Aνάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2% αναμένεται μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα εάν η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Τα περισσότερα μοντέλα υπολογίζουν πως θα υπάρξει μια μακρά περίοδος όπου η αύξηση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει το πλαφόν των 1,5 βαθμών Κελσίου, πριν επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα μέχρι το 2100.
Προφανώς, μια σωτήρια επιστροφή τέτοιου είδους προϋποθέτει μαζική απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Η πρόληψη είναι το παν
Aπό την πλευρά του, ο επικεφαλής ερευνητής εννέα διαφορετικών επιστημονικών ομάδων, Keywan Riahi του Αυστριακού ινστιτούτου ερευνών IIASA, υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί απίθανο.
Η καλύτερη λύση για την αποφυγή μίας παροδικής αύξησης της θερμοκρασίας πέραν των +1,5 βαθμών Κελσίου η οποία θα προκαλέσει τεράστιες κλιματικές αλλαγές και θα οδηγήσει σε πλημμύρες και πυρκαγιές αλλά και μόνιμες πληγές στο οικοσύστημα είναι να μην ξεπεράσουμε το όριο αυτό καθεαυτό. Εάν τα καταφέρουμε, δε θα χρειαστεί να απομακρύνουμε τεράστια ποσοστά διοξειδίου από την ατμόσφαιρα.
«Οποιεσδήποτε μαζικές μειώσεις εκπομπών αερίων τις επόμενες δεκαετίες σημαίνουν πως δε θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε net negative πλάνα (σχέδια απορρόφησης των αερίων από την ατμόσφαιρα)» ανέφερε ο ερευνητής Christoph Bertram του Potsdam Insitute της Γερμανίας.
«Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αγγίξουν το μάξιμουμ όταν πλησιάσουμε τις net-zero εκπομπές αερίων».
Εκτός από την προστασία του πλανήτη στον οποίο κατοικούμε όλοι μας, η επίτευξη του net zero θα έχει και μακροπρόθεσμα οικονομικά πλεονεκτήματα. «Η αρχική επένδυση για την επίτευξη γρήγορων αλλαγών προς ένα σύστημα net-zero θα έχει τεράστιες μακροπρόθεσμες αποδόσεις», ανέφερε ο Riahi.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Laurent Drouet του ερευνητικού γκρουπ CMCC της Ιταλίας, το παγκόσμιο ΑΕΠ ενδέχεται να καταγράψει αύξηση της τάξης του 2%. Ο Drouet τόνισε πως οι υπολογισμοί της έρευνας δε συμπεριλαμβάνουν την οικονομική ζημιά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Η έρευνα υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία της εκπλήρωσης και βελτίωσης των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων. Η παρούσα, βραδεία εφαρμογή των μέτρων για την επίτευξη net-zero σημαίνει πως τα κράτη θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους τα μάλα.
Επιπροσθέτως, κλειδί παίζει ο ρόλος της βιομηχανίας μεταφορών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου C40 Cities, οι πολίτες θα πρέπει να διπλασιάσουν τη χρήση των ΜΜΜ μέχρι το 2030 έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.
Διαβάστε ακόμη
Μαρία Αγγελικούση: «Είμαι εδώ και θα παραμείνω εδώ» – Τα σχέδια για την επόμενη μέρα