search icon

Bloomberg

Επιστροφή στο γραφείο; «Όχι, ευχαριστώ» λένε 9 στους 10 των Βρετανών υπαλλήλων

Υβριδικό μοντέλο και τηλεργασία έχουν καθιερωθεί ως η νέα κανονικότητα ακόμα και στον απαιτητικό τομέα των χρηματοοικονομικών - Οι κινήσεις των κολοσσών και των εταιρειών για την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα

Πάνω από το 85% των Βρετανών εργαζομένων θεωρούν πως το γραφείο δεν αποτελεί πια το κύριο μέρος εργασίας τους. Η απαίτηση για μια νέα κανονικότητα, ιδιαίτερα στον τομέα των χρηματοοικονομικών του City του Λονδίνου, είναι πασιφανής βάσει νέας δημοσκόπησης του YouGov με δείγμα άνω των 500 επαγγελματιών. Μόλις το 14% αυτών επιλέγουν την επιστροφή στο γραφείο, 42% επιλέγουν την τηλεργασία και το 44% επιλέγουν ένα υβριδικό μοντέλο. 

Η αύξηση της δημοτικότητας της τηλεργασίας αποτελεί κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλοι οι επαγγελματικοί τομείς. Παρ’ όλα αυτά, ο τομέας των χρηματοοικονομικών συμπεριλαμβάνει αρκετές θέσεις-κλειδί με traders οι οποίοι -σύμφωνα με τις εταιρείες- θα πρέπει να βρίσκονται στο γραφείο. Αρκετοί κολοσσοί όπως Goldman Sachs Group και JPmorgan Chase έχουν αρχίσει να ζητούν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στα γραφεία.

«Οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτού του είδους ζητούν την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία για τρεις ή τέσσερις ημέρες ανά εβδομάδα», ανέφερε ο Δήμαρχος του Λονδίνου και πρεσβευτής του βρετανικού τομέα των χρηματοοικονομικών, Vincent Keaveny, ο οποίος τόνισε πως «υπάρχουν αρκετές θέσεις σε αρκετούς τομείς οι οποίες δε γίνεται να καλυφθούν με τηλεργασία».

Ακόμα και το υβριδικό μοντέλο, όμως, δεν ικανοποιεί μεγάλη μερίδα των εργαζομένων. Ακόμα και σε αυτούς που ακολουθούν το συγκεκριμένο μοντέλο, η προτίμησή τους είναι η τηλεργασία. Μόλις το 1/5 εξ αυτών προτιμούν τρεις ή τέσσερις ημέρες στο γραφείο. Το μεγαλύτερο ποσοστό ζητά δύο ή λιγότερες ημέρες παρουσίας. 

Η εύρεση χρυσής τομής μεταξύ των στελεχών και των εργαζομένων θα αποδειχθεί σημαντική όσον αφορά την διατήρηση των υπαλλήλων. Την τελευταία διετία, οι τράπεζες και οι επενδυτικές προσπαθούν να δελεάσουν τους υπαλλήλους τους με μεγαλύτερα μπόνους και υψηλές αμοιβές, δεδομένης της μαζικής «φυγής» προς εταιρείες τεχνολογίας και κρυπτονομισμάτων

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι του τομέα αυτού που επιλέγουν αλλαγή επαγγελματικής ρότας υπογραμμίζουν πως το κάνουν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του YouGov. H προσπάθεια επιβολής επιστροφής στο γραφείο ενδέχεται να αποδειχθεί όχι μόνο άκαρπη αλλά και επιβλαβής για τις εταιρείες, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας

Μέχρι τώρα οι εταιρείες έχουν επιδείξει πληθώρα αντιδράσεων. Πολλές έχουν προσφέρει σημαντικές αυξήσεις και μπόνους. Παράλληλα, αρκετοί από τους χώρους γραφείων έχουν αλλάξει ριζικά για τη βελτίωση της επαγγελματικής ζωής. Η Citigroup, για παράδειγμα, έχει προγραμματίσει την ολική ανακαίνιση των γραφείων της στο Canary Wharf του Λονδίνου, κάτι που θα κοστίσει 100 εκατομμύρια στερλίνες. Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, έχει αυξήσει τα επιδόματα διακοπών για τους νεότερους εργαζόμενους, ενώ προσφέρει απεριόριστη περίοδο διακοπών για τα στελέχη της.

Η υβριδική εργασία στο δύσκολο τομέα των χρηματοοικονομικών αποδεικνύεται η νέα κανονικότητα. Παρά την πεποίθηση του CEO της JPMorgan, Jamie Dimon πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν στα γραφεία, ο ίδιος αναμένει πως το 40% των 270.000 εργαζομένων του θα εργάζονται βάσει υβριδικού μοντέλου.

Αρκετές εταιρείες έχουν λάβει δραστικότερες αποφάσεις. Η Atom Bank, για παράδειγμα, έχει «γυρίσει» σε τετραήμερη εργασία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η τηλεργασία και η υβριδική εργασία έχουν έρθει για να μείνουν και έχουν καθιερωθεί ως η νέα επαγγελματική κανονικότητα, ανεξαρτήτου τομέα.

Διαβάστε ακόμα:

Στη Βουλή ο κλιματικός νόμος – Τι προβλέπει για κτίρια, οχήματα και ηλεκτροπαραγωγή

Γιώργος Αργυρός-Τζορτζ Μάρκους: Οι Έλληνες billionaires του αμερικανικού real estate και τα «χρυσά» τους deals

«Κόκκινα» δάνεια: Έρχονται νέα μεγάλα deals – Ποια funds κρατούν τα ηνία της αγοράς

 

Exit mobile version