 80 μονάδες βάσης. Ο δείκτης αναφοράς μετοχών της Γαλλίας βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά του σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές από το 2010.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα έφτασε για λίγο την απόδοση αυτών της Ελλάδας, μιας χώρας που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους. Ο Αρμάν απέρριψε τη σύγκριση, λέγοντας ότι η οικονομία της Γαλλίας είναι σταθερή.
«Η Ελλάδα έκανε απίστευτη δουλειά μετά την κρίση για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες», είπε. «Αλλά η Γαλλία δεν είναι η Ελλάδα. Η οικονομία της Γαλλίας δεν είναι η οικονομία της Ελλάδας».
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg, Αντόνιο Μπαρόζο και Ελεονώρα Μαυροειδή, «το να περάσει ο προϋπολογισμός από το κοινοβούλιο και η επιβίωση του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ θα εξαρτηθεί πιθανότατα από τις αποφάσεις της ακροδεξιάς πολιτικού Μαρίν Λεπέν».
Το στοίχημα του Μακρόν με τις πρόωρες εκλογές άφησε την Κάτω Βουλή διασπασμένη σε τρία έντονα αντιτιθέμενα μπλοκ: ένα αποδυναμωμένο κέντρο που υποστηρίζει τον πρόεδρο, μια αριστερή συμμαχία και μια ενισχυμένη ακροδεξιά με επικεφαλής τη Λεπέν. Καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα συνασπισμού, ο Μακρόν διόρισε τον Σεπτέμβριο τον Μπαρνιέ πρωθυπουργό με βασική αποστολή να βάλει σε τάξη τα ακατάστατα οικονομικά της Γαλλίας.
Ακόμη και πριν από την πολιτική αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων, τα οικονομικά της Γαλλίας προκαλούσαν αυξανόμενη ανησυχία στους επενδυτές, καθώς τα σχέδια για τη μείωση του χρέους ξέφυγαν από την πορεία τους στο τέλος του 2024. Με τα φορολογικά έσοδα να υπολείπονται κατά πολύ των εκτιμήσεων, η κυβέρνηση αναμένει τώρα ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 6,1% του ΑΕΠ φέτος αντί να μειωθεί στο 4,4% όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Ο προϋπολογισμός του 2025 του Μπαρνιέ στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στο 5% με «θεραπεία-σοκ» ύψους 60 δισ. ευρώ από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Στη συνέντευξη, ο Αρμάν επέμεινε ότι η απόκλιση από τη δέσμευση για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος προς το 5% το 2025 και προς το 3% το 2029 «δεν αποτελεί επιλογή».
«Αυτό που είναι δική μου ευθύνη ως υπουργός Οικονομικών είναι να δεσμευτώ στον στόχο του 5% που αποφασίσαμε να έχουμε στην αρχή της θητείας μας, όχι μόνο για τη Γαλλία ή για την κυβέρνηση, διότι είναι πλέον απαραίτητο προκειμένου η Ευρώπη να εξακολουθήσει να παραμένει μια ήπειρος ευημερίας», ανέφερε.
Νομοθέτες και νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν επισημάνει μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο κράτος να εισπράξει φόρους και διατάγματα για την έγκριση ελάχιστων δαπανών.
Εάν ο Μπαρνιέ εκδιωχθεί από το αξίωμά του, ο Μακρόν θα πρέπει να τον διορίσει εκ νέου ή να επιλέξει νέο πρωθυπουργό. Παρά ταύτα, ο πρόεδρος θα αντιμετωπίσει την ίδια δύσκολη κατάσταση της πολιτικής διελκυστίνδας, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για νέες βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούλιο.
Ο Αρμάν προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, λέγοντας ότι είναι βέβαιος ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της και να προσελκύει επενδυτές.
«Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έτσι ώστε αυτή η ατζέντα ανάπτυξης να αποτελέσει την καλύτερη απάντηση στις διεθνείς και εμπορικές εντάσεις», συμπλήρωσε.
Διαβάστε ακόμη
Διαθέσιμο το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής – Απλοποιείται η διαδικασία υπολογισμού και καταβολής φόρων
Μητσοτάκης από Λονδίνο: Απέκλεισε την έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες (upd)
Περικοπές στις «λαϊκές» προμήθειες ετοιμάζουν οι τράπεζες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα