Η Γαλλία οδεύει προς μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικού αδιεξόδου μετά την ήττα-σοκ της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές της Κυριακής, η οποία οδήγησε σε ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο δίχως σαφή πλειοψηφία.

Η αριστερή συμμαχία που περιλαμβάνει την ακροαριστερή ομάδα «La France Insoumise» θα είναι η μεγαλύτερη ομάδα με 178 από τις 577 έδρες στην κάτω Βουλή, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Η ομάδα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ήταν δεύτερη με τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν να ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Πριν την ψηφοφορία, οι επενδυτές ανησυχούσαν για την προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης μετά τη συντριπτική νίκη της Λεπέν στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα. Πάραυτα, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούσαν ακόμη περισσότερο για το αν η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, καθώς έχει δώσει υποσχέσεις για δαπάνες που θα αποσταθεροποιούσαν τα δημοσιονομικά και θα εγκυμονούσαν κίνδυνο δημιουργίας κρίσης στην αγορά.

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι ούτε ο Μελανσόν ούτε η Λεπέν θα μπορέσουν να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους και καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον σχηματισμό οποιασδήποτε αποτελεσματικής κυβέρνησης.

«Τα άκρα έχουν αποτραπεί», δήλωσε ο Αντόνιο Μπαρόζο, πολιτικός αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Teneo. «Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος προς μια κυβέρνηση».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα γαλλικά ομόλογα υποχώρησαν στον απόηχο των αποτελεσμάτων, ενώ το ευρώ και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον δείκτη Euro Stoxx 50 υποχώρησαν επίσης λόγω των ανησυχιών ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αυξήσει την πίεση για χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική, παρόλο που τα πιο ακραία αποτελέσματα αποφεύχθηκαν.

Η αριστερή συμμαχία, γνωστή ως Νέο Λαϊκό Μέτωπο, σύναψε συμφωνία με τους κεντρώους του Μακρόν πριν από τον β’ γύρο της ψηφοφορίας, προκειμένου να αποτρέψει την πλειοψηφία της Λεπέν.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων στον α’ γύρο, αλλά κατέληξε με μόλις 143 έδρες, ενώ η ομάδα του Μακρόν πήρε 156 έδρες, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές είχαν σκοπό να ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία. Αντ’ αυτού, ξεκινάει κάτι που μοιάζει με εβδομάδες διαπραγματεύσεων για να προσπαθήσει να καταλήξει σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό.

Αν και οι εκλογικοί κανόνες είχαν σχεδιαστεί για να αποφύγουν το αδιέξοδο, η Γαλλία αντιμετωπίζει τον ίδιο πολιτικό κατακερματισμό που έχει οδηγήσει τα κοινοβούλια σε όλη την Ευρώπη σε εκτεταμένες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις προκειμένου να σχηματίσουν πλειοψηφίες.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σούφ ορκίστηκε αυτόν τον μήνα, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τις εκλογές στη χώρα του. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κυβερνά με την υποστήριξη επτά διαφορετικών κομμάτων, αφού οι συντηρητικοί, η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, απέτυχαν να σχηματίσουν πλειοψηφία. Ο Όλαφ Σολτς ηγείται του πρώτου τριμερούς συνασπισμού της Γερμανίας εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

Στη Γαλλία, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι μια κυβέρνηση με ένα ελάχιστο σύνολο πολιτικών σχεδίων που μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της χώρας χωρίς να στοχεύει σε σημαντικές αλλαγές, όπως αναφέρουν συνταγματολόγοι και πολιτικοί εμπειρογνώμονες.

Αυτό είναι ένα ασυνήθιστο αποτέλεσμα επειδή το ισχύον γαλλικό σύνταγμα, που θεσπίστηκε υπό τον Σαρλ ντε Γκωλ το 1958, δημιουργήθηκε για να προσπαθήσει να αποφύγει το είδος της κοινοβουλευτικής παράλυσης που βίωσε η Γαλλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μελοντί Μοκ-Γκρουέτ, συνταγματολόγος στο πανεπιστήμιο SciencesPo, δήλωσε ότι πρέπει να ανατρέξουμε στην προεδρία του Βενσάν Οριόλ από το 1947 έως το 1954 για να παρατηρήσουμε μια παρόμοια κατάσταση.

«Συναντιόταν με κάθε ομάδα στο κοινοβούλιο και προσπαθούσε να βρει τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή μαζί τους, προκειμένου να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση», ανέφερε. «Αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον εβδομάδες».

Καθώς άρχισαν οι ελιγμοί το βράδυ της Κυριακής, ο Γκαμπριέλ Ατάλ, πήρε αποστάσεις από την απόφαση του προέδρου να προκηρύξει εκλογές και ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει την παραίτησή του. Παρά τις τριβές, ο Μακρόν ενδέχεται του ζήτησε να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μελανσόν απαίτησε από τον Μακρόν να αναγνωρίσει την ήττα του και να διορίσει έναν αριστερό πρωθυπουργό στη θέση του Ατάλ, λέγοντας στους υποστηρικτές του ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμά του. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορέ ακολούθησε μια πιο διαλλακτική νότα, λέγοντας ότι είναι δουλειά του κόμματος να «βρει έναν τρόπο» για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα αιτήματα του γαλλικού λαού.

Η Μοκ-Γκρουέτ δήλωσε ότι ο Μακρόν πιθανότατα θα περιμένει μέχρι να συνεδριάσει η Εθνοσυνέλευση στις 18 Ιουλίου προτού ξεκινήσει σοβαρές διαπραγματεύσεις. Ανέφερε ότι τα κόμματα που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν πιθανότατα θα σχηματίσουν ξεχωριστές ομάδες, παρέχοντας ενδεχομένως ένα άνοιγμα στον Μακρόν να διαπραγματευτεί με τους Σοσιαλιστές ή τους Πράσινους.

Ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, διαφαίνεται μια συναίνεση ότι οι Γάλλοι πολιτικοί θα πρέπει να βρουν έναν νέο τρόπο λειτουργίας που θα περιλαμβάνει περισσότερους συμβιβασμούς. Αυτό δεν είναι εύκολο εγχείρημα σε μια χώρα που έχει συνηθίσει να εφαρμόζει αταλάντευτα το πρόγραμμα του προέδρου της.

«Ηγούμαστε αλλά όχι με πλήρη πλειοψηφία», δήλωσε ο Σοσιαλιστής Ραφαέλ Γκλουκσμάν, ο οποίος έχει προβληθεί ως πιθανός πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο TF1. «Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή που θα ενεργούμε σαν ενήλικες. Θα πρέπει να συζητήσουμε και να κάνουμε διάλογο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

ING: Η συνεργασία είναι η μόνη εναλλακτική λύση στην αστάθεια για τη Γαλλία – Tα δύο σενάρια

Bloomberg: Ποιος είναι ο Ζαν Λυκ Μελανσόν – Γιος ταχυδρόμου και λάτρης του Τρότσκι ο «αμετακίνητος» ακροαριστερός ηγέτης

Ακίνητα: Τα χρέη που «τρέχουν» ακόμα και όταν κλείνει το «ρολόι» της ΔΕΗ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ