Ιδιαίτερα… ψύχραιμο έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, παρά τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.
Έτσι, ακόμη και εν μέσω των επιθέσεων των Χούθι που έχουν αποκλείσει την πλεύση των LNG Carriers από την Ερυθρά Θάλασσα, η τιμή του στο σημείο αναφοράς του TTF εξακολουθεί να πέφτει. Χθες τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο σημείωσαν νέα ημερήσια πτώση κατά 1,6% στα 29,44 ευρώ/MWh, με το ίδιο επίπεδο να δείχνει να διατηρείται και για τους επόμενους μήνες. Όλα αυτά βέβαια σήμερα, γιατί, ως γνωστόν, το μέλλον είναι άδηλο…
Ο βασικότερος λόγος για τις χαμηλές, δεδομένων των συνθηκών, τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είναι τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ε.Ε. αναμένει να τελειώσει τον χειμώνα με τα αποθέματα φυσικού αερίου της να είναι περισσότερα από τα μισά. Κάτι που θεωρείται σημάδι ότι τα καταφέρνει καλά παρά την απότομη πτώση των προμηθειών από τη Ρωσία.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να τελειώσει τον Μάρτιο με τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο 54%, με βάση το σενάριο ότι οι χώρες-μέλη θα συνεχίσουν να μειώνουν τη ζήτηση κατά 15%.
Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλότερες από ό,τι πριν από την ενεργειακή κρίση, η περιοχή έχει δείξει ότι εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο μπορούν να βρεθούν σύντομα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, και κυρίως από τυχόν διακοπές του εφοδιασμού που προκαλούνται από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
«Πριν από δύο χρόνια, πριν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μία στις πέντε μονάδες ενέργειας που καταναλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 εισήχθη από τη Ρωσία. Πέρυσι, μόνο μία στις είκοσι μονάδες ενέργειας που καταναλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση προερχόταν από τη Ρωσία» δήλωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Η ΕΕ έχει στόχο να ξαναγεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο 90% κατά την έναρξη της επόμενης χειμερινής περιόδου για να προστατευθεί από τυχόν κλυδωνισμούς στον εφοδιασμό ή κάποιο κύμα ψύχους.
Ωστόσο, η Ρωσία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τις ΗΠΑ. Οι αποστολές ανήλθαν σε 19,2 δισ κυβικά μέτρα πέρυσι, ή περίπου στο 16% του συνόλου.
Διαβάστε ακόμη
Αλλάζουν όλα στα τεκμήρια διαβίωσης – Έρχεται επανεξέταση και «κούρεμα»
Μία 4χρονη κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ κατακτώντας το Έβερεστ
Πρεμιέρα για το ομόλογο της Autohellas – Ξεκινά η δημόσια προσφορά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ