Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον θερμότερο Ιανουάριο των τελευταίων δεκαετιών γεγονός που της δίνει βαθιά ανάσα από την ενεργειακή κρίση. Οι ήπιες συνθήκες είναι πιθανό να επιμείνουν σε όλη την ήπειρο μέχρι το τέλος του μήνα σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc. Ο ζεστός καιρός αν και επαναφέρει τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή ήταν ένα αναπάντεχο δώρο σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται.
Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να κυμανθούν από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές στη Γαλλία και τη Γερμανία έως τις 17 Ιανουαρίου, οδηγώντας τη ζήτηση θέρμανσης στην Ευρώπη κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών, σύμφωνα με τη Maxar and the Weather Company. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είχε τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί το 2022, είναι πιθανό να δει τις ήπιες συνθήκες να διατηρούνται αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Met Office.
Για την Ευρώπη, «το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα θα μπορούσε να περιληφθεί μεταξύ των θερμότερων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες, εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένονται», δήλωσε ο Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγος στο Maxar.
Πρόκειται για μια απότομη αλλαγή από τις χαμηλές θερμοκρασίες στις αρχές Δεκεμβρίου που είχαν εγείρει ανησυχίες για την γρήγορη εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Κυβερνήσεις και νοικοκυριά πέρασαν το καλοκαίρι ανησυχώντας ότι θα αντιμετωπίσουν μπλακ άουτ μετά την κίνηση της Ρωσίας να μειώσει δραστικά τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, τα αποθέματα είναι μεγαλύτερα από το κανονικό, με ορισμένες χώρες να στέλνουν αέριο στις αποθήκες τις τελευταίες ημέρες, καθώς η ζήτηση μειώνεται εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών. Παράλληλα με τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), υπάρχει η πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα βγει τελικά αλώβητη τον φετινό χειμώνα. Τα υψηλά αποθέματα στο τέλος του χειμώνα θα διευκολύνουν την έγκαιρη αναπλήρωση για την επόμενη χρονιά.
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου την Τετάρτη έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις προτρέπουν τους πολίτες να συνεχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι. Μια ψυχρή εισβολή τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να ωθήσει τις θερμοκρασίες στη Φινλανδία, τη βόρεια Σουηδία και τη Νορβηγία, τη Λευκορωσία και τις χώρες της Βαλτικής κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα μέσα επίπεδα, σύμφωνα με την Olivia Birch, μετεωρολόγο της The Weather Company. Το ίδιο ισχύει και για την Βρετανία.
Το μοτίβο του καιρού, ωστόσο, προκαλεί ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή. Η ενεργειακή κρίση ανάγκασε ορισμένες κυβερνήσεις να αντιστρέψουν τις πολιτικές εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Γερμανία ενισχύει την εξάρτησή της από τον άνθρακα ενώ η παγκόσμια κατανάλωση του ρυπογόνου καυσίμου αυξάνεται.
Διαβάστε ακόμη
Ο Ερντογάν κι εμείς, η επενδυτική βαθμίδα, τα 123 εκατ. του ΠΑΟ, το deal που ναυάγησε και ο Μάχος
Ταμείο Ανάκαμψης: 300 νέες επενδύσεις 10 δισ. ευρώ με σύστημα «20-35-45»
Πάει για καλοκαίρι η διασύνδεση ταμειακών με τα POS και την εφορία