Η χώρα της ανατολικής Μεσογείου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η οποία απέχει περίπου 25 λεπτά αεροπορικώς από τον Λίβανο – είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει ένα έκτακτο σχέδιο εκκένωσης, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg. Είπε ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη μεταφέρει διπλωματικό προσωπικό στην Κύπρο και επικαλέστηκε την προηγούμενη εμπειρία της χώρας στην υποδοχή ανθρώπων που διέφυγαν από τον πόλεμο Ισραήλ – Χεζμπολάχ το 2006.
«Έχουμε άριστες σχέσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» στην περιοχή, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θεωρείται ως «έντιμος διαμεσολαβητής».
Η Κύπρος αντιμετωπίζει ήδη αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στο νησί.
Έχει επίσης αντιμετωπίσει απειλές από τη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία έχει υποσχεθεί να τιμωρήσει την κυβέρνηση στη Λευκωσία εάν παράσχει υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ.
Η χώρα θα θεωρηθεί «μέρος του πολέμου» αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει κυπριακά αεροδρόμια και βάσεις σε μια επίθεση κατά του Λιβάνου, δήλωσε τον Ιούνιο ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον περασμένο μήνα το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την Κύπρο ως βάση στον πόλεμό του κατά της Χαμάς, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε την Τετάρτη ότι μια τέτοια ρητορική δεν είναι χρήσιμη και «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα».
«Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι το πώς θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος», πρόσθεσε. «Είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα στην περιοχή».
Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι αποδέχθηκε πρόσκληση για μια συνάντηση με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Τρίτη, η οποία θα επιχειρήσει να επανεκκινήσει τις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού, το οποίο είναι ουσιαστικά διαιρεμένο για περισσότερες από έξι δεκαετίες.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απέρριψε την προτεινόμενη συνάντηση, λέγοντας σε γραπτή δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό” και “δεν χρειάζεται να συναντηθούμε σε τριμερή ή οποιαδήποτε άλλη μορφή».
Η επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής ομοσπονδίας είναι «φυσικά δυνατή», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης στην τηλεόραση του Bloomberg. «Το status quo στην Κύπρο των τελευταίων 50 ετών δεν αποτελεί επιλογή για εμάς. Δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επαναλάβουμε τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης».
Διαβάστε ακόμη
Σε πολεμική εγρήγορση ο Απόστολος Βακάκης: Γιατί χαμηλώνει τον πήχη για την Jumbo
Ζόραν Μπογκντάνοβιτς: Oι επενδύσεις και ο …αλγόριθμος ανάπτυξης της Coca Cola HBC
Αλλαγή εποχής στην Hellenic Bank – Τα σχέδια της Eurobank
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ