H πληροφοριοδότης εργαζόμενη του Facebook Φράνσις Χάουγκεν η οποία αντέγραψε σειρά εσωτερικών memo και εγγράφων και τα παρέδωσε τόσο στη Wall Street Journal όσο και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, καταθέτει σήμερα Τρίτη ενώπιον υποεπιτροπής της Γερουσίας.
Η Χάουγκεν πρόκειται να μιλήσει για τη βλαβερή επίδραση του Facebook στην ψυχική υγεία των νέων και την τακτική που ακολουθούν οι εταιρείες του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μεταξύ άλλων: «Το Facebook μετατράπηκε σε εταιρεία $1 τρισ χρησιμοποιώντας τα προσωπικά μας δεδομένα και τα δεδομένα των παιδιών μας. Αποφάσισα να γίνω πληροφοριοδότης γιατί συνειδητοποίησα μια τρομακτική πραγματικότητα: σχεδόν κανείς εκτός του Facebook δε γνωρίζει τί συμβαίνει μέσα στη εταιρεία. Η ηγεσία της επιχείρησης αποκρύπτει σημαντικές πληροφορίες από το κοινό, τις αρχές, τους μετόχους της και τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο».
Βlackout και #facebookdown
Δεκάδες εκατομμυρίων χρηστών έμειναν χωρίς μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες για περίπου 7 ώρες, μετά το σπάνιο blackout των Facebook, Instagram και WhatsApp. Η αξία της μετοχής της εταιρείας επέδειξε πτώση της τάξης του 4,9% τη Δευτέρα, δύο ημέρες μετά τις αποκαλύψεις της Χάουγκεν στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «60 Minutes».
Η 37χρονη Χάουγκεν, πρώην product manager της εταιρείας, πρόκειται να παρουσιάσει εσωτερικά memo και αναφορές της εταιρείας τα οποία αποδεικνύουν πως η ηγεσία του Facebook έδωσε προτεραιότητα στο κέρδος, τροφοδότησε το διχασμό μεταξύ των πολιτών, υπέσκαψε την δημοκρατία και βλάπτει την ψυχική υγεία των νέων.
Ο Γερουσιαστής του Κονέκτικατ, Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, επικεφαλής της υποεπιτροπής επαίνεσε την Χάουγκεν για τη «γενναιότητά της στην αποκάλυψη της τρομακτικής αλήθειας», ενώ προσέθεσε πως «Είναι φανερό πως το Facebook δρα ανεξέλεγκτα. Πρέπει να βρούμε καλύτερους, δυναμικότερους τρόπους επίβλεψης και ελέγχου των εταιρειών αυτών για να προστατεύσουμε εμάς και τα παιδιά μας».
Χωρίς εποπτεία
Η Χάουγκεν αναμένεται να υποστηρίξει πως το εφαλτήριο οποιασδήποτε νομοθετικής παρέμβασης θα είναι η απόλυτη και ολική πρόσβαση των αρχών και των πολιτών στα δεδομένα του Facebook, έτσι ώστε να βρεθεί μια ιδανική νομοθετική λύση.
«Όσο το Facebook δρα ανενόχλητο, χωρίς εποπτεία, δε χρειάζεται να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Θα συνεχίσει να παίρνει αποφάσεις ασύμφορες για το ευρύ κοινό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αρκετοί υποστηρίζουν πως οι αρχές θα πρέπει να νομοθετήσουν την απαγόρευση συλλογής και χρήσης προσωπικών δεδομένων από τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία οι εταιρείες βασίζουν τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στους χρήστες.
Η Γερουσιαστής του Τενεσί, Μάρσα Μπλάκμπερν υποστήριξε πως «χρειαζόμαστε άμεσα ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών».
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση πεπαλαιωμένου νόμου του 1996 ο οποίος προστατεύει τις εταιρείες αυτές από οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης για το περιεχόμενο των αναρτήσεων των χρηστών. Είτε πρόκειται για θέμα παραβίασης πολιτικών δικαιωμάτων, είτε cyber-bullying, η δυσκολία έγκειται στις προστασίες που παρέχει η 1η Συνταγματική Τροπολογία για την ελευθερία της έκφρασης.
Μία εκ των προτάσεων των Γερουσιαστών Εντ Μάρκι της Μασαχουσέτης και της Ντόρις Ματσούι της Καλιφόρνια ζητά την επιβολή διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας του αλγόριθμου των εταιρειών αυτών αλλά και δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των χρηστών.
Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να ενισχύσουν τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς κατά των τεχνολογικών κολοσσών. Η Γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουσαρ της Μινεσότα, επικεφαλής της συγκεκριμένης υποεπιτροπής της Γερουσίας υποστήριξε πως ο τρόπος με τον οποίο το Facebook εξαγοράζει ανταγωνιστές όπως το Instagram και WhatsApp αποτελεί θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού και περιορίζει την καινοτομία.
Διαβάστε ακόμη:
JP Morgan: Η πτώση στις τιμές των μετοχών δημιουργεί ευκαιρίες – Πώς αποτιμά τους ελληνικούς τίτλους
Εφοδιαστικό σοκ: Κολοσσοί ναυλώνουν φορτηγά των Παππά, Μόλαρη και Νομικού για τη μεταφορά containers
H Volvo μπαίνει στο χρηματιστήριο και κάνει σχέδια για το μέλλον