Η αύξηση των μισθών των εργαζομένων στην Eυρωζώνη στις αρχές του έτους εγείρει ερωτήματα για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι προσπαθούν να αποφασίσουν το κατά πόσο μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια.
Τα στοιχεία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης υποδεικνύουν ότι οι αυξήσεις των διαπραγματευόμενων αμοιβών δεν κατάφεραν να επιβραδυνθούν σημαντικά το α’ τρίμηνο. Ο κίνδυνος είναι οι εταιρείες θα μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές, διατηρώντας τον πληθωρισμό πάνω από τον πληθωριστικό στόχο του 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Βασικός ένοχος είναι η Γερμανία, όπου οι συμφωνίες για τις αμοιβές του παρελθόντος – ορισμένες από τις οποίες έχουν εξωραϊστεί από εφάπαξ πληρωμές – έχουν οδηγήσει τους μισθούς σε απότομα υψηλότερα επίπεδα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αν και η προγραμματισμένη για τον Ιούνιο πρώτη μείωση του επιτοκίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει, οι όποιες ελπίδες για άλλη μια γρήγορη κίνηση τον επόμενο μήνα απομακρύνονται.
Η επιφυλακτικότητα των στελεχών της ΕΚΤ στηρίζεται στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη των οικονομιών των 20 χωρών, ακόμα και τη στιγμή που ο πληθωρισμός καταγράφει μείωση προς τον πληθωριστικό στόχο του 2%.
«Για την ΕΚΤ, η ισχυρή αύξηση των γερμανικών μισθών θα είναι ένας ακόμη λόγος για να κινηθεί πολύ προσεκτικά με τις μειώσεις των επιτοκίων ακόμη και αν η αύξηση των μισθών στις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο υποτονική», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι.
Οι μισθολογικές αυξήσεις πιθανώς επιβραδύνθηκαν στο 4,3% σε ετήσιο επίπεδο τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, έναντι 4,5% για το δ’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg. Σημειωτέον πως οι αυξήσεις αυτές δεν ξεπέρασαν το 3,5% στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά άγγιξαν το 4,8% στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Ντέιβιντ Πάουελ, «τα στοιχεία για τους διαπραγματευόμενους μισθούς στις ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν περιορισμένη μείωση τις τελευταίες εβδομάδες και υποδεικνύουν έναν σχεδόν σταθερό ρυθμό αύξησης των μισθολογικών ρυθμίσεων. Αυτό είναι απίθανο να εκτροχιάσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο, αλλά θα κρατήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής νευρικούς σχετικά με τη δέσμευση για μελλοντικές μειώσεις».
Για την ΕΚΤ, μέρος της πρόκλησης είναι ότι οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις λειτουργούν πολύ διαφορετικά σε ολόκληρη την ήπειρο. Ενώ πολλές συμβάσεις στο Βέλγιο συνδέονται άμεσα με τον πληθωρισμό, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί εργαζόμενοι πρέπει συχνά να περιμένουν νέους γύρους διαπραγματεύσεων που καθορίζουν τους μισθούς για πολλά χρόνια.
Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις είναι πιο ευέλικτες και οι μισθοί σε πολλούς τομείς συμφωνούνται μία φορά το χρόνο, όπως ανέφεραν οικονομολόγοι της Barclays σε πρόσφατη ανάλυσή τους.
Αυτές οι πολυπλοκότητες αντικατοπτρίζονται στη σειρά των απόψεων των αναλυτών για το α’ τρίμηνο. Ενώ ο Μπρζέσκι της ING βλέπει ανάπτυξη των μισθών σε περίπου 5%, οι αναλυτές της Nomura αναμένουν σταθερή ανάπτυξη στο 4,5% και η εκτίμηση της Barclays μιλά για επιβράδυνση στο περίπου 4%.
«Υπάρχουν ορισμένοι δείκτες της αγοράς εργασίας που υποδηλώνουν ότι η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται», δήλωσε ο οικονομολόγος της Barclays, Κρίστιαν Κέλερ, προσθέτοντας πως «αυτό θα πρέπει να συμβάλει στον περαιτέρω αποπληθωρισμό, ο οποίος είναι ήδη πιο έντονος από ό,τι στις ΗΠΑ».
Οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά εργασίας είναι σφιχτή και απέφυγε την περιορισμένη ύφεση του β’ εξαμήνου του 2023. Η Γερμανία βίωσε μια σειρά απεργιών στον κλάδο των μεταφορών φέτος, ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών που επιδιώκουν καλύτερες αμοιβές πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργία αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.
«Η περιορισμένη προσφορά εργασίας θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στους μισθούς», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ. «Ως εκ τούτου, δεν προβλέπουμε ότι η ονομαστική αύξηση των μισθών θα κυμανθεί κάτω από το 4% σε μόνιμη βάση».
Τα επίσημα στοιχεία για τους διαπραγματευόμενους μισθούς έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Μαΐου, ενώ ένας άλλος στενά παρακολουθούμενος δείκτης για την αύξηση των μισθών του α’ τριμήνου αναμένεται από τη Eurostat στις 7 Ιουνίου, μία ημέρα μετά την επόμενη απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Με τις επικαιροποιημένες πληροφορίες να είναι σπάνιες, οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη προσπάθησαν να παράσχουν περισσότερη σαφήνεια μέσω των δικών τους, πρόσφατα ανεπτυγμένων δεικτών των μισθών της Ευρωζώνης.
Οι δείκτες αυτοί «συνέχισαν να δείχνουν σημάδια χαλάρωσης», σύμφωνα με έναν απολογισμό της συνεδρίασης του Απριλίου, ο οποίος δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων έχουν επίσης τονίσει ότι τα εταιρικά κέρδη θα πρέπει να απορροφήσουν μέρος του υψηλότερου εργατικού κόστους, αφού τα περιθώρια κέρδους επεκτάθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Πάραυτα, σε τι βαθμό αυτό θα συμβεί αυτό στον τομέα των υπηρεσιών είναι αβέβαιο, όπως υπέδειξε ο απολογισμός της ΕΚΤ.
«Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, η παρακολούθηση των σχέσεων μεταξύ των μισθών, της αύξησης της παραγωγικότητας και των κερδών εξακολουθεί να είναι καθοριστικής σημασίας», ανέφερε η ανάλυση της κεντρικής τράπεζας.
Διαβάστε ακόμη
PIMCO: Πού παρουσιάζουν ευκαιρίες οι αγορές (γραφήματα)
Περικοπές έως 50% στην πράσινη ενέργεια… για να γλιτώσουμε το blackout
ΑΒΑΞ: Πλησιάζει το μισό δισ. η αξία του χαρτοφυλακίου σε ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις και μαρίνες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ