Τα εμπορεύματα σημειώνουν ραγδαία άνοδο, τροφοδοτούμενα από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το ράλι του χρυσού έχει κάνει την αγορά Brent με τη χρήση ράβδων φθηνότερη. Παράλληλα, οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζει η σοδειά της Βραζιλίας ανεβάζουν τις τιμές του σιτηρού.
Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg:
Δείκτης εμπορευμάτων
Ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot Index ανέκαμψε σε υψηλά επίπεδα που είχαν σημειωθεί για τελευταία φορά στα τέλη Μαΐου, ωθούμενος εν μέρει από το ράλι του χρυσού σε νέα ρεκόρ υψηλά.
Ο χρυσός αντιπροσωπεύει στάθμιση 17% στον δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για 24 εμπορεύματα στις αγορές της γεωργίας, της ενέργειας και των μετάλλων.
Η πρόσφατη ανάκαμψη του φυσικού αερίου και του χαλκού μέχρι τον Σεπτέμβριο βοήθησε επίσης στην άνοδο του δείκτη, ενώ ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή οδήγησε στην άνοδο των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Αναλογία χρυσού προς πετρέλαιο
Η ραγδαία άνοδος του χρυσού σε επανειλημμένα υψηλά ρεκόρ φέτος έχει, σύμφωνα με μια εκτίμηση, καταστήσει το πετρέλαιο το φθηνότερο εδώ και τρία και πλέον χρόνια – αν και η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή περιορίζει τη δυναμική.
Μια ουγγιά χρυσού ισοδυναμούσε με περισσότερα από 37 βαρέλια αργού τύπου Brent στις 26 Σεπτεμβρίου, τα περισσότερα από τον Ιανουάριο του 2021 – χάρη στο γεγονός ότι ο χρυσός σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό εκείνη την ημέρα.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και οι επακόλουθες πυραυλικές επιθέσεις αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ έχουν έκτοτε οδηγήσει τις τιμές του αργού σε άνοδο, εξισορροπώντας μερικώς την αναλογία χρυσού προς πετρέλαιο.
Παρ’ όλα αυτά, τα επίπεδα παραμένουν κοντά στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα. Στις αρχές της πανδημίας, όταν το πετρέλαιο βρισκόταν σε χαμηλά 18 ετών, μια ουγγιά χρυσού μπορούσε να αγοράσει περισσότερα από 87 βαρέλια πετρελαίου.
Ηλιακή ενέργεια
Η αύξηση της ευρωπαϊκής δυναμικής παραγωγής ηλιακής ενέργειας είναι πλέον τόσο ισχυρή που ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα η τεχνολογία αυτή θα ικανοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η νέα ηλιακή παραγωγή θα είναι σε θέση να καλύψει έως και το 56% της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ICIS.
Η επέκταση της χρήσης ηλιακής ενέργειας, με επικεφαλής τη Γερμανία, ανατρέπει τα παραδοσιακά οικονομικά της ενέργειας στην Ευρώπη, με το σχετικά χαμηλότερο κόστος της σε σχέση με την πυρηνική παραγωγή και την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα να συμβάλλει στην αύξηση των νέων εγκαταστάσεων.
Αλουμίνιο
Υπάρχουν σημάδια αυξανόμενης συμπίεσης στην αγορά αλουμινίου, με τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου στο LME να διαπραγματεύονται με υψηλότερο premium σε σχέση με το Νοέμβριο.
Οι επενδυτές που έχουν «πάρει σειρά» για να αποσύρουν το αλουμίνιο από το σύστημα του LME δέχονται πιέσεις επειδή πρέπει να μετακυλίσουν τις θέσεις αντιστάθμισης καθώς περιμένουν, ενώ η αποθηκευτική Istim Metals LLC αύξησε ένα βασικό τέλος που καθιστά πολύ πιο δαπανηρή την επαναποθήκευση του μετάλλου εάν οι τιμές στραφούν εναντίον τους.
Η αγορά παρακολουθεί επίσης μια μεγάλη θέση long στα συμβόλαια του Οκτωβρίου που κατέχει ο όμιλος Trafigura – η ίδια εταιρεία που αρχικά απέθεσε τον πακτωλό αλουμινίου στις αποθήκες της Istim.
Σιτηρά
Οι τιμές του καλαμποκιού στη Βραζιλία κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά στις αρχές Ιανουαρίου χάρη σε ένα ράλι πέντε εβδομάδων.
Η φετινή σοδειά αντιμετωπίζει σημαντική απειλή λόγω της πολύ καθυστερημένης φύτευσης σόγιας.
Ο κατεξοχήν ξηρός καιρός στις κύριες παραγωγικές περιοχές της Βραζιλίας έχει καθυστερήσει την καλλιέργεια σόγιας, γεγονός που μπορεί να έχει αντίκτυπο στο καλαμπόκι.
Το καλαμπόκι καλλιεργείται ως επί το πλείστον αμέσως μετά τη συγκομιδή της σόγιας και πριν από το τέλος της περιόδου των βροχών. Η Βραζιλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών στον κόσμο.
Διαβάστε ακόμη
Βάσλε (ΕΚΤ): Η επερχόμενη μείωση των επιτοκίων δεν εγγυάται νέα κίνηση τον Δεκέμβριο
ΥΠΕΣ: Τι αλλάζει με τις προσλήψεις και τα μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων
Jeep: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι πωλήσεις στην Ευρώπη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα