search icon

Bloomberg

Επεκτείνεται το sell-off στις αναδυόμενες αγορές λόγω των αποπληθωρισμού (γράφημα)

Στην άλλη άκρη του «εκκρεμούς» έχει φτάσει η Ουγγαρία - Μειωμένη η εγχώρια κατανάλωση και ο όγκος εξαγωγών της Κίνας 

To sell-off στις αναδυόμενες αγορές επιταχύνθηκε σήμερα Τρίτη, 8 Αυγούστου, μετά από τη δημοσίευση των επικαιροποιημένων μακροοικονομικών δεδομένων της Κίνας και της Ουγγαρίας τα οποία ανέδειξαν τη δυσκολία αντιμετώπισης του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ο δείκτης MSCI Emerging Market Index κυμάνθηκε κοντά σε μηνιαίο χαμηλό. Παράλληλα, οι ισοτιμίες του νοτιοκορεατικού γουόν και του μαλαισιανού ρίνγκιτ κατέγραψαν σημαντική πτώση. 

Οι ελπίδες για ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών φέτος βασίζονταν στο ανακαμψιακό μομέντουμ της Κίνας το οποίο, όμως, έχει αποδειχθεί απόν.

Τα πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν πως ο όγκος των κινεζικών εξαγωγών κατέγραψε μείωση της τάξης του 15% τον Ιούλιο, αναδεικνύοντας την παράλληλη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης. Παράλληλα, οι εισαγωγές κατέγραψαν σημαντική πτώση, κάτι το οποίο αποτελεί αντίκτυπο της περιορισμένης εγχώριας ζήτησης.

Πτώση κατέγραψαν και οι μετοχές στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, με τους τεχνολογικούς και επιχειρηματικούς δείκτες να μειώνονται κατά 2,2% έκαστος, κοντά στο ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. 

Στην Ουγγαρία, η οποία έχει τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πληθωρισμός μειώθηκε υπό του 20% για πρώτη φορά εδώ και 11 μήνες, με την κυβέρνηση Ορμπάν να εκτιμά πως θα επιτευχθεί μείωση υπό του 10% μέχρι τον Οκτώβριο.

Αν και αυτό μπορεί, φαινομενικά, να αποτελεί κάτι το θετικό και έχει τονώσει την ισοτιμία του ουγγρικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, η πραγματικότητα είναι διαφορετική αφού οι ουγγρικές τιμές καταναλωτή κατέγραψαν μηνιαία αύξηση και η χώρα βρίσκεται σε ύφεση. 

Στην Τουρκία, τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας θα προχωρήσουν σε περιορισμένη αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 20%, πολύ χαμηλότερα από το αντίστοιχο αναμενόμενο ποσοστό του πληθωρισμού το οποίο θα κυμανθεί στο 58% στα τέλη του έτους σύμφωνα με την BofA. H ισοτιμία της τουρκικής λίρας κατέγραψε περιορισμένη πτώση.

Στη Γκαμπόν, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αυξήσει τις αποδόσεις των «μπλε» ομολόγων συνολικής αξίας $500 εκατομμυρίων έτσι ώστε να προσελκύσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η προσφορά αυτή αποτελεί μέρος του λεγόμενου και «debt-for-nature swap» το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Τι προβλέπει για Τράπεζα Πειραιώς και ΤΕΝΕΡΓ στο rebalancing του MSCI (πίνακες)

ΔΥΠΑ: 7 «ανοιχτά» προγράμματα για 26.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

Κορίνα Κοπφ: Το μοντέλο του Instagram που έγινε εκατομμυριούχος influencer (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version