Η οικονομία της Φινλανδίας αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις το δεύτερο τρίμηνο, εδραιώνοντας τις ελπίδες ότι το βορειότερο μέλος της ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν διευρύνθηκε κατά 0,3% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο από την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο, όταν αυξήθηκε με παρόμοιο περιθώριο που αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Φινλανδίας την Παρασκευή 30/8, επικαλούμενη στοιχεία προσαρμοσμένα για εποχικές διακυμάνσεις. Η επέκταση του δεύτερου τριμήνου, η οποία τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις εξαγωγές, ήταν ελαφρώς μικρότερη από την αύξηση 0,4% που υποδείκνυε μια έκτακτη εκτίμηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η τελευταία μέτρηση του ΑΕΠ διαμορφώνει μια λιγότερο δυσοίωνη εικόνα για τη φινλανδική οικονομία, η οποία αναμένεται από τους περισσότερους αναλυτές να συνεχίσει να συρρικνώνεται φέτος, μετά από μια από τις χειρότερες επιδόσεις της Ευρώπης από την εποχή πριν από την πανδημία. Οι οικονομολόγοι της OP Group επανέλαβαν νωρίτερα αυτό το μήνα την πρόβλεψή τους για συρρίκνωση 0,5% για ολόκληρο το έτος, ενώ οι εκτιμήσεις που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν πτώση 0,2%.
Ενώ η ανάπτυξη της φινλανδικής οικονομίας έχει πλέον «ξεκάθαρα» αρχίσει, δεν υπάρχουν ακόμη λόγοι για «μεγάλους πανηγυρισμούς», καθώς η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται σε σχέση με ένα χρόνο πριν, δήλωσε ο Πέτρι Μαλίνεν, οικονομολόγος της Suomen Yrittajat, μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η αύξηση του όγκου των εξαγωγών κατά 8,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο «ενισχύει» την εικόνα ότι η ανάκαμψη στις κύριες αγορές της Φινλανδίας αρχίζει να γίνεται ορατή με την τοπική βιομηχανία να αποκτά πλέον σταδιακά δυναμική, πρόσθεσε ο Μαλίνεν.
Η σκανδιναβική οικονομία παραμένει εύθραυστη, αφού έχει πληγεί από το πάγωμα του εμπορίου με τη γειτονική Ρωσία ως αποτέλεσμα της πλήρους εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Η υποτονική ζήτηση για τις βασικές εξαγωγές της Φινλανδίας από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους Γερμανία και Σουηδία αποτελεί επίσης τροχοπέδη. Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ανάκαμψη το επόμενο έτος λόγω της αύξησης της αγοραστικής δύναμης εξαιτίας της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και των μειώσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ιδιωτική κατανάλωση εξακολουθεί να μειώνεται κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο από την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου μαζί με πτώση 2,1% στις επενδύσεις, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,2%, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Μια ξεχωριστή ανακοίνωση της υπηρεσίας την Παρασκευή έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών μηνών, επιβεβαιώνοντας ότι η ζήτηση των νοικοκυριών παραμένει αδύναμη.
Η φινλανδική παραγωγή θα μπορούσε να να αυξηθεί κατά 1,6% το επόμενο έτος και 1,5% το 2026, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο με τις μέσες προβλέψεις για 1,7% και 1,5%, αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο ανακοίνωσε μέτρα λιτότητας ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της σκανδιναβικής χώρας, επιδιώκοντας παράλληλα να τονώσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας στην αγορά εργασίας με 2,6 εκατομμύρια εργαζόμενους. Το σχέδιο για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος επικρίθηκε ως «ανεπαρκές» νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος μείωσε τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας AA+.
Διαβάστε ακόμη
Υπόθεση Ντούροφ: Οι επιπτώσεις για Telegram και Toncoin (πίνακες)
Κοινωνία της Πληροφορίας: Τα νέα ψηφιακά έργα ύψους 220 εκατ. ευρώ
«Μαξιλάρι» 40 δισ. στα κρατικά ταμεία – Προς πρόωρη αποπληρωμή χρεών 8 δισ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ