search icon

Bloomberg

Ερντογάν: Ξεκίνησε περιοδεία στον Περσικό για την προσέλκυση επενδύσεων

Στην αποστολή προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία θα τον συνοδεύει και ο Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ

Νέα περιοδεία για την προσέλκυση επενδύσεων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής φαίνεται πως ξεκίνησε ο  Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, προσπαθώντας να αντισταθμίσει την απώλεια των Δυτικών επενδυτών.

Με συνταξιδιώτη τον νέο Υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μεχμέτ Σιμσέκ, ο Ερντογάν θα επισκεφτεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου οι διπλωμάτες και των δύο πλευρών έχουν ήδη θέσει τα θεμέλια για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα, μάλιστα, με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg, ο Ερντογάν θα συνεχίσει με επισκέψεις προς τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. 

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου έπεται πρόσφατων συναντήσεων του Σιμσέκ και του Τούρκου αντιπροέδρου Τζεβντέτ Γιλμάζ στις χώρες του Περσικού, η οποία ακολουθήθηκε από επίσκεψη των διπλωματών των ΗΑΕ στην Άγκυρα.

Δεδομένης της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής του Ερντογάν η οποία έχει εκδιώξει πληθώρα Δυτικών επενδυτών, οι χώρες του Περσικού φαίνονται έτοιμες να προσφέρουν πακτωλό χρημάτων στην Τουρκία, με το αζημίωτο. Το κέρδος για την Τουρκία, παράλληλα, έγκειται και στο γεγονός πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ παρέχουν ξένο συνάλλαγμα στην τουρκική κεντρική τράπεζα μέσω swaps και καταθέσεων.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ύψους $25 δισεκατομμυρίων από τις χώρες του Περσικού, ποικιλοτρόπως, μέσω ιδιωτικοποιήσεων και εξαγορών τουρκικών εταιρειών.

Η ανάθεση του Σιμσέκ στο Υπουργείο Οικονομικών έχει θεωρηθεί ως κίνηση «φιλική προς τις αγορές», δεδομένου του ιστορικού του ως στέλεχος της Merrill Lynch. Ο Ερντογάν έχει επισημάνει πως η νέα του οικονομική ομάδα θα καταφέρει να περιορίσει τον πληθωρισμό, αλλά η τουρκική λίρα έχει απολέσει πάνω από το 20% της ισοτιμίας της έναντι του δολαρίου από τότε.

Οι χώρες του Περσικού Κόλπου ενδέχεται να προωθήσουν το αφήγημα βαθύτερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Η Αίγυπτος, για παράδειγμα, έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες με την εφαρμογή παρόμοιου πλάνου λόγω ασυμφωνιών όσον αφορά τις αξιολογήσεις των εταιρειών προς ιδιωτικοποίηση αλλά και της ισοτιμίας της αιγυπτιακής λίρας με την οποία διαφωνούν οι ξένοι επενδυτές.

Διαβάστε ακόμα 

Ο Μητσοτάκης, το ΕΣΥ και οι διοικήσεις, η Εφη… Μax Mara, o Aλαφ. στην Eνέργεια και ο Καλλιτσάντσης στα ξενοδοχεία 

Δ. Καλλιτσάντσης: Η ανάπλαση του ακινήτου στην Μπενάκη και η μετατροπή του σε ξενοδοχείο 117 κλινών 

Χωρίς τέλος το «ράλι» ανόδου στα ακίνητα – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια (πίνακες) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ 

Exit mobile version