search icon

Bloomberg

Εμβόλια: H άνιση διανομή τους θα κοστίσει πολύ ακριβά στην παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος θα βρεθεί κάτω από το 2% -έναντι του 4% που έχει εκτιμήσει η Παγκόσμια Τράπεζα- εάν δεν επιταχυνθεί ο εμβολιασμός - Έρευνα του International Chamber of Commerece αναφέρει πως το 49% του οικονομικού κόστους μιας μακροχρόνιας πανδημίας θα επωμιστούν οι ανεπτυγμένες οικονομίες

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κινδυνεύει από την καθυστέρηση του εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ο δείκτης Bloomberg Vaccine Tracker επιδεικνύει πως δόθηκαν 4,54 εκατομμύρια δόσεις /ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η διανομή δεν είναι ομαλή. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποτελούν το 40% των 119,8 εκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως. 

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν τα πάνε και τόσο καλά. Στην Αφρική, μόνο η Αίγυπτος, το Μαρόκο, οι Σεϋχέλλες και η Γουινέα έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς. Μεγάλο μέρος της κεντρικής Αμερικής και της κεντρικής Ασίας δεν έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς ή έχει τεράστιες καθυστερήσεις.

Αυτό σημαίνει πως οι αναπτυσσόμενες αυτές οικονομίες κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη πιο πίσω, μειώνοντας επιπλέον το ριμπάουντ των εμβολιασμένων κοινωνιών αφού θα επηρεαστεί η αλυσίδα παραγωγής. Επίσης, η απουσία εμβολίων σημαίνει πως νέες μεταλλάξεις απειλούν προς νέες οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις.

Μια νέα έρευνα από το International Chamber of Commerce αναφέρει πως η άνιση διανομή των εμβολίων θα κοστίσει $9,2 τρισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία. Παρόμοια έρευνα από τη Rand Corporation υπολογίζει τις απώλειες στα $1,2 τρισεκατομμύρια ετησίως. Η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος θα βρεθεί κάτω από το 2% – έναντι του 4% που έχει εκτιμήσει η Παγκόσμια Τράπεζα – εάν δεν επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Τα αποτελέσματα αυτά πιέζουν περαιτέρω τις ανεπτυγμένες οικονομίες για τον διαμοιρασμό των εμβολίων τους, αλλά όλα δείχνουν πως οι οικονομίες αυτές δεν πρόκειται να μοιραστούν τα εμβόλια που έχουν.

Οι χώρες της Ευρώπης ήδη κονταροχτυπιούνται για τις δόσεις των εμβολίων, όπως ακριβώς έκαναν πριν από ένα χρόνο για τα είδη προσωπικής προστασίας. Η Κίνα, η οποία οδηγεί την παγκόσμια ανάπτυξη μετά από τον περιορισμό του ιού, η έλλειψη άμεσης ανάγκης σημαίνει καθυστερήσεις στην παραγωγή δόσεων, σύμφωνα με την Gavekal Dragonomics. 

Aρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορεί να δεχθούν βοήθεια σύντομα από τον ΠΟΥ, μέσω του Covax initiative, το οποίο στοχεύει στην παροχή 97,2 εκατομμυρίων δόσεων στην Ινδία, 17,2 εκατομμύρια στο Πακιστάν και 16 εκατομμύρια στη Νιγηρία. 

Η Rand υπολογίζει πως η επονομαζόμενη και «εθνικοποίηση» των εμβολίων μπορεί να κοστίσει $119 δισεκατομμύρια ετησίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σε σχέση με το κόστος των $25 δισεκατομμυρίων για την αγορά και παροχή εμβολίων προς τις αναπτυσσόμενες. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία αναμένεται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα από οποιαδήποτε  απουσία παγκόσμιου εμβολιασμού.

Παράλληλα, η έρευνα του International Chamber of Commerce αναφέρει πως το 49% του οικονομικού κόστους μιας μακροχρόνιας πανδημίας θα επωμιστούν οι ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι αυτές που πλήττονται από την απουσία εμβολίων, αφού τα προφανώς ασθενέστερα συστήματα υγείας τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας, κάτι που παράλληλα σημαίνει πως οποιεσδήποτε επενδύσεις θα μετακινηθούν, ενώ θα υπάρξουν και προβλήματα στις παροχές πρώτων υλών στις οποίες βασίζονται οι ανεπτυγμένες οικονομίες για την παραγωγή αγαθών.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Peterson Institute for International Economics το οποίο υπογραμμίζει πως «η πανδημία δεν πρόκειται να ελεγχθεί εάν δεν ελεγχθεί παντού».

Διαβάστε ακόμη:

Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα – Τι αλλάζει για click away

Netflix: Οι μυστικοί κωδικοί και πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε «κρυμμένες» ταινίες και σειρές

Λαζαράκου: Ετσι πρέπει να είναι το ελληνικό Χρηματιστήριο στη μετά Covid-19 εποχή

Exit mobile version