Οι Έλληνες και οι Ρουμάνοι καταναλωτές ήταν οι Ευρωπαίοι που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες το τελευταίο εξάμηνο, όπως προκύπτει από έρευνα της σουηδικής εταιρείας διαχείρισης χρέους Intrum.
Λιγότερο, σύμφωνα με την έρευνα, επηρεάζονται οι καταναλωτές της Σκανδιναβίας.
Η Intrum πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την οικονομική ασφάλεια των Ευρωπαίων καταναλωτών και σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η ευημερία τους έχει περιοριστεί σήμερα σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες.
«Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι η ανησυχία των ανθρώπων για τις οικονομικές δυνατότητές τους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum, Mikael Ericson.
Το 1/3 των ερωτηθέντων αναμένει ότι η οικονομική του ευημερία θα περιοριστεί περαιτέρω τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με την Intrum και μόλις το 23% των ερωτηθέντων αναμένει βελτίωση της κατάστασης.
Αν και οι διαδικτυακές αγορές σημείωσαν αύξηση κατά τη διάρκεια του lockdown στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, «ένα μεγάλο μέρος τους πραγματοποιήθηκε με πίστωση, εξέλιξη που φυσικά τροφοδοτεί την επέκταση που έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν όσον αγορά τις πιστώσεις», δήλωσε ο Ericson, προσθέτοντας ότι «είναι ανησυχητική η εικόνα σε συνολικό επίπεδο».
Ωστόσο, μία θετική νότα, σύμφωνα με τον Ericson, είναι ότι το 1/3 των ερωτηθέντων «αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους ή / και έγιναν πιο προσεκτικοί στις δαπάνες τους».
Περαιτέρω διαπιστώσεις της έρευνας της Intrum είναι οι εξής:
-Το 54% των ερωτηθέντων έχουν δει μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών ως αποτέλεσμα της πανδημίας
-Σχεδόν το 40% είπε ότι εξοικονομεί σημαντικά λιγότερα χρήματα για το μέλλον από όσα εξοικονομούσε πριν από την Covid-19
–Ένας στους πέντε καταναλωτές έχει επιβαρυνθεί με περισσότερα χρέη προκειμένου να καλύψει τις καθημερινές δαπάνες ως άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας
-Τον Νοέμβριο, περίπου το 45% των Ευρωπαίων καταναλωτών που ρωτήθηκαν από την Intrum δήλωσαν ότι οι λογαριασμοί τους αυξάνονταν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τα εισοδήματά τους, με το 43% να λέει ότι οι ανησυχίες αυτές επηρέασαν αρνητικά τη γενική ευημερία τους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, με 4.800 συμμετέχοντες από 24 χώρες, και τουλάχιστον 200 ερωτηθέντες ανά χώρα.