search icon

Bloomberg

Ενέργεια: Πάνω – κάτω οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Η γενικότερη αβεβαιότητα λόγω Ρωσίας και ο…ευμετάβλητος καιρός επιτείνουν τη νευρικότητα στις αγορές- Στα 114 ευρώ σήμερα η μεγαβατώρα στην Ελλάδα

Η γενικότερη αβεβαιότητα λόγω των απρόβλεπτων συνθηκών εφοδιασμού εν μέσω των επιπτώσεων του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και οι ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες επιτείνουν τη νευρικότητα στην ενεργειακή αγορά, επηρεάζοντας άμεσα την πορεία των τιμών στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου επιπλέον οι τιμές του εισαγόμενου LNG, επηρεάζονται από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από την Ασία, το φυσικό αέριο πάει…μια πάνω και μια κάτω.

Τις προηγούμενες μέρες και ενώ είχε προηγηθεί ένα μίνι ράλι που έφερε τις τιμές στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF πάνω και από τα 45 ευρώ/MWh, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κινήθηκαν πτωτικά, βοηθούντος και του ασυνήθιστα καλού καιρού ακόμη και στη Β. Ευρώπη.

Με το βλέμμα στον καιρό

Ωστόσο, μια πρόβλεψη μεταβολής των καιρικών συνθηκών ήταν αρκετή ώστε να πάρουν ξανά την ανηφόρα, αναδεικνύοντας το…μετεωρολογικό δελτίο σε κρίσιμο παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο μετά από μια απότομη πτώση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τους εμπόρους να σταθμίζουν διαφορετικές μετεωρολογικές προβλέψεις για να μετρήσουν τις ανάγκες σε καύσιμα στην αρχή της σεζόν θέρμανσης.

Μια πιθανή πτώση των θερμοκρασιών κάτω από τα συνήθη εποχιακά επίπεδα αναμένεται το δεύτερο μισό αυτού του μήνα, σύμφωνα με ένα μοντέλο του Bloomberg που χρησιμοποιεί δεδομένα του Παγκόσμιου Συστήματος Προβλέψεων. Η τρέχουσα εκτίμησή του δείχνει ότι η πτώση μπορεί να είναι σύντομη, αλλά ο καιρός θα γίνει σίγουρα πιο κρύος.

Προς το παρόν, το ασυνήθιστα ζεστό φθινόπωρο στην Ευρώπη περιορίζει τη ζήτηση για φυσικό αέριο, η οποία έχει ήδη μειωθεί από τις χαμηλότερες ανάγκες σε καύσιμα στους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας. Αλλά το πρώτο κρύο θα ήταν μια δοκιμασία για το ενεργειακό δίκτυο της ηπείρου που αντιμετωπίζει τον δεύτερο χειμώνα του με ρεκόρ χαμηλών προμηθειών από τη Ρωσία.

Ευάλωτη η αγορά

Η παγκόσμια αγορά παραμένει σφιχτή και εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε τυχόν αλλαγές στη διαθεσιμότητα ή τη χρήση καυσίμων. Στην Ευρώπη, η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου είναι συνήθως διπλάσια από το τρέχον επίπεδο κατά τους ψυχρότερους μήνες δεδομένου του βασικού ρόλου του καυσίμου στη θέρμανση.

Προς το παρόν, η βραχυπρόθεσμη ζήτηση φυσικού αερίου εμφανίζεται υποτονική. Παράλληλα, οι όγκοι υγροποιημένου φυσικού αερίου που οι έμποροι διατηρούν στη θάλασσα παγκοσμίως για τουλάχιστον 20 ημέρες – περιμένοντας πιο ενεργές αγορές – αυξήθηκαν στα ρεκόρ του περασμένου έτους. Ωστόσο, μέρος αυτού του LNG θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια παράδοσης το Νοέμβριο έκλεισαν χθες στο TTF στα 37,9 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 2,4%, ενώ τα συμβόλαια παράδοσης το Δεκέμβριο έκλεισαν τα 42,62 ευρώ/MWh και για τον Ιανουάριο στα 44,56 ευρώ/MWh.

Στην «ανηφόρα» και το ρεύμα

Τα πάνω-κάτω στην αγορά φυσικού αερίου επηρεάζουν άμεσα τις τιμές και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Στη χώρα μας πάντως, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονη αυξομείωσή τους.

Έτσι, για σήμερα η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 113,54 ευρώ/MWh με τη χαμηλότερη στα 76,68 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 250,43 ευρώ/MWh. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή τιμή είναι αυξημένη κατά 11,21% σε σχέση με χθες, ενώ προχθές υπέστη και άλλη αύξηση κατά 24,11%. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Κυριακή η τιμή είχε μειωθεί στα 77 ευρώ/MWh, για να ακολουθήσει τη Δευτέρα αύξηση κατά 35,60% και την Τρίτη μείωση κατά 21,19%.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα για σήμερα, το φυσικό αέριο έχει ανακτήσει την πρώτη θέση με ποσοστό 31,14% και οι ΑΠΕ έρχονται δεύτερες με 30,19%, ενώ έπονται οι εισαγωγές με 17,43%, τα υδροηλεκτρικά με 10,03% και ο λιγνίτης με 8,35%.

Διαβάστε ακόμη

Mega – κέντρο καινοτομίας από επενδυτικά κεφάλαια του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη (pics)

Ο σιωπηλός Stefanos, ο Αδωνις και οι Αρμένιοι, το σάρωμα του Χρυσοχοΐδη στα νοσοκομεία και η πώληση της Εθνικής Τράπεζας

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε έσοδα, έξοδα, κάρτες και μετρητά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version