Με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο «έτρεξε» ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, συμβαδίζοντας ωστόσο με το στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενισχύοντας το αφήγημα για σταδιακή μείωση των επιτοκίων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2% σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο, από 1,7% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 1,9%.

Η ηπιότερη από την αναμενόμενη μείωση του ενεργειακού κόστους έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση του πληθωρισμού. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 2,7%, ενώ οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ήταν ταχύτερες.

Τα νέα στοιχεία στηρίζουν τις εκκλήσεις ορισμένων αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι τίθενται κατά των ισχυρών μειώσεων των επιτοκίων με στόχο την τόνωση της υποτονικής οικονομίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές έχουν ήδη μειώσει τα πονταρίσματα για μία μεγαλύτερη μείωση στο φινάλε του 2024, καθώς τα στοιχεία για την ανάπτυξη –που προηγήθηκαν την Τετάρτη– έδειξαν ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ κινείται με σταθερό ρυθμό, με τη Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση.

Τα ομόλογα διατήρησαν τη μέτρια πτωτική πορεία τους μετά τα στοιχεία της Πέμπτης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ήταν δύο μονάδες βάσης υψηλότερη στο 2,41%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο, επεκτείνοντας ένα τριήμερο σερί απωλειών. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι traders κάνουν λόγο πλέον για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Αρκετοί υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς οι έρευνες για τις επιχειρήσεις έδειξαν επιδείνωση της δυναμικής στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, ορισμένοι φαίνεται ότι διαφωνούν με αυτή τη λογική. Την Τετάρτη, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ δήλωσε ότι είναι πιο σωστή μία «σταδιακή» προσέγγιση της νομισματικής χαλάρωσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να κάνουν βιαστικές κινήσεις.

«Ο στόχος (σ.σ. του 2%) είναι ορατός, αλλά δεν πρόκειται να σας πω ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο», δήλωσε στη Le Monde η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Γνωρίζουμε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, απλώς και μόνο λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν».

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι. Οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος της ενέργειας και των εμπορευματικών μεταφορών. Στη συνέχεια, έχουμε την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ -με ένα δραστικό πακέτο εμπορικών δασμών- στον Λευκό Οίκο. Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη οι αυξήσεις των μισθών τροφοδοτούν τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών. Η αύξηση των τιμών σε αυτό το τμήμα της οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητη τον Οκτώβριο στο 3,9%.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός τραπεζίτης Φάμπιο Πανέτα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η αύξηση των τιμών να υπολείπεται του 2%. «Οι νομισματικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι σφιχτές και θα χρειαστούν νέες περικοπές (στα επιτόκια)», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Όσο επιβραδύνεται ο πληθωρισμός, πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην υποτονικότητα της πραγματικής οικονομίας. Χωρίς βιώσιμη ανάκαμψη, ο πληθωρισμός κινδυνεύει να “πέσει” πολύ κάτω από τον στόχο».

Αν και το ενεργειακό κόστος έχει λειτουργήσει ως «τροχοπέδη» το τελευταίο διάστημα, οι αξιωματούχοι αισιοδοξούν ότι θα πετύχουν τον στόχο του 2% το επόμενο έτος. Εν μέρει ο λόγος γι’ αυτό είναι η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας της ευρωζώνης, με ξεχωριστά στοιχεία την Πέμπτη να δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ (6,3%) τον Οκτώβριο.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Οι αγορές προεξοφλούν επικράτηση του Τραμπ – H στρατηγική με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές

Aλλαγές φέρνει ο νέος ΚΟΚ: Tα νέα όρια ταχύτητας και τα αυστηρά πρόστιμα

Άκτωρ: Από ακίνητα γραφείων και πολυκατοικίες στην Αθήνα μέχρι ξενοδοχεία για εποχικό προσωπικό στη Μύκονο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα