search icon

Bloomberg

Ερντογάν: Το ΔΝΤ ανησυχεί και η Κίνα τον… ξελασπώνει (πάλι)

Ο Τούρκος Πρόεδρος έσπευσε να απαντήσει στις ανησυχίες του ΔΝΤ - Κίνα και Κατάρ παρέχουν «σωσίβιο σωτηρία»ς στον Ερντογάν

Μπορεί να «βρυχάται» στις αγορές για τους «κακούς οίκους αξιολόγησης» και να εμμένει στις ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις του αλλά όταν «μιλάει» το ΔΝΤ ο Ερντογάν χάνει ως δια μαγείας τόσο την επιθετικότητά του όσο και την αντισυμβατικότητά του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε χθες Κυριακή την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας ανταλλαγής συναλλάγματος με την Κίνα.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για σημαντική ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας κατά 5,75% το 2021, την οποία όμως «ακύρωνε» η προειδοποίηση για τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας. Όπως ανέφερε το Ταμείο τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Τουρκίας είναι πολύ κάτω από το προβλεπόμενο εύρος επάρκειας και καλούσε τη χώρα να υιοθετήσει πολιτικές για τη βελτίωση τους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Ταμείου ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία υπέγραψε νέα συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος με την Κίνα ύψους 3,6 δισ. δολαρίων, η οποία αυξάνει το όριο της υπάρχουσας μεταξύ τους συμφωνίας στα 6 δισ. δολάρια.

Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και η νέα συμφωνία θα επιτρέψει στη χώρα να ενισχύσει το εμπόριο σε τοπικό νόμισμα και να αποφύγει τη χρήση δολαρίων, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τα συναλλαγματικά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.

Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωση στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν ταξιδέψει για τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να παρέχει λεπτομέρειες όπως το πότε υπογράφηκε η συμφωνία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η Τουρκία υπέγραψε για πρώτη φορά συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος με την Κίνα το 2012 και οι επακόλουθες συμφωνίες επέτρεψαν στις τουρκικές εταιρείες να πληρώνουν για τις εισαγωγές τους από την Κίνα χρησιμοποιώντας γιουάν.

Σύμφωνα με το Reuters τα αποθέματα της Τουρκίας σε ξένο συνάλλαγμα μειώθηκαν κατά 75% πέρυσι, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της για να στηρίξει το νόμισμά της. Επιπλέον, η Τουρκία έχει συνάψει ανάλογη συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος και με το Κατάρ ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα:

Μισός μήνας δηλώσεις… χωρίς βεβαιώσεις αποδοχών!

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πόσα χρήματα κέρδισε στο Roland Garros

Exit mobile version