Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα σχέδιο αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση της πολιορκούμενης αεροδιαστημικής της βιομηχανίας και την προστασία βασικών προμηθευτών της από τα κινέζικα συμφέροντα αλλά και την προώθηση ορισμένων αμυντικών παραγγελιών, δήλωσε ο υπουργός μεταφορών.
Το πακέτο βοήθειας που θα ανακοινωθεί την Τρίτη στοχεύει κυρίως στην κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus SE, την κατασκευάστρια κινητήρων Safran SA, τον αμυντικό όμιλο Thales SA, και εκατοντάδες γαλλικές εταιρείες προμηθευτών που επλήγησαν από την πανδημίας του κορωνοϊού. Το πακέτο θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Les Echos, χωρίς να είναι ακόμα σαφές το τι θα συμπεριληφθεί στο σύνολο.
«Θα επενδύσουμε αρκετά δισεκατομμύρια για μια αρκετά μεγάλη περίοδο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Ντεμπαρί σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή. «Το κράτος θα είναι εδώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα».
Το πακέτο θα έχει ως στόχο την επανέναρξη των αεροπορικών μεταφορών, την επανεκκίνηση της βιομηχανίας του κλάδου και την ανάπτυξη λιγότερο ρυπογόνων «υβριδικών αεροπλάνων» έως το 2027 και αεροσκαφών «ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα» έως το 2035, δήλωσε ο υπουργός. Σε αντάλλαγμα, η βιομηχανία θα πρέπει να δημιουργήσει ή να μετεγκαταστήσει στην Ευρώπη όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, είπε.
Ωστόσο, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η βιομηχανία θα αναγκαστεί πιθανότατα να μειώσει τις θέσεις εργασίας. Με τις αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως να καθηλώνουν στο έδαφος τους στόλους λόγω της κρίσης στην υγεία, η Airbus αντιμετωπίζει πτώση κατά 40% στη δραστηριότητά της για τουλάχιστον δύο χρόνια, είπε.
Το πακέτο διάσωσης θα περιλαμβάνει τη δημιουργία αρκετών κεφαλαίων για την θωράκιση της βιομηχανίας και την αποτροπή της εξαγοράς βασικών προμηθευτών από ξένους επενδυτές, δήλωσε ο Ντεμπαρί . Όπως είπε κινεζικές εταιρείες ήδη κάνουν «προσφορές» σε μικρές και μεσαίες εταιρείες που βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας λόγω της κρίσης αλλά διαθέτουν «κρίσιμες δεξιότητες».