Ο μήνας του μέλιτος στις σχέσεις του Ερντογάν με τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον νέο υπουργό Οικονομικών μόλις τελείωσε. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στην κριτική του στα υψηλά επιτόκια, επαναλαμβάνοντας την οικονομικά ανορθόδοξη άποψή του ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού ευθύνεται για τον πληθωρισμό.
Παρότι οι απόψεις του Τούρκου Προέδρου είναι γνωστές τα σχόλιά του σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ο Ερντογάν επικρίνει την οικονομική διαχείριση από τότε που αντικατέστησε τους δύο επικεφαλής της οικονομικής διοίκησης τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και τον υπουργό Οικονομικών.
Ωστόσο η νέα κριτική του Πρόεδρου υπήρξε πιο «στρογγυλεμένη» καθώς εστίασε την επίθεσή του στις εμπορικές τράπεζες τις οποίες και κατηγόρησε για «εκμετάλλευση» επιχειρήσεων, ενώ προέβη σε κεκαλυμμένη κριτική των δύο αξιωματούχων. Επέμεινε επίσης ότι η σταθερότητα των τιμών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το 2021, αν και η συνταγή του για την επίτευξή της – να μειωθεί το κόστος δανεισμού – είναι το ακριβώς αντίθετο αυτού που υποστηρίζεται από την οικονομική θεωρία.
«Είτε ακούνε είτε όχι, θα συνεχίσω τον αγώνα μου», δήλωσε ο Ερντογάν σε μήνυμά του σήμερα Παρασκευή προς μια ομάδα Τούρκων επιχειρηματιών. «Υπάρχει ένα πράγμα που πιστεύω ακράδαντα: δεν μπορούμε να επιτύχουμε τίποτα με υψηλά επιτόκια».
Οι νέες δηλώσεις του Ερντογάν γίνονται ενώ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Νασί Αγκμπάλ, έχει συγκαλέσει τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής για τις 21 Ιανουαρίου. Ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού συνολικά κατά 675 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Οι αποφάσεις της Τράπεζας ανέτρεψαν τις περιοριστικές πολιτικές που είχε υιοθετήσει ο προκάτοχος του Αγκμπάλ αλλά και ο πρωην υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αμπαράκ.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι «φιλικές προς την αγορά» αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον Νοέμβριο έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς καθώς η τελευταία ισχυροποίηση της λίρας βοήθησαν την κυβέρνηση να περιορίσει την αύξηση του δημοσιονομικού της κενού.
Ωστόσο, σήμερα η λίρα υποχώρησε κατά 1,7% έναντι του δολαρίου που ήταν και η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγράψει από τις 23 Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης της Τουρκίας κατέγραψε άλμα κατά 40% στο έτος, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε αύξηση των δαπανών.
Για τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοσιονομικό κενό 40,7 δισ. λιρών (5,5 δισεκατομμύρια δολάρια), με το συνολικό νούμερο για το έτος να διαμορφώνεται στα 172,7 δισ. λίρες. Τα αντίστοιχα νούμερα του προηγούμενου έτους ήταν 31,8 δισ. λίρες τον Δεκέμβριο του 2019 και 124,7 δισ. λίρες για το σύνολο του έτους.
Διαβάστε ακόμα:
Καταστήματα: Όλο το σχέδιο για το άνοιγμά τους – Τι ισχύει για κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Tι ώρες θα κυκλοφορούμε από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου – Τι ισχύει με τα πρόστιμα