Σύμβουλοι ασφαλείας από τα κράτη της Βόρειας Θάλασσας επεξεργάζονται ένα σύμφωνο για την από κοινού προστασία των κρίσιμων υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου και καλωδίων ρεύματος, τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων και αιολικών πάρκων.
Πολλές χώρες που θα παρευρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Βόρειας Θάλασσας στο Βέλγιο τη Δευτέρα θα εργαστούν για μια συμφωνία που θα επιτρέπει τη χρήση drones για την παρακολούθηση βασικών τοποθεσιών, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε σε γνώση του Bloomberg News. Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών για συμβάντα ασφαλείας και να επιτραπεί η ανάληψη δράσης για βοήθεια στα χωρικά ύδατα των χωρών μελών.
Από τις επιθέσεις του Nord Stream τον Σεπτέμβριο, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει την παρακολούθηση με δορυφόρους, αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια για τη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα. Η συμμαχία δεν έχει ακόμη προσδιορίσει δημοσίως ποιος πραγματοποίησε τις εκρήξεις του αγωγού, αλλά έχουν αυξηθεί οι φόβοι ότι οι ευρωπαϊκές υποθαλάσσιες υποδομές μπορούν να κινδυνεύουν από κρυφή ρωσική επίθεση ως αντίποινα για τις κυρώσεις που σχετίζονται με την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου αγωγών στην Ευρώπη και μια πιθανή επίθεση αποτελεί κύρια ανησυχία, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι τα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας και τα αιολικά πάρκα είναι επίσης στόχοι.
«Όπως έδειξε βάναυσα το περασμένο έτος, πρέπει να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την υπεράκτια βιομηχανία μας. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε δημοσιογράφους στην Οστάνδη.
Η απειλή μεγαλώνει
Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε δει απόπειρες Ρώσων χάκερ να καταστρέψουν κρίσιμες εθνικές υποδομές. Η βελγική κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι 30 σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού πέρασαν από το αγγλικό κανάλι πέρυσι και έμειναν σε διεθνή ύδατα. Αυτά περιελάμβαναν μια φρεγάτα, ένα αντιτορπιλικό και ένα υποβρύχιο.
Εννέα κράτη συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής στο λιμάνι της Οστάνδης του Βελγίου, αλλά δεν είναι σαφές πόσα θα υπογράψουν το σύμφωνο, που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. Θα βασιστεί σε μια δήλωση των πολιτικών ηγετών τη Δευτέρα για την προστασία των κρίσιμων υποδομών και την αύξηση της ασφάλειας γύρω από αυτές.
Η ΕΕ έχει δημιουργήσει μια κοινή ομάδα εργασίας με το ΝΑΤΟ για να εργαστεί σε ένα πρόγραμμα ανθεκτικότητας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ενέργεια, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, όπως είπε.
«Ο ενεργειακός τομέας συνδέεται όλο και περισσότερο με γεωπολιτικούς κινδύνους», δήλωσε από την πλευρά του ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Πράσινη ενέργεια και υπεράκτια αιολικά
Στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας, οι εννέα κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να μετατρέψουν τη Βόρεια Θάλασσα σε έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους στον κόσμο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα κράτη — στα οποία περιλαμβάνονται επίσης το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και το Βέλγιο — υπέγραψαν μια δήλωση για να επιταχύνουν την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών έργων σε «μαζική κλίμακα».
Ο συνδυασμένος στόχος είναι να εγκατασταθούν 120 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2030 και 300 GW μέχρι το 2050.
Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται μεγάλα έργα.
- Το Βέλγιο θα δημιουργήσει υπεράκτια αιολική ισχύ 6 GW έως το 2030 και 8 GW έως το 2040.
- Η Δανία θα επιτρέψει την ανάπτυξη τουλάχιστον 5,3 GW συνολικής υπεράκτιας αιολικής ισχύος στη Βόρεια Θάλασσα το 2030.
- Η Γαλλία σκοπεύει να δημιουργήσει τουλάχιστον 2,1 GW έως το 2030 και 4,6-17 GW έως το 2050.
- Η Γερμανία θα δημιουργήσει τουλάχιστον 26,4 GW υπεράκτια αιολική ενέργεια έως το 2030 και 66 GW έως το 2045 στη Βόρεια Θάλασσα.
- Η Ολλανδία θα δημιουργήσει περίπου 21 GW υπεράκτια αιολική δυναμικότητα γύρω στο 2030 και θα αξιολογήσει εάν είναι εφικτά 50 GW το 2040 και 72 GW το 2050.
- Το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία στοχεύουν να αναπτύξουν το πρώτο διασυνδεδεμένο σύστημα ενεργειακών νησιών και συμπλεγμάτων στη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, σύμφωνα με το έγγραφο.
Οι χώρες θα συνεργαστούν επίσης για την κατασκευή περισσότερων καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας με βασικά μέρη του δικτύου της Ευρώπης. Άλλοι βασικοί τομείς συνεργασίας θα επικεντρωθούν στην τόνωση μιας αγοράς για ανανεώσιμο υδρογόνο και στην ενθάρρυνση της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα – όπου η Βόρεια Θάλασσα θεωρείται ότι έχει πολλές δυνατότητες αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Οι ηγέτες θα συναντηθούν επίσης με στελέχη από μεγάλες εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή και ανάπτυξη των έργων. Παρά την πολιτική ρητορική που υποστηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν ελήφθησαν τελικές επενδυτικές αποφάσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα πέρυσι. Το κόστος των πρώτων υλών, η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός έχουν αυξήσει το ρίσκο των μεγάλων έργων.
«Εμείς πρέπει να ενισχύσουμε μαζικά τις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού αιολικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις του πληθωρισμού για την αύξηση της επενδυτικής βεβαιότητας επιτρέποντας το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης». δήλωσε ο Σβεν Ουτερμέλεν, πρόεδρος της WindEurope και Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Offshore Wind.
Διαβάστε ακόμη:
Στεγαστικά δάνεια: Δεύτερη ευκαιρία για όσους κόπηκαν από την επιδότηση επιτοκίου (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ