Λίγες μόνο ώρες μετά τη δημοσίευση νόμου για να «παγώσει» η εξαργύρωση επιταγών από τις εταιρείες έως τις 31 Μαΐου, η κυβέρνηση Ερντογάν, την Παρασκευή, αναγκάστηκε σε αναδίπλωση, ανακοινώνοντας ότι οι επιταγές θα μπορούν να πληρώνονται κανονικά εφόσον οι οφειλέτες διαθέτουν τα χρήματα.
Ο νόμος προέβλεπε να «παγώσουν» όλες οι επιταγές μικρής διάρκειας που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για τις μεταξύ τους πληρωμές και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τον επικεφαλής του επιχειρηματικού και βιομηχανικού συλλόγου της Τουρκίας (Tusiad), να δηλώνει ότι εάν το μέτρο δεν αποσυρθεί σύντομα «θα παραλύσει ολόκληρη την οικονομία».
Το υπουργείο Εμπορίου της χώρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το μέτρο στόχευε στη στήριξη των επιχειρήσεων που θα πληγούν από την επιβολή του lockdown που ξεκίνησε την Πέμπτη 29 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Μαϊου.
Ωστόσο, στο μέτωπο της απαγόρευσης πώλησης αλκοόλ η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει με αποτέλεσμα να βρίσκεται αντιμέτωπη με την «ανταρσία» των λιανοπωλητών που συνέχισαν να πωλούν αλκοόλ στα καταστήματά τους, αμφισβητώντας την νομιμότητα του μέτρου.
Η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε αλυσίδες καταστημάτων ανακοινώθηκε την Τρίτη 27 Απριλίου με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να επικαλείται το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς με την επιβολή του lockdown τα μικρά καταστήματα πώλησης αλκοολ θα αναγκάζονταν να κλείσουν ενώ οι μεγάλες αλυσίδες που πωλούν βασικά αγαθά παραμένουν ανοικτές. Ωστόσο η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ερντογάν για νέα προσπάθεια εξισλαμοποίησης της χώρας και ότι με πρόφαση την πανδημία επιχειρεί να επιβάλλει τις θρησκευτικές αξίες που ο ίδιος ασπάζεται στα 83 εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας.
Ο αντιπρόεδρος της ένωσης επιχειρήσεων αλκοολούχων ποτών Ayhan Aydin δήλωσε στο Bloomberg αιτιολόγησε την απόφαση των επιχειρήσεων να αψηφίσουν την απαγόρευση και να συνεχίσουν να πωλούν αλκοολ δηλώνοντας ότι «Πουθενά στο κυβερνητικό διάταγμα δεν υπάρχει άρθρο σχετικά με τις πωλήσεις αλκοόλ. Και δεν ζούμε σε μια δημοκρατία μπανανία».
Σφοδρή υπήρξε και η αντίδραση των πολιτών, οι οποίοι κατέκλυσαν το twitter με μηνύματα και ανέδειξαν σε κορυφαίο trend το hashtag #alkolumedokunma, δηλαδή «κάτω τα χέρια από το αλκοόλ μου».
Διαβάστε ακόμα:
Τα 5 βήματα για πιο γρήγορη έκδοση σύνταξης
Kirkbi: Το fund που διαχειρίζεται $20 δισ. των ιδιοκτητών της Lego