Όταν η Παουλίνα Μροτζκόβσκα, κάτοικος της Βαρσοβίας, εντόπισε έναν μεγάλο σωρό από σκουπίδια στον εξωτερικό χώρο ενός ξυλουργείου απέναντι από το σπίτι της, ανησχύχησε όχι τόσο για τη μη απομάκρυνση των απορριμάτων από τον τοπικό δήμο αλλά για το πώς αυτά θα χρησιμοποιηθούν φέτος τον χειμώνα.
Στην Πολωνία βρίσκονται οι 40 από τις 100 πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της εξάρτησης από τον άνθρακα για τη θέρμανση των σπιτιών, μια κληρονομιά της σοβιετικής εποχής που υπερασπιζόταν την εξόρυξη. Αλλά τώρα η έλλειψη καυσίμων και το αυξανόμενο κόστος ζωής ωθούν τους ανθρώπους σε… εναλλακτικά καύσιμα – συμπεριλαμβανομένων των οικιακών απορριμμάτων.
Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δοκιμάζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η Πολωνία αντιμετωπίζει ακόμα έναν κίνδυνο: οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης πάνε πίσω στη χώρα με τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη λόγω μολυσμένου αέρα.
Η κυβέρνηση, η οποία ανέστειλε προσωρινά τους ποιοτικούς ελέγχους για τον άνθρακα, εξετάζει το ενδεχόμενο να διανείμει προστατευτικές μάσκες καθώς πέφτει η θερμοκρασία. Τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης του Law & Justice Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι, ο πιο ισχυρός πολιτικός της χώρας, πρότεινε στους πολίτες να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να ζεσταθούν. Είπε στους υποστηρικτές του σε μια συγκέντρωση στο Nowy Targ, στη νότια Πολωνία, ότι «πρέπει να κάψει κανείς σχεδόν τα πάντα, εκτός από ελαστικά και παρόμοια επιβλαβή αντικείμενα».
Έρευνες δείχνουν ότι το 60% των νοικοκυριών δεν έχουν αρκετά αποθέματα άνθρακα για να βγάλουν τον χειμώνα, σύμφωνα με τον Πιοτρ Σιεργκέιεφ, εκπρόσωπο ενός δικτύου περιβαλλοντικών ακτιβιστών που ονομάζεται Polski Alarm Smogowy — ή Polish Smog Alert. «Οι άνθρωποι φοβούνται και μαζεύουν οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάψιμο», είπε.
Ο Καμίλ Σουκιένικ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Polski Alarm Smogowy και ζει στο Nowy Dwor έξω από τη Βαρσοβία, είπε ότι η αιθαλομίχλη στη γειτονιά του έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, στις αρχές του φθινοπώρου, ακόμη κι αν ο υδράργυρος δεν έχει κάνει ακόμη βουτιά.
Η Πολωνία έχει καταγράψει περίπου 40.000 πρόωρους θανάτους που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ετησίως τα τελευταία χρόνια, τους περισσότερους κατά κεφαλήν στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία.
Ο βιομηχανικός όμιλος που εκπροσωπεί τις εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα από τη μείωση των ποσοτήτων σκουπιδιών. Θα μπορούσε να οφείλεται σε πτώση της κατανάλωσης και όχι σε χρήση για παράνομη καύση, ανέφερε εκπρόσωπος της Ένωσης.
Διαβάστε ακόμα: