Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν περαιτέρω χθες μετά το ράλι κατά 43% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι απότομες περικοπές προμήθειας της Ρωσίας έθεσαν τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. σε συναγερμό.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 8,9%, με τις αποστολές μέσω του αγωγού Nord Stream να παραμένουν μόλις στο 40% της χωρητικότητας, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η προσφορά πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένη, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gazprom PJSC, Alexey Miller, να προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει λύση αυτή τη στιγμή για το πρόβλημα με τους αεριοστρόβιλους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του αγωγού. Αυτό κινδυνεύει να επιβραδύνει την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών δεξαμενών αποθήκευσης για τον χειμώνα, όταν η ζήτηση κορυφώνεται.
Οι αποστολές σε κορυφαίους αγοραστές στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λέει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργειά της για «εκβιασμό». Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γερμανίας — που ταξίδεψαν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα τη στιγμή που η Gazprom έκλεινε την κάνουλα — κατηγόρησαν επίσης τη Μόσχα για σκόπιμη περικοπή των αποστολών. Το Κρεμλίνο είπε ότι η Ρωσία έχει αρκετό αέριο και είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι τουρμπίνες του Nord Stream πρέπει να επιστρέψουν σε λειτουργία μετά τη συντήρηση.
Στροφή στον άνθρακα
«Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι επί του παρόντος εγγυημένη. Αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η κυβέρνηση ζήτησε από τους Γερμανούς να μειώσουν την κατανάλωση και σχεδιάζει να βασιστεί περισσότερο σε εργοστάσια άνθρακα για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα. Ήδη και η Ολλανδία ανακοίνωσε χθες άρση των περιορισμών για τα εργοστάσια άνθρακα.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη σαρώνει όλο τον κόσμο για να βρει επιπλέον προμήθειες και ενισχύει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ώστε να καλύψει τυχόν έλλειμμα. Ωστόσο, η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας στο εργοστάσιο Freeport LNG στο Τέξας έχει καταστήσει διαθέσιμα λιγότερα φορτία από τις ΗΠΑ, από τα οποία η ήπειρος εξαρτιόταν για την πλήρωση των τοποθεσιών αποθήκευσης. Πρέπει επίσης να ανταγωνιστεί τους Ασιάτες αγοραστές για φορτία σε μια εποχή που η παγκόσμια αγορά είναι σε τεταμένη κατάσταση.
Επιπλέον, ο αγωγός TurkStream που παραδίδει ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας σε ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης θα κλείσει από σήμερα 21 έως τις 28 Ιουνίου.
«Αυτή η νέα πίεση στην αγορά έρχεται ως προειδοποίηση για το πόσο δύσκολη θα είναι μια ομαλή βραχυπρόθεσμη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θα χρειαστεί να παλέψει με την Ασία και τη Λατινική Αμερική για τυχόν αυξημένες προμήθειες LNG ώστε να διευκολύνει τη μείωση των εισαγωγών από ρωσικούς αγωγούς. Αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές όπως είδαμε την περασμένη εβδομάδα». δήλωσε η Timera Energy
Σχέδια έκτακτης ανάγκης
Η ιταλική Eni SpA, ένας από τους αγοραστές που είδαν τις ρωσικές προμήθειες τους να περιορίζονται, δεν λαμβάνει τις πλήρεις ποσότητες που έχει ζητήσει. Η χώρα μπορεί να ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο μόλις αυτή την εβδομάδα, εάν η Ρωσία συνεχίσει να περιορίζει τις προμήθειες, μια κίνηση που μπορεί να περιλαμβάνει την εθελοντικό περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας από τις εταιρείες.
Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ήδη πλήττουν τη ζήτηση, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad Al-Kaabi. Σημειώνεται ότι το Κατάρ βρίσκεται σε καλό δρόμο να επεκτείνει την παραγωγή LNG έως το 2026.
Η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου ήταν περίπου 9% χαμηλότερη έως τον Μάιο σε σύγκριση με πέρυσι, ανέφερε η Timera. Ενώ ένας θερμότερος χειμώνας έπαιξε ρόλο, οι υψηλές τιμές οδήγησαν επίσης σε στροφή στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σε μειώσεις στη βιομηχανική κατανάλωση.
Σε μια άλλη κίνηση που συμπιέζει την ενέργεια της Ευρώπης, η Ρωσία απέρριψε μια προσφορά από την Ουκρανία να κρατήσει μεγαλύτερη χωρητικότητα διαμετακόμισης ώστε να αντισταθμίσει τις μειωμένες ροές μέσω του Nord Stream.
Η γερμανική Uniper SE, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λάμβανε 60% λιγότερο από ό,τι παρήγγειλε την περασμένη εβδομάδα, ενώ η γαλλική Engie SA και η αυστριακή OMV AG έχουν επίσης χτυπηθεί από αυτή την κατάσταση.
Με βάση όλα αυτά, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, που είναι το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έκλεισαν χθες κατά 2,5% υψηλότερα στα 120,63 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Το ισοδύναμο του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε κατά 0,5% στις 200,84 πένες.
Διαβάστε ακόμη:
Προς επέκταση και διεύρυνση του fuel pass – Περισσότεροι οι δικαιούχοι
Ελευθέριος Μουζάκης: Ο «Πεταλούδας» διοικούσε την εταιρεία του 15 χρόνια μετά τον θάνατό του (pics)