Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, στη Γερμανία και στη Γαλλία συνέχισε να συρρικνώνεται αυτό τον μήνα, αν και τα σημάδια ζωής στη Γερμανία θα μπορούσαν να προαναγγείλουν την επιστροφή στην ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο.
Η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα της χώρας αυτής υποχώρησε τον Οκτώβριο, με τον έκτακτο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global να αυξάνεται σε 48,4 από 47,5 τον προηγούμενο μήνα. Αν και αυτό εξακολουθεί να είναι κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση, ξεπέρασε τη μικρή άνοδο που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.
«Το ξεκίνημα του τέταρτου τριμήνου είναι καλύτερο από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. «Με τις υπηρεσίες να αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό και τη μεταποίηση να συρρικνώνεται όχι τόσο γρήγορα όσο τον προηγούμενο μήνα, η ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο είναι μια διακριτή πιθανότητα».
Η ύφεση της Γαλλίας, αντίθετα, εντάθηκε λόγω της «απότομης και επιταχυνόμενης μείωσης» της ζήτησης, η οποία ήταν πιο έντονη στη μεταποίηση από ό,τι στις υπηρεσίες, σύμφωνα με την S&P Global. Ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 47,3 από 48,6, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει βελτίωση.
Οι δύο χώρες θεωρούνται ως οι κύριοι υπαίτιοι μιας ευρύτερης επιβράδυνσης στην περιοχή του ευρώ που ήδη ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τη νομισματική χαλάρωση την περασμένη εβδομάδα.
Οι έμποροι αύξησαν τα στοιχήματα χαλάρωσης την Πέμπτη, τιμολογώντας περίπου 50% πιθανότητα μείωσης κατά μισή μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.
Ο μεταποιητικός τομέας έχει εδώ και καιρό υποφέρει από ένα συνδυασμό χαμηλής ζήτησης σε βασικές εξαγωγικές αγορές όπως η Κίνα και διαρθρωτικών προβλημάτων στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένου του υψηλού ενεργειακού κόστους και της αβέβαιης πολιτικής. Ενώ η αδυναμία αυτή φαινόταν να εξαπλώνεται στις υπηρεσίες τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον στη Γερμανία ο τομέας επανήλθε στο ρόλο του ως στήριγμα της συνολικής οικονομίας αυτό το μήνα.
Στη Γαλλία, η κατάσταση σε αυτό το τμήμα της οικονομίας επιδεινώθηκε περαιτέρω από τον Σεπτέμβριο, όταν ο δείκτης PMI είχε ήδη μειωθεί μετά το τέλος των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν δώσει προσωρινή ώθηση. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τους φόρους και να περικόψει τις δαπάνες προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
«Η Γαλλία παραμένει παγιδευμένη στην οικονομική ύφεση καθώς ξεκινά το τέταρτο τρίμηνο, με τις προκλήσεις από το τρίτο τρίμηνο να παραμένουν», δήλωσε ο Tariq Kamal Chaudhry, οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. «Παρά τις πρόωρες εκλογές πριν από τέσσερις μήνες, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί στις οικονομικές προοπτικές».
Τα στοιχεία θα εξεταστούν εξονυχιστικά από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι συζητούν την πορεία των επιτοκίων. Οι ανακοινώσεις των PMI είναι η πρώτη σημαντική πληροφορία που φτάνει μετά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας να μειώσει το κόστος δανεισμού για τρίτη φορά φέτος.
Η οικονομική αδυναμία ώθησε τους επενδυτές να υποθέσουν ότι οι αξιωματούχοι ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη μείωση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα για την αγορά εργασίας, όπου οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια εξασθένηση της ζήτησης.
Η απασχόληση στη Γερμανία μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2020, δήλωσε η S&P Global, αν και οι μειώσεις του προσωπικού στη Γαλλία ήταν μόνο «οριακές».
Οι δείκτες PMI παρακολουθούνται στενά από τις αγορές, καθώς φθάνουν στις αρχές του μήνα και είναι καλοί στο να αποκαλύπτουν τάσεις και σημεία καμπής σε μια οικονομία. Ως μέτρο του εύρους των αλλαγών στην παραγωγή και όχι του βάθους, οι έρευνες για τις επιχειρήσεις μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να αντιστοιχηθούν άμεσα με το τριμηνιαίο ΑΕΠ.
Σε άλλα μέρη, οι ανακοινώσεις που θα γίνουν αργότερα αναμένεται να δείξουν ότι οι σύνθετοι δείκτες PMI στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποχωρήσουν λίγο, παραμένοντας όμως άνετα πάνω από το 50.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Η δεύτερη προσπάθεια για Κορασίδη και τι έρχεται για Γαβαλά
Boeing: Απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους η σύμβαση που πρότεινε η διεύθυνση – Η απεργία συνεχίζεται
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα