Οι ταξιδιώτες επιλέγουν όλο και περισσότερο να αποφύγουν τις πιο πολυσύχναστες πόλεις και παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Ευρώπης και να προτιμήσουν λιγότερο πολυσύχναστους προορισμούς για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές τους.
Τα νέα στοιχεία που μοιράστηκε η Chase Travel με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg δείχνουν ότι οι πόλεις με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι περιλαμβάνουν προορισμούς εκτός της πεπατημένης, όπως οι Βρυξέλλες, το Μόναχο, η Ζυρίχη και η Βαρσοβία.
Πάραυτα, τα στοιχεία, με βάση τις δαπάνες των μελών της πιστωτικής κάρτας, δείχνουν ότι οι πόλεις με τις περισσότερες κρατήσεις εξακολουθούν να είναι το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη.
Η μετατόπιση της έμφασης προς τις «δευτερεύουσες» πόλεις αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των τιμών σε μεσογειακά hotspots όπως η ακτή Αμάλφι, καθώς και τη ζέστη ρεκόρ στην Γηραιά Ήπειρο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του κλάδου.
Η εκτίναξη του πληθωρισμού έθεσε τη μέση τιμή των πολυτελών δωματίων στην Ευρώπη πάνω από τα 1.700 δολάρια το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Virtuoso, ενός ομίλου συμβούλων πολυτελών ταξιδιών – σχεδόν διπλάσια από τα 900 δολάρια του 2019.
Αυτές οι τιμές-ρεκόρ πρόκειται να αυξηθούν κατά επιπλέον 9% αυτό το καλοκαίρι, όπως υποστηρίζει η Μίστι Μπελς, αντιπρόεδρος της Virtuoso στο τμήμα δημόσιων σχέσεων. Αυτό επηρεάζει το πού επιλέγουν οι καταναλωτές να κάνουν κρατήσεις, λέει η ίδια.
«Παρατηρούμε μια αυξανόμενη επιθυμία να επιλέξουν τοποθεσίες ή προορισμούς όπου οι τιμές δεν είναι τόσο υπερβολικές», εξηγεί η Μπελς, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της Chase.
«Αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την Ιταλία, τη Γαλλία ή κάποιους από τους παραδοσιακούς προορισμούς, το Βέλγιο θα έχει καλύτερη αξία».
Μια αναζήτηση στο Google Hotels δείχνει ότι τα δωμάτια σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων στις Βρυξέλλες διατίθενται με λιγότερο από 500 δολάρια κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Στο Παρίσι, η τιμή είναι πιο κοντά στα 900 δολάρια.
Η ίδια υποστηρίζει επίσης ότι οι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν εναλλακτικούς προορισμούς ενόψει του καύσωνα στην Ευρώπη. Το περασμένο έτος ήταν το δεύτερο θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ήπειρο και κάθε μήνας του 2024 αποτελεί και νέα ρεκόρ.
Με τον υδράργυρο να έχει ανέβει στους 48 βαθμούς Κελσίου σε μέρη όπως η Σαρδηνία το περασμένο καλοκαίρι, η μέση θερμοκρασία των 24 βαθμών στη Ζυρίχη φαίνεται εξαιρετικά ελκυστική.
Όλα αυτά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πλήθη των τουριστών. «Πέρυσι το καλοκαίρι, η Ευρώπη είχε προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο, πέρα από την απίστευτη ζέστη», υποστηρίζει η Μπελς. Ο συνδυασμός αυτός έκανε περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν προορισμούς βορειότερα στην Ευρώπη, εξηγεί η ίδια, με τις κρατήσεις στη Virtuoso για την Ολλανδία να έχουν αυξηθεί κατά 33%, τις κρατήσεις για την Αυστρία κατά 31% και εκείνες για τη Γερμανία κατά 26%.
«Μην ανησυχείτε για την Ιταλία, θα τα πάει μια χαρά», λέει η Μπελς. «Αλλά άλλα μέρη της Ευρώπης αρχίζουν να προσελκύουν σημαντικούς αριθμούς».
Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα μέρος όπου η αύξηση των επισκεπτων έχει προκαλέσει ανησυχία είναι το Άμστερνταμ. Η πόλη κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων προορισμών της Chase, παρά τα στοιχεία που οδήγησαν την κυβέρνηση να ξεκινήσει εκστρατεία για να αποθαρρύνει τον μαζικό τουρισμό.
Η Ρεμπέκα Μάσρι, ιδρυτής της εφαρμογής πολυτελών ταξιδιών Little Emperors, έχει μια λύση για όσους είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν σε παλιά αγαπημένα μέρη παρά τις τιμές, τον καιρό και την πολυκοσμία. «Επισκεφτείτε τις χώρες αυτές τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου, η παραδοσιακή ευρωπαϊκή καλοκαιρινή περίοδος δεν τελειώνει πλέον τον Αύγουστο».
Όπως υποστηρίζει η ίδια, «η high season για μέρη όπως η Ιταλία και η Ελλάδα είναι πλέον ο Σεπτέμβριος».
Παρατίθεται η λίστα της Chase Travel με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους καλοκαιρινούς προορισμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων:
1- Βρυξέλλες (73% αύξηση σε ετήσια βάση)
2- Μόναχο (63%)
3- Ζυρίχη (59%)
4- Βαρσοβία (55%)
5- Άμστερνταμ (54%)
6- Βιέννη (53%)
7- Σάνον (53%)
8- Ζάγκρεμπ (51%)
9- Πράγα (49%)
10- Βουδαπέστη (48%)
Διαβάστε ακόμη
Ταμείο Ανάκαμψης: «Παράθυρο» για να πάρουμε άμεσα το 1 δισ. ευρώ της 4ης δόσης
PPF: «Τρέχει» έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ – Σε εξέλιξη 448 διαγωνιστικές διαδικασίες (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ