Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (ΕΒF) προειδοποιεί ότι η τεράστια κλίμακα της προτεινόμενης ανατροπής των κανόνων ESG του μπλοκ θα δυσκολέψει τους δανειστές να αναλύσουν τον πιστωτικό κίνδυνο.
Οι τράπεζες στην Ευρώπη περιμένουν εδώ και χρόνια τους πελάτες τους να αρχίσουν να παρέχουν εκατοντάδες σημεία δεδομένων βάσει των νέων κανόνων αναφοράς ESG. Καθώς όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται τώρα ότι πρόκειται να μειώσει δραματικά τους προγραμματισμένους κανονισμούς, οι τράπεζες φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για τη διεξαγωγή κατάλληλων αναλύσεων πιστωτικού κινδύνου, σύμφωνα με την EBF, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται η BNP Paribas SA, η UniCredit SpA και η Deutsche Bank AG.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ προτείνει να μειωθούν οι βασικοί κανόνες ESG, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας και της οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια σε θέματα εταιρικής βιωσιμότητας, έτσι ώστε το 85% των εταιρειών που προορίζονταν αρχικά να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής να μην υποχρεούνται πλέον να συμμορφωθούν, όπως ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η Nτενίσα Αβερμέτε, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής της EBF για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, υποστήριξε πως για τις τράπεζες, οι λιγότερες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για τους πελάτες τους «θα εισάγουν πολυπλοκότητα και ανάγκη για διμερή δέσμευση, καθώς οι τράπεζες θα χρειάζονται πάντα ορισμένα βασικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την ορθή διαχείριση των επιχειρήσεων και των κινδύνων».
Ενώ οι εταιρείες σε όλη την Ευρώπη μπορεί τώρα να αντιμετωπίζουν μειωμένο υποχρεωτικό βάρος υποβολής εκθέσεων ESG, η προτεινόμενη αμβλύτητα των κανονισμών «δε θα μειώσει το λειτουργικό βάρος», καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν στις δικές τους απαιτήσεις.
Το Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), το οποίο τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είχε ως στόχο να απαιτήσει από χιλιάδες εταιρείες να χρησιμοποιούν τυποποιημένα πρότυπα για να αναφέρουν εκατοντάδες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές μετρήσεις. Αλλά μετά από έντονες πιέσεις για την απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου της Ευρώπης, οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα περιορίσουν την κάποτε πολύτιμη ατζέντα ESG της Ένωσης.

Η πρόταση της Επιτροπής «θα μπορούσε να αποτελέσει άσχημα νέα για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο», δήλωσε η Έβα-Μαρία Σέγκουρ Καμπανάκ, παγκόσμια επικεφαλής για τη βιωσιμότητα στον όμιλο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Baker McKenzie. «Θα είχαν αξιόπιστα δεδομένα που θα ελέγχονταν από εξωτερικό ελεγκτή σε ένα πολύ μεγάλο σύνολο πελατών τους», δήλωσε η ίδια. «Τώρα, δε θα έχουν αυτά τα στοιχεία».
Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, ηγήθηκαν της έκκλησης για την ανατροπή, επικαλούμενες την απειλή για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών κανόνων ESG, οι οποίοι υποχρεώνουν τις εταιρείες εκτός ΕΕ να συμμορφωθούν. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «εμπορικά εργαλεία» για αντίποινα, εάν η ΕΕ δεν περιορίσει το πλαίσιο ESG.
Οι τράπεζες δυσκολεύονται επί του παρόντος να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με παραμέτρους, όπως το πώς η έκθεση ενός πελάτη σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως οι πλημμύρες, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να αποπληρώσει ένα δάνειο. Αυτό συμβαίνει καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί τους δανειστές ότι είναι έτοιμη να επιβάλει πρόστιμα εάν δεν αντιμετωπίσουν επαρκώς τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) παρακολουθεί «πολύ στενά» τις συζητήσεις γύρω από το CSRD, το οποίο αναμενόταν να αντιμετωπίσει τέτοια κενά δεδομένων, δήλωσε η Ντόροτα Βόνιαρ, επικεφαλής της ΕΑΤ για τους κινδύνους ESG.
Η ίδια δήλωσε ότι η ΕΑΤ ελπίζει τώρα ότι τα βασικά σημεία δεδομένων που χρειάζονται οι τράπεζες «θα παραμείνουν διαθέσιμα», παρά την αναμενόμενη ανατροπή. Αλλά μέρος της πρόκλησης για τις τράπεζες είναι ότι «δεν γνωρίζουμε απαραίτητα ποια ακριβώς σημεία δεδομένων θα είναι αυτά που θα είναι τα πιο χρήσιμα», είπε.
Η Αβερμέτε δήλωσε ότι η EBF θα ήταν πρόθυμη να υποστηρίξει μια μείωση του αριθμού των σημείων δεδομένων που οι εταιρείες υποχρεούνται να αναφέρουν, αλλά τόνισε πως η προοπτική ενός δραματικά μειωμένου αριθμού εταιρειών στο πεδίο εφαρμογής παραμένει προβληματική.
Διαβάστε ακόμη
Η Ευρώπη τρέχει να χτίσει αμυντική βιομηχανία – Πώς την ξεπέρασαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Πώς «τρέχουν» το «Σπίτι μου 2» και το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ