Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τη σταδιακή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αλουμινίου στο πλαίσιο μιας ευρείας δέσμης κυρώσεων ενόψει της τρίτης επετείου της εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Το πακέτο – το οποίο κυκλοφόρησε μεταξύ των κρατών μελών αυτή την εβδομάδα – προτείνει επίσης κυρώσεις που θα αποκόψουν περίπου 15 τράπεζες από το τραπεζικό σύστημα SWIFT, καθώς και δράσεις που βάζουν στο στόχαστρο περισσότερα από 70 πλοία του σκοτεινού στόλου που εμπλέκονται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, ανέφεραν οι άνθρωποι.
Το πακέτο κυρώσεων θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους αγοραστές να εισάγουν ρωσικό μέταλλο με σύστημα ποσοστώσεων για περίοδο ενός έτους, πριν τεθεί σε ισχύ η πλήρης απαγόρευση, δήλωσαν οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Τα σχέδια θα απαιτήσουν την υποστήριξη όλων των κρατών μελών και θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν προταθούν επίσημα στα μέλη.
Από την εισβολή στην Ουκρανία υπήρξαν εκκλήσεις για την απαγόρευση του ρωσικού αλουμινίου από την ΕΕ, ενώ οι αποστολές της Ρωσίας στο μπλοκ μειώνονται σταθερά, καθώς οι κατασκευαστές αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές. Αλλά ορισμένοι αγοραστές και κράτη μέλη έχουν αντισταθεί σε τέτοια μέτρα μέχρι τώρα, με την αιτιολογία ότι ορισμένα βασικά προϊόντα θα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν πλήρως.
Δεν είναι δεδομένο ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει επί της δέσμης μέτρων, η οποία θα είναι η 16η κατά της Ρωσίας. Η Ουγγαρία αντιδρά όλο και περισσότερο σε πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Η ΕΕ δυσκολεύτηκε να ολοκληρώσει μια συνηθισμένη εξάμηνη ανανέωση του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα, με τη Βουδαπέστη να αίρει το μπλόκο της λίγες μόνο ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης.
Ωστόσο, η πίεση για τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων στον τομέα των μετάλλων της Ρωσίας έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν πέρυσι απαγόρευση της διαπραγμάτευσης ρωσικών μετάλλων στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, σε μια κίνηση που αρχικά προκάλεσε έντονες διακυμάνσεις των τιμών στο χρηματιστήριο και επιτάχυνε την αναδιάταξη των παγκόσμιων εμπορικών ροών.
Η ΕΕ εισήγαγε περίπου 320.000 τόνους ακατέργαστου αλουμινίου από τη Ρωσία κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2024, αντιπροσωπεύοντας το 6% των συνολικών εισαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της UN Comtrade. Εν τω μεταξύ, οι αποστολές προς την Κίνα αυξήθηκαν απότομα.
Η ΕΕ είχε προηγουμένως σταθμίσει την προσθήκη υγροποιημένου φυσικού αερίου στις προτάσεις, αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπιστεί μέσω ενός οδικού χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση του εμπορεύματος και όχι ως κύρωση, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.
Ξεχωριστά, η ΕΕ πρότεινε επίσης αυτή την εβδομάδα την επιβολή δασμών στα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα που προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και δεν αντιμετωπίζουν ήδη δασμούς, καθώς και σε ορισμένα λιπάσματα με βάση το άζωτο.
Διαβάστε ακόμη
Στην Αθήνα ο Εμίρης του Κατάρ – Η ατζέντα των συζητήσεων με τον Κ. Μητσοτάκη
ΥΠΕΝ: Πακέτο μέτρων για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και διαχείριση των περικοπών από το φθινόπωρο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ