Η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ήδη ψηφίσει την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών για τους παραγωγούς ενέργειας χαμηλού κόστους για να καταπολεμήσουν την αποσύνδεση των τιμών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα τρία έθνη λένε ότι το ενεργειακό κόστος στην περιοχή τους εκτινάχθηκε το περασμένο καλοκαίρι – σε ορισμένες περιπτώσεις διπλασιάστηκε – και αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους τοπικούς γείτονές τους, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg News. Αυτή η «αποτυχία της αγοράς» είχε διάφορες αρνητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των απροσδόκητων κερδών και των δυσμενών συνθηκών για επενδύσεις σε παραγωγική ικανότητα.
Ενώ χρειάζονται μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως περισσότερη αποθήκευση, διασυνδέσεις και καλύτερα μέτρα απόκρισης στη ζήτηση, ο φόρος θα βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, λένε οι χώρες. Ο φόρος – παρόμοιος με αυτόν που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης – θα πρέπει να επιτρέπεται όταν υπάρχει αύξηση των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 50% εντός τριών μηνών και «σημαντική αποδυνάμωση της σύζευξης της αγοράς», όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Η ακραία αστάθεια των τιμών που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2024 επιβάρυνε σημαντικά τις οικονομίες μας, απειλώντας τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και τη σταθερότητα της αγοράς σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφεραν οι υπουργοί σε επιστολή τους προς τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον που είδε το Bloomberg. «Πιστεύουμε ότι η συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της αγοράς ενέργειας στην περιοχή».
Η μείωση των τιμών της ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για τους ηγέτες της ΕΕ εν μέσω φόβων για την απώλεια μέρους της βιομηχανικής βάσης. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε σε έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του μπλοκ ότι η βελτίωση των δικτύων είναι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα.
Η Eurelectric, το λόμπι ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ευμετάβλητες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βλάπτουν τις επενδύσεις και αναγκάζουν τις βιομηχανίες να φύγουν στο εξωτερικό. Παράλληλα με το υψηλό ενεργειακό κόστος, η Ευρώπη έχει επίσης δει 1.031 ώρες αρνητικών τιμών ρεύματος φέτος μέχρι τον Αύγουστο, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ηλιακής παραγωγής που έπληξαν το δίκτυο και των δικτύων που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.
«Αυτό είναι πρωτοφανές», δήλωσε ο Κρίστιαν Ράμπι, γενικός γραμματέας της Eurelectric. «Κάνει την επιχειρηματική υπόθεση για τη νέα παραγωγή πιο περίπλοκη».
Η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα θέσουν το θέμα κατά τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο στις 15 Οκτωβρίου.
Διαβάστε ακόμη
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πόσοι θα τα χάσουν από τα περιουσιακά κριτήρια
Ιρλανδία: Προϋπολογισμό-«δώρο» σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν τις εκλογές (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα