Το ενδεχόμενο συγχώνευσης τους εξετάζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες Baloise Holding AG και Helvetia Holding AG, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η ένωση τους θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους στην Ελβετία και έναν νέο μέγα παίχτη στον ευρωπαϊκό κλάδο.
Οι δύο εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες, όχι σε σταθερή βάση, τους τελευταίους μήνες, χωρίς να έχει επιτευχθεί ακόμη κάποια συμφωνία, ανέφεραν πηγές.
Οι πληροφορίες ώθησαν ανοδικά τη μετοχή της Baloise αυξάνοντας τα κέρδη της για φέτος στο 8%, αποτιμώντας την εταιρεία στα 8,2 δισ. ελβετικά φράγκα (9,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ). Αντίστοιχα, η Helvetia έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 9,4 δισ. ελβετικά φράγκα, έχοντας ενισχυθεί κατά 16% από την αρχή του έτους.
Παρότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία, αναφέρουν πηγές.
Οποιαδήποτε κίνηση ενοποίησης του κλάδου θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντίδραση από άλλους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους, όπως η Zurich Insurance Group, που ενδέχεται να εξετάσει ανταγωνιστική προσφορά.
Οι συζητήσεις για συγχώνευση εντάσσονται στο γενικότερο κύμα συγχωνεύσεων στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο, που περιλαμβάνει εξαγορές σε διαχείριση κεφαλαίων και τράπεζες.
Η Baloise, υπό την ηγεσία του CEO Μίκαελ Μίλερ, θεωρείται εδώ και καιρό πιθανός στόχος εξαγοράς. Ο σουηδικός επενδυτικός όμιλος Cevian Capital, που κατέχει 9,4% των μετοχών της, ασκεί πιέσεις για αναδιάρθρωση της εταιρείας, προτείνοντας να εστιάσει στην ελβετική αγορά και να πουλήσει μη κεντρικές δραστηριότητες της, όπως η θυγατρική της στη Γερμανία και η περιφερειακή τράπεζα Solothurner Bank.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, οι πιέσεις της Cevian έχουν οδηγήσει μεγάλες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως οι Zurich, Axa SA και Allianz SE, να εξετάσουν πιθανή προσφορά για την Baloise ή για τμήματα της δραστηριότητάς της.
Η Cevian έχει ιστορικό ενεργοποίησης εξαγορών στον ασφαλιστικό κλάδο. Το 2020, όταν απέκτησε μερίδιο στην RSA Insurance Group Plc, η εταιρεία τελικά διασπάστηκε και πουλήθηκε στους Intact και Tryg A/S.
Μια πιθανή συγχώνευση θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους της Ελβετίας με παράλληλη σημαντική παρουσία σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, όπως της Γερμανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ισπανίας.
Η Helvetia, με έδρα το Σεντ Γκάλεν, δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό κλάδο από το 1858 και έχει προκύψει από συγχωνεύσεις ελβετικών και διεθνών εταιρειών. Το 2014 συγχωνεύθηκε με τη Nationale Suisse, ενώ έξι χρόνια μετά ολοκλήρωσε την εξααγορά της ισπανικής ασφαλιστικής Caser.
Το 2023, η Helvetia κατέγραψε όγκο δραστηριοτήτων ύψους 11,6 δισ. ελβετικών φράγκων, υπό τη διοίκηση του CEO Φάμπιαν Ρούπρεχτ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2023.
Η Baloise, που εδρεύει στη Βασιλεία και φέρει το ίδιο όνομα με την πόλη της, απέφερε 8,6 δισ. ελβετικά φράγκα σε ετήσια ασφάλιστρα το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση αποτελεσμάτων της.
Η πιθανή συγχώνευση θα δημιουργούσε έναν ασφαλιστικό κολοσσό, ικανό να ανταγωνιστεί τους μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους, αλλά και να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της αγοράς και των μετόχων.
Διαβάστε ακόμη
Wood & Company: H ειρήνη στην Ουκρανία θα δώσει ώθηση σε ΧΑ και οικονομία (πίνακες)
Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική Κύπρου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα