Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές της ενέργειας μετά την κίνηση Πούτιν να στείλει δυνάμεις – κατά τον ίδιο «ειρηνευτικές» – σε δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις οποίες αναγνώρισε και επισήμως ως ανεξάρτητες τη Δευτέρα.
Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο έκανε άλμα 13%, ενώ το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ προσέγγισε τα 100 δολ/βαρέλι. Παράλληλα, την ανηφόρα πήραν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του άνθρακα στη Γερμανία.
Η κίνηση της Ρωσίας αποτελεί μια δραματική κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της με τη Δύση σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις ακόμα και εντός της ημέρας.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τον ακριβή αριθμό των στρατευμάτων που μπορεί να εισβάλουν στην Ουκρανία ή το πότε θα γίνει αυτό, ωστόσο μια σύγκρουση μπορεί να απειλήσει τις προμήθειες σε ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου στην Ευρώπη. Το ένα τρίτο του ρωσικού φ/α μεταφέρεται μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία, ενώ είναι και σημαντικός εξαγωγέας μιας σειράς βασικών αγαθών, από αργό πετρέλαιο μέχρι διυλισμένα προϊόντα.
Οι κυρώσεις μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στις εισροές ενέργειας. Οι περιορισμοί που μπορεί να τεθούν στην ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται σε ξένο νόμισμα μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις στις αγορές εμπορευμάτων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τα μέταλλα και τη γεωργία.
«Αυτό σημαίνει ακόμα υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η αγορά είναι ήδη εδώ και μήνες εξαιρετικά νευρική», αναφέρει η Κάτια Γιαφίμαβα του Oxford Institute for Energy Studies. «Είναι πιθανό να ακολουθήσουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις».
Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου, που αποτελούν δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωναν νωρίτερα άνοδο 5,9% στα 76,85 ευρώ/Mwh. Το μπρεντ έκανε άλμα στα 99,5 δολ/βαρέλι.
Η Ρωσία κρατά περιορισμένες τις ροές αερίου προς την Ευρώπη από το καλοκαίρι, έχοντας περιορίσει τις πωλήσεις στην spot αγορά και έχοντας αποτύχει να γεμίσει τις αποθήκες στην ΕΕ πριν από τον χειμώνα.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλτζίνοφ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα σκοπεύει να κρατήσει τις ροές αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του LNG, ανεπηρέαστες.
Όμως, υπάρχουν και ανησυχίες ότι οι κυρώσεις θα στοχεύσουν και στον αγωγό Nord Stream 2, που ενώνει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Η διαδικασία έγκρισης του αγωγού έχει παγώσει από τα τέλη του 2021, καθώς ο διαχειριστής προσπαθεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ, όπως του έχει ζητηθεί από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τυχόν διακοπές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους, λόγω του ηπιότερου καιρού και της έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει επαρκές απόθεμα ασφαλείας για να συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές αναφοράς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ευρώπη», ανέφερε στο μεταξύ, σε έκθεσή της η JPMorgan Chase & Co..
Διαβάστε ακόμη:
«Ακίνητα Καρτερού»: Στο σφυρί «φιλέτο» 327 στρεμμάτων με θέα θάλασσα στο Ηράκλειο (pic)
Επ. Ανταγωνισμού: Επιτόπιος έλεγχος στον κλάδο εμπορίας οπτικών ειδών