Ο ηγέτης των Γερμανών συντηρητικών, Φρίντριχ Μερτς, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με μια σφοδρή επίθεση στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αποκαλώντας τον σοσιαλδημοκράτη «ελαφρόμυαλο» και κατηγορώντας τον ότι σπέρνει τη διχόνοια στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ο Μερτς, ο οποίος ηγείται της κεντροδεξιάς συμμαχίας CDU/CSU, εκφώνησε ομιλία στην κάτω βουλή στο Βερολίνο, λίγo αφότου ο Σολτς είχε κάνει τη δική του δήλωση με την οποία εξέθεσε τα επιχειρήματά του για επανεκλογή του ενόψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου.
Ο Σολτς επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα της εθνικής ψηφοφορίας, η οποία επισπεύδεται από τον Σεπτέμβριο μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του. Μετά από μια παρατεταμένη διαμάχη για τους κανόνες δανεισμού, απέλυσε τον Κρίστιαν Λίντνερ, τον δημοσιονομικά επιφυλακτικό υπουργό Οικονομικών του FDP, στερώντας από την κυβέρνησή του την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους ήταν ότι η Γερμανία πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην ασφάλειά της και να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, αλλά όχι εις βάρος των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών. Η παραμέληση αυτών, προειδοποίησε, θα μπορούσε να συμβάλει στην υποστήριξη «λαϊκιστών και εξτρεμιστών» και θα κινδύνευε να «διαλύσει τη χώρα μας».
Ο Μερτς, η συντηρητική ομάδα του οποίου έχει μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας τον Σολτς ότι ευθύνεται για την πόλωση στη Γερμανία και χαρακτηρίζοντας την τακτική του για τον τερματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού «απλώς ανάξια ενός καγκελάριου».
«Προφανώς ζείτε στο δικό σας σύμπαν, στον δικό σας κόσμο», είπε ο Μερτς. «Δεν έχετε καταλάβει τι συμβαίνει εκεί έξω στη χώρα αυτή τη στιγμή».
Γελοιοποίησε επίσης τη σχέση του Σολτς με τον Τραμπ. «Μην νομίζετε ότι έχετε καμία αρμοδιότητα να μιλάτε με αυτόν τον νέο πρόεδρο», είπε ο Μερτς, τονίζοντας πως «θα σας βγάλει νοκ-άουτ στον πρώτο γύρο».
Η πολιτική αναταραχή στο Βερολίνο λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η Γερμανία έχει βυθιστεί σε μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας.
Ο Σολτς τερμάτισε την κυβερνητική του συμμαχία την ίδια ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές. Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την περαιτέρω στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας και έχει υποδαυλίσει τους φόβους για έναν επιζήμιο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την Ευρώπη.
Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι η συμμαχία του Μερτς προηγείται με ποσοστό άνω του 30%, γεγονός που την φέρνει σε ισχυρή θέση για να κερδίσει την καγκελαρία, αφού έχασε οριακά από το κόμμα SPD του Σολτς πριν από τρία χρόνια. Η υποστήριξη για το SPD είναι περίπου 16% και βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό AfD.
Οι Πράσινοι βρίσκονται στο 11% στην τέταρτη θέση, ενώ ένα νέο ακροαριστερό κόμμα είναι πέμπτο με περίπου 8%.
Το FDP συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 3%, από 11,5% στις εκλογές του 2021, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει το όριο του 5% για την είσοδο στο κοινοβούλιο.
«Η κυβέρνηση Σολτς κατέρρευσε επειδή στο υπουργικό συμβούλιο δεν μιλούσαμε πλέον για την ίδια χώρα», δήλωσε ο ο πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ.
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, της οποίας ο συνάδελφος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ είναι υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος, επανέλαβε την έκκληση του Σολτς για ενότητα ως προπύργιο κατά του εξτρεμισμού.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg Economics «αν και ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος του κενού εξουσίας δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί, η απουσία εντολής διακυβέρνησης θα περιορίσει επίσης την ικανότητα της Γερμανίας να ανταποκριθεί σε εξελισσόμενα γεγονότα, όπως η επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο».
Όπως δείχνουν τα πράγματα, ένας «μεγάλος συνασπισμός» υπό την ηγεσία των CDU/CSU με τους Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται το πιθανότερο αποτέλεσμα, με πιθανότατα τους Πράσινους ως μικρότερο κυβερνητικό εταίρο.
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, έκανε έκκληση για μια σταθερή κυβέρνηση στο Βερολίνο, η οποία θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πολυάριθμες προκλήσεις της Γερμανίας.
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΗ: Ταμειακά διαθέσιμα 1 δισ. και μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες – Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Άγις Πιστιόλας (ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ): Μας λείπουν δίκτυα προώθησης των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα