Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού με τις 32 μεταλλάξεις είναι δυνατό να προσφέρει μία «ανάσα» στο κοινό νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.
Το ενιαίο νόμισμα έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα αυτόν τον μήνα, καθώς η Ευρώπη φαινόταν ότι θα ήταν η μόνη περιοχή που θα εφάρμοζε ακόμα ένα lockdown, ωστόσο τώρα οι φόβοι για νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο λόγω της νέας μετάλλαξης της Μποτσουάνα.
Οι αγορές ποντάρουν ήδη σε βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παγκοσμίως. Αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει μία ιδιαίτερα «δημοφιλή» συναλλαγή» που θέλει διολίσθηση του ευρώ, η οποία βασίζεται στην πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πολύ νωρίτερα από τις άλλες κεντρικές τράπεζες.
Η αλλαγή του κλίματος οδήγησε τους επενδυτές να προσφέρουν μεγαλύτερη τιμή για το ευρώ την Παρασκευή, καθιστώντας το έναν απροσδόκητο νικητή από την αναταραχή που επικρατεί στην αγορά, μαζί με τα γνωστά καταφύγια όπως το γιεν και το ελβετικό φράγκο.
Το ενιαίο νόμισμα έκανε ράλι 1% για να φτάσει πάνω από τα 1,13 δολάρια, ανακάμπτοντας από τα 1,12 δολάρια που βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα, οδηγώντας τους αναλυτές αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους.
«Μπορούμε να περιμένουμε κάποια σταθεροποίηση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου προς το παρόν μεταξύ 1,12 και 1,14 δολ. εάν η αγορά συνεχίσει να αναθεωρεί τις προσδοκίες της για τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed το επόμενο έτος», δήλωσε η Νορντίν Ναάμ, αναλύτρια της Natixis SA. Σε προηγούμενη εκτίμησή της έβλεπε το ευρώ να πέφτει στα 1,10 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.
Οι επενδυτές αναμένεται παρακολουθούν στενά τα νέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι traders δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν, αφού προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις την Παρασκευή και προσέφυγαν στα ασφαλή καταφύγια των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων.
Διαβάστε ακόμα:
Η τέλεια καταιγίδα χτυπά ξανά τις αγορές – Τι προβλέπουν τώρα οι αναλυτές
Προαστιακός: «Ξεπαγώνει» η επέκτασή του προς Λαύριο και Ραφήνα
Διατραπεζικές συναλλαγές δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας μέσω της ΔΙΑΣ