search icon

Bloomberg

Ένα μικροσκοπικό κράτος προσπαθεί να γίνει κανονικό…

Το δημοψήφισμα καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν για μια συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο ανάμεσα στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάιεφ και τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα

Για πολλούς Αμερικανούς, τα fake news ή μια περιοχή εξοχικών κατοικιών γι αυτούς, ήταν αυτό που έβαλε την πΓΔΜ στον χάρτη. Αλλά καθώς το μικρό αυτό βαλκανικό κράτος διεξάγει ένα καθοριστικό δημοψήφισμα την Κυριακή που μπορεί να ξεμπλοκάρει την πορεία του προς την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραπληροφόρηση θα παίξει μικρότερο ρόλο στην έκβαση από ό, τι η αποτυχημένη 10ετής απολυταρχική διακυβέρνηση των τώρα ηττημένων εθνικιστών.

Το δημοψήφισμα καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν για μια συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο ανάμεσα στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάιεφ και τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα. Συμφώνησαν ότι η πΓΔΜ, πρώην τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, θα άλλαζε το συνταγματικό της όνομα σε «Βόρεια Μακεδονία», ενώ ο λαός της και η σλαβική γλώσσα θα εξακολουθούσαν να είναι γνωστά ως μακεδονικά. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα, η οποία εδώ και καιρό επέμενε ότι η λέξη «Μακεδονία» μπορεί να αναφέρεται μόνο στη βόρεια περιοχή της, θα μειώσει την αντίθεσή της στην ένταξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη γειτονική χώρα.

Η πΓΔΜ, μια μεσογειακή, φτωχή χώρα με επίσημο πληθυσμό 2 εκατομμυρίων, ίσως δεν είναι αρκετά σημαντική από γεωπολιτική άποψη για να δικαιολογήσει την ονομασία της συμφωνίας «ιστορική». Ωστόσο, η περιγραφή αυτή δεν είναι υπερβολική.

Exit mobile version