Επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται να καταγράψει η Ευρωζώνη το α’ τρίμηνο του 2023, αφού και οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της αποδείχθηκαν σταθερές παρά τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί στον τραπεζικό τομέα.

Το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης ενδέχεται να καταγράψει αύξηση της τάξης του 0,2% μετά από την περιορισμένη μείωση του δ’ τριμήνου του 2022, σύμφωνα με τον μέσο όρο 31 αναλύσεων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Σημειωτέον πως τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να δημοσιευθούν στις 28 Απριλίου.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως τόσο το ΑΕΠ της Γερμανίας όσο και της Ιταλίας κατέγραψαν περιορισμένη αύξηση κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του έτους παρά την προηγούμενη μείωσή τους. Οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ισπανίας συνέχισαν την αναπτυξιακή τους τροχιά. 

Τα θετικά αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης η οποία, μέσω της οικονομικής στήριξης των κυβερνήσεων, έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την «τέλεια καταιγίδα» του κόστους διαβίωσης, της ενεργειακής κρίσης αλλά και των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία και τη Γερμανία. 

Συνδυασμένα με το θετικό momentum του ευρωπαϊκού PMI, τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να προσφέρουν στην ΕΚΤ την ευχέρεια να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων της προς καταπολέμηση του πληθωρισμού, παρά την πρόσφατη αβεβαιότητα την οποία προκάλεσε η τραπεζική κρίση. Εκτός από τα αναμενόμενα στοιχεία του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, οι αναλυτές αναμένουν και τα επικαιροποιημένα πληθωριστικά στοιχεία των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ένωσης.

Πληθωρισμός

Bάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί στο 7,8% για τη Γερμανία και το 6,7% για τη Γαλλία, ενώ ενδέχεται να αυξηθεί στο 3,8% στην Ισπανία. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα της Ιταλίας και των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «η σταθερότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης και η συσφιγμένη αγορά εργασίας θα συνεχίσουν να κρατούν τον πληθωρισμό πάνω από το στόχο της ΕΚΤ του 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Tα νέα στοιχεία τα οποία θα ανακοινωθούν στις 28 Απριλίου θα συμπεριλαμβάνουν επικαιροποιημένα δεδομένα της Αυστρίας, του Βελγίου και της Πορτογαλίας, υποδεικνύοντας την πορεία της ευρύτερης οικονομίας μετά από την πρόσφατη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το δ’ τρίμηνο του 2022.

Τα στοιχεία της Γερμανίας θα είναι αυτά στα οποία πρόκειται να προσηλωθούν οι περισσότεροι αναλυτές. Πριν από λιγότερο από ένα εξάμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμενόταν να βιώσει τη σημαντικότερη ύφεση στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Το αφήγημα αυτό έχει αλλάξει από τότε, αφού τα στελέχη της Bundesdbank υποστηρίζουν πως η οικονομία της χώρας έχει καταγράψει στασιμότητα το α’ τρίμηνο του έτους. Πληθώρα ειδικών, παράλληλα, υπογραμμίζουν πως η γερμανική οικονομία ενδέχεται να επιστρέψει σε αναπτυξιακό καθεστώς. 

Καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία ενδέχεται να επιδείξουν και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Η Τράπεζα της Γαλλίας έχει αυξήσει τις εκτιμήσεις της για οικονομική ανάπτυξη παρά τις πρόσφατες απεργίες στη χώρα.

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, από την πλευρά της αναμένει πως η οικονομία της χώρας ενδέχεται να επιστρέψει σε καθεστώς «περιορισμένης ανάπτυξης». Στην Ισπανία, οι κεντρικοί τραπεζίτες τόνισαν πως η οικονομία της χώρας ενδέχεται, επίσης, να έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.

PMI και επιτόκια

Οι αναπτυξιακές τάσεις των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης ενδέχεται να έχουν δεχθεί και «τονωτική ένεση» από τα θετικά στοιχεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Γαλλίας και της Γερμανίας τα οποία αποδείχθηκαν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όσο για τα επιτόκια, οι απόψεις των κεντρικών τραπεζιτών παραμένουν διχασμένες. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, έκανε έκκληση για «σύνεση» λόγω της επιβράδυνσης της πίστωσης, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Κλαας Κνοτ έχει υποστηρίξει πως τα επιτόκια πρέπει να καταγράψουν περαιτέρω άνοδο τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη

Πάρης Κυριακόπουλος: Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Μοτοδυναμική

Στεγαστικά δάνεια: Δεύτερη ευκαιρία για όσους κόπηκαν από την επιδότηση επιτοκίου (πίνακας)

Το story πίσω από το νέο 5* τουριστικό project των 182 εκατ. ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ