search icon

Bloomberg

Ένα μικρό κράτος επιχειρεί να ενταχθεί στους μηχανισμούς της Δύσης, αλλάζοντας το όνομά του

Μια διενεξη στην πιο ασταθή περιοχή της Ευρώπης μπορεί να φτάσει στο τέλος της

Μια διενεξη στην πιο ασταθή περιοχή της Ευρώπης μπορεί να φτάσει στο τέλος της, καθώς οι ψηφοφόροι στη πΓΔΜ αποφασίζουν σε δημοψήφισμα εάν θα μετονομάσουν τη χώρα τους.

Η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι το τελευταίο σημείο αναφλέξεως στον αγώνα για επιρροή μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στην ανατολική Ευρώπη. Η κυβέρνηση στα Σκόπια, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, προσπαθεί να κατευθύνει το κράτος προς την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Η Μόσχα αντιτίθεται στην περαιτέρω επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας σε αυτό που θεωρεί τη σφαίρα επιρροής της.

Η ψηφοφορία θα αποφασίσει εάν ο Zaev μπορεί να προχωρήσει σε ένα σχέδιο αλλαγής του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και να διευθετήσει μια 27ετή διένεξη με την Ελλάδα. Η Αθήνα έχει μπλοκάρει την ένταξη του γείτονα της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι (η πΓΔΜ) σφετερίστηκε το όνομα, προερχόμενο από το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας, από όπου προέρχεται η ονομασία της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.

“Ελπίζω ότι αυτή θα είναι μια ομαλή, δημοκρατική διαδικασία, ώστε οι άνθρωποι να κάνουν την επιλογή τους και η χώρα μας να προχωρήσει τελικά προς την ΕΕ, προς το ΝΑΤΟ, προς τη φιλία με τους γείτονές μας στην περιοχή”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ αφού ψήφισε στα Σκόπια. “Αυτή είναι μια ευκαιρία για την περιοχή να δείξει ότι μπορεί να παράγει μέλλον, και όχι μόνο ιστορία”.

Μια έρευνα στις 10 Σεπτεμβρίου που δημοσίευσε το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία της Societas Civilis έδειξε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θα ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος. Η προσέλευση παρατηρήθηκε στο 58%, πάνω από το όριο που απαιτείται για την επικύρωση του δημοψηφίσματος, το οποίο έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Exit mobile version