Το μήνυμα ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα στείλει την επόμενη εβδομάδα, κατά τη συνεδρίασή της στην Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κι αυτό, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg που διενεργήθηκε μεταξύ αναλυτών.
To σήμα, εξάλλου, δόθηκε χθες το βράδυ, από τον επικεφαλής της αμερικανικής Fed. Ο Πάουελ δήλωσε κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Κλαμπ της Ν. Υόρκης, ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και «μερικοί μήνες με καλά στοιχεία είναι μόνο η αρχή για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς τον στόχο μας».
«Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διατηρηθούν αυτές οι χαμηλότερες ενδείξεις ή πού θα βρεθεί ο πληθωρισμός τα επόμενα τρίμηνα. Αν και η πορεία του είναι πιθανό να είναι ανώμαλη και να χρειαστεί χρόνος, οι συνάδελφοί μου κι εγώ επιμένουμε στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο στο 2%», επισήμανε ο Τζερόμ Πάουελ. Ακόμη, ο πρόεδρος της Fed άφησε να εννοηθεί ότι προκειμένου να επιτευχθεί τελικά ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η αγορά εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη ίσως χρειαστεί να επιβραδυνθούν.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα του Bloomberg, oι ερωτηθέντες δεν βλέπουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και προβλέπουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει μέχρι τον Ιανουάριο ότι έχει επιτευχθεί το ανώτατο όριο, το λεγόμενο «ταβάνι». Αναμένουν την πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο, ενώ θα έχουν προηγηθεί κινήσεις για ταχύτερη συρρίκνωση του ισολογισμού.
Έχοντας ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο ποσοστό ρεκόρ του 4% με 10 διαδοχικές αυξήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν δηλώσει ότι θα κρατήσουν στάση αναμονής για να αξιολογήσουν αν έχουν κάνει αρκετά, ώστε να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.
Η στάση αυτή ενισχύθηκε από την πρόσφατη πτώση των ομολόγων με την παράλληλη ισχυρή άνοδο των αποδόσεων, και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, οι επιπτώσεις των οποίων θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τις ήδη επιδεινούμενες προοπτικές των χωρών της ευρωζώνης.
«Οι εξελίξεις από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, αλλά αύξησαν τους πληθωριστικούς κινδύνους, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών της ING. «Στο πλαίσιο των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και των γεωπολιτικών εντάσεων, μια παύση (σσ. αύξησης των επιτοκίων) στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας μοιάζει με τελειωμένη υπόθεση».
Έπειτα από τις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές αυτόν τον μήνα, η Λαγκάρντ είπε στους ομολόγους της ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να ανακοινώσει ακόμη τη νίκη της επί του πληθωρισμού, προτρέποντας για υπομονή και προσοχή μπροστά σε ενδεχόμενα νέα σοκ στην προσφορά.
Πράγματι, ενώ η άνοδος των τιμών επιβραδύνθηκε αξιοσημείωτα τον περασμένο μήνα και οι μισθολογικές πιέσεις φαίνεται να υποχωρούν, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν αυξημένες. Στο μεταξύ, η ασθενική ανάκαμψη που σημειώνεται στον κλάδο των κατασκευών αντισταθμίζεται από ευρύτερες οικονομικές απειλές.
Τι λέει το Bloomberg Economics
«Η αδυναμία της οικονομίας πιθανόν να εμποδίσει την ΕΚΤ να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. Αναμένουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους, οπότε ενδέχεται να το μειώσει», αναφέρει ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης.
Λίγο πάνω από το 60% των ερωτηθέντων στην έρευνα δηλώνουν ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν περιόρισε τις προβλέψεις μέχρι το 2025. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι το ισοζύγιο των κινδύνων για τις τιμές έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο.
«Η ύφεση των πληθωριστικών πιέσεων που συνοδεύεται από τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της οικονομικής αδυναμίας υποδηλώνει ότι το “υψηλότερα για περισσότερο” δεν θα διαρκέσει πολύ καιρό», δήλωσε ο Νερίχους Μάκιουλις, επικεφαλής οικονομολόγος της Swedbank. Προβλέπει την πρώτη μείωση των επιτοκίων για τον Απρίλιο και βλέπει το επιτόκιο καταθέσεων να υποχωρεί στο 2% μέχρι τον Μάρτιο του 2025.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, επίσης, τιμολογούν μια μεγαλύτερη περίοδο αυξημένων επιτοκίων. Οι αποδόσεις του γερμανικού διετούς χρέους – από τις πιο ευαίσθητες στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής – είναι περίπου στο 3,2% και δεν απέχουν πολύ από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Οι χρηματαγορές, εν τω μεταξύ, ποντάρουν σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας έως τον Ιούλιο και σε μια ακόμη μείωση έως το τέλος του επόμενου έτους.
Με τα επιτόκια σε αναμονή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρόκειται να συζητήσουν πώς να μειώσουν ταχύτερα την παρτίδα των ομολόγων που αγόρασαν στο πλαίσιο προηγούμενων κινήσεων τόνωσης.
Μόνο το ένα τρίτο περίπου των ερωτηθέντων αναμένει ενεργές πωλήσεις από το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – κάτω από 43%, πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αλλά το ποσοστό που προβλέπει πρόωρο τέλος των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP αυξήθηκε σε 43% από 39%. Η πλειονότητα βλέπει ότι η αναδίπλωση θα ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο. Το όριο τώρα είναι το τέλος του 2024.
«Εάν ανακοινώσουν την κατάργηση του χαρτοφυλακίου PEPP πολύ νωρίς, τα spreads των ιταλικών κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να εκτοξευθούν», δήλωσε ο Φάμπιο Μπαλμπόνι Ευρωπαίος οικονομολόγος της HSBC Bank. «Αλλά υπάρχουν περιορισμένες εναλλακτικές λύσεις, με σημαντικές αλλαγές στο σύστημα αμοιβής των αποθεματικών να φαίνονται απίθανες». Ενώ το τελευταίο θέμα έχει τεθεί από ορισμένους αξιωματούχους στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εξέτασης του τρόπου με τον οποίο η ΕΚΤ εφαρμόζει τη νομισματική πολιτική, δεν επίκεινται προσαρμογές.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην έρευνα αναμένει αύξηση των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών εντός των επόμενων 12 μηνών.
Διαβάστε ακόμη:
Το Tae Kwon Do και άλλα 3 ακίνητα στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου αναζητούν επενδυτή (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ