Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κυμαίνονταν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του τρέχοντος μήνα, καθώς τα περιθώρια αποθήκευσης εξαντλούνται ταχύτερα από το κανονικό, ενώ παράλληλα πλησιάζει το deadline για τη συμφωνία διέλευσης φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και 2,5% στις συναλλαγές της Δευτέρας, ενώ στη συνέχεια υποχώρησαν ελαφρώς. Οι τιμές κυμαίνονται λίγο κάτω από τα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κοντά στο υψηλό του Δεκεμβρίου, καθώς οι traders εκτιμούν τον πιθανό αντίκτυπο από τη μείωση της ροής ρωσικού αερίου στην περιοχή το νέο έτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η λήξη της συμφωνίας διέλευσης φυσικού αερίου την 1η Ιανουαρίου συμπίπτει με τις προβλέψεις για ψυχρότερο καιρό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση. Τα αποθέματα μειώνονται ταχύτερα απ’ ό,τι συνήθως, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει ακριβότερο για τους εμπόρους το να εξασφαλίσουν αρκετό φυσικό αέριο για το επόμενο έτος, καθώς ανταγωνίζονται με την Ασία για τις θαλάσσιες προμήθειες.

Bloomberg

Η Σλοβακία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της κεντρικής Ευρώπης που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό αέριο και προσπαθεί να διατηρήσει τη ροή των καυσίμων μέσω της Ουκρανίας, αλλά ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε οποιαδήποτε συμφωνία που στέλνει χρήματα στη Ρωσία όσο ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο κάλεσε την Κομισιόν να αντιμετωπίσει την επικείμενη διακοπή του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπερβεί κατά πολύ τις επιπτώσεις στη Ρωσία. Με την επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Φίτσο εξηγεί ότι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με υψηλότερους λογαριασμούς.

Οι ροές που έχουν τεθεί σε κίνδυνο αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% της ευρωπαϊκής ζήτησης. Αν και πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι της αγοράς, η απώλεια αυτών των ποσοτήτων θα ανάγκαζε τις χώρες να βασίζονται περισσότερο σε αγωγούς φυσικού αερίου από τη Νορβηγία ή σε υγροποιημένες προμήθειες από τις ΗΠΑ.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια, που αποτελούν το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, υποχώρησαν κατά 0,798% στα 47,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 8:55 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμη

Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ: Ετησιοποιημένα έσοδα 6,4 εκατ. ευρώ με 7 έργα σε εξέλιξη (pics)

Πλειστηριασμοί: Με ποια «βαριά σφυριά» κάνει «ποδαρικό» το 2025 (pics)

Νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ «κουρεύει» πρόστιμα έως και 50%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα