search icon

Bloomberg

Ενεργειακή κρίση: Πώς οι τράπεζες βγαίνουν κερδισμένες από τα bailouts των εταιρειών ενέργειας (πίνακας)

Τα μέτρα που έλαβαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η μετάβαση του αυξημένου ενεργειακού κόστους στους καταναλωτές θα προστατεύσουν την κερδοφορία των τραπεζικών ιδρυμάτων 

Όταν η Uniper ζήτησε επιπλέον 4 δισ ευρώ σε bailout την περασμένη Δευτέρα, πολλοί αγνόησαν το γεγονός πως οι κύριοι κερδισμένοι της νέας πρότασης αυτής θα είναι οι τράπεζες.

Πάνω από είκοσι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG και Goldman Sachs Group έχουν ήδη επενδύσει 1,8 δισ ευρώ στην εταιρεία, η οποία θα βρισκόταν σε δεινή κατάσταση εάν δε λάμβανε χείρα βοηθείας από τη γερμανική κυβέρνηση. Η Uniper έχει αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού μόνο λόγω της συνεχιζόμενης στήριξης των οίκων αξιολόγησης του Βερολίνου.

Ο ενεργειακός κολοσσός αναμένεται να δεχθεί άνω των 20 δισ ευρώ σε κυβερνητική βοήθεια, κάτι που δικαιολογεί τη γενικότερη αισιοδοξία των τραπεζών όσον αφορά το επιπρόσθετο ρίσκο που καλούνται να επωμιστούν. Παρά την επιδείνωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης το περασμένο τρίμηνο, οι προβλέψεις των επισφαλών δανείων φαίνεται πως χαλάρωσαν, υποδεικνύοντας πως το αυξημένο κόστος θα περάσει στους «ώμους» των καταναλωτών, όπως ακριβώς έγινε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση εάν η Ρωσία σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», τόνισε η CFO της Commerzbank, Bettina Orlopp σε πρόσφατο earnings call.

Η χαλαρή αυτή προσέγγιση των τραπεζών είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη σε σχέση με την πρόσφατη ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας και φυσικού αερίου το οποίο έχει επιδεινώσει την ήδη ανεξέλεγκτη πληθωριστική κρίση που απειλεί τόσο τους ισολογισμούς των εταιρειών όσο και των νοικοκυριών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, προγραμματίζει παρέμβαση στην αγορά ενέργειας λόγω του «λουκέτου» στις βιομηχανίες που ενδέχεται να προκληθεί εάν υπάρξει περαιτέρω μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Αν και οι τράπεζες έχουν, μεν, αναγνωρίσει την κρίση αυτή, έχουν μειώσει τα κεφάλαιά τους για υπερκάλυψη των επισφαλών δανείων κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Intelligence.

H Uniper δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία που θα δεχθεί bailout λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η Fortum Oyj, η οποία κατέχει και το πλειοψηφικό μετοχικό μερίδιο της γερμανικής εταιρείας, έκανε έκκληση στις σκανδιναβικές χώρες για παρέμβαση στον τομέα της ευρωπαϊκής ενέργειας. Η αυστριακή Wien Energie, από την πλευρά της, δέχτηκε bailout 2 δισ από την κυβέρνηση της Αυστρίας, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ της χώρας Magnus Brunner. 

H τεράστια και απότομη κυβερνητική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν ανησυχούν οι τράπεζες. Η Orlopp τόνισε πως πολλές κυβερνήσεις θα θέσουν σε λειτουργία μέτρα διάσωσης των εταιρειών εάν αναγκαστούν να το κάνουν «αφού οι κινήσεις αυτές αποδείχθηκαν σωτήριες κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Ο CEO της Deutsche Bank, Christian Sewing, συμφωνεί με την άποψη της Orlopp, τονίζοντας πως οι κυβερνήσεις «θα παρέμβουν» σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε πως το δυσμενέστερο σενάριο της Deutsche Bank δεν προβλέπει τέτοια παρέμβαση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg Intelligence, Lento Tang και Ilia Shchupko «ένας από τους κύριους πυλώνες που υποστηρίζουν την αισιοδοξία των ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά τις αναμενόμενες απώλειες τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο είναι οι κινήσεις και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν από το 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η αυστριακή Erster Group Bank AG αποτελεί παράδειγμα της κατάστασης αυτής. Η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 53% το β’ τρίμηνο του έτους λόγω της απελευθέρωσης των κεφαλαίων που είχε θέσει παράμερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα οποία υπερκαλύπτουν τα ανάλογα κεφάλαια της αντιμετώπισης της κρίσης που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία άρει ολικά την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σύμφωνα με την Chief Risk Officer Alexandra Habeler-Drabek, η αυστριακή τράπεζα ναι μεν θα διπλασιάσει το ποσοστό των επισφαλών της δανείων, αλλά «η κατάσταση θα είναι ως επί το πλείστον διαχειρίσιμη».

Διαβάστε ακόμη:

Η χαρτογράφηση των θαλάσσιων εμπορικών διαδρομών των ρωσικών εξαγωγών

Έρευνα: Πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση (pics)

Οικονόμου: Αύξηση και διεύρυνση της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης (vid)

Exit mobile version