Δεν είναι καθημερινό φαινόμενο μια διευθύντρια μεγάλης πολυεθνικής να μιλά για τα προσωπικά της προβλήματα.
Για την 45χρονη Λιβ Γκάρφιλντ, ωστόσο, την CEO της βρετανικής εταιρείας ύδρευσης Severn Trent Plc, το πρόβλημα των νυχτερινών εξάψεων δεν είναι ταμπού.
Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση και δη επαγγελματίες ανά τον κόσμο. Με την εμμηνόπαυση να αποτελεί πρόβλημα για πολλές γυναίκες σε σχέση με την καριέρα τους, η Γκάρφιλντ προτείνει ως λύση την επίγνωση και την σωστή ενημέρωση.
«Η μη απασχόληση γυναικών μεταξύ 45 και 60 ετών πρέπει να αποτελέσει τεράστιο ζήτημα, αλλιώς χάνουμε τις ικανότητες της συγκεκριμένης γενεάς», ανέφερε.
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες ξεκινούν συνήθως μεταξύ 45 και 55, αλλά μπορεί να ξεκινήσουν και νωρίτερα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εξάψεις και εφίδρωση, αϋπνία και αλλαγές διάθεσης. Με τη σειρά του αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εργασία όπως ξεσπάσματα και περίεργη συμπεριφορά. Μερικές γυναίκες δεν έχουν πολλά συμπτώματα. Για άλλες, τα συμπτώματα μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στην εργασία και την προσωπική τους ζωή.
Οι γυναίκες αυτών των ηλικιών αποτελούν το 11% του εργασιακού δυναμικού στις χώρες των G7. Παγκοσμίως οι ζημίες που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση μπορεί να φτάνουν τα $150 δισ, σύμφωνα με την Ρινίτα Ντας, αντιπρόεδρο της Frost & Sullivan. Εάν συμψηφιστούν και τα κόστη στο σύστημα υγείας, το ποσό φτάνει τα $810 δισ, σύμφωνα με τη Ντας, ενώ θα αυξηθούν αφού το 25% του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως θα φτάσει την εμμηνόπαυση το 2030.
Αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον.
Η Βρετανία οδηγεί την αλλαγή, με την εμμηνόπαυση να αποτελεί θέμα για την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Αντριου Μπέιλι ανέφερε τον Απρίλιο πως η εμμηνόπαυση δεν μπορεί πια να αγνοηθεί. Την Τετάρτη, η βουλευτής των Εργατικών Κάρολιν Χάρις κάλεσε προς μία “επανάσταση εμμηνόπαυσης” με μια βουλευτική επιτροπή η οποία θα πρέπει να θέσει επί τάπητος κοινωνικά και νομικά θέματα για την εμμηνόπαυση. Αν και η Ιαπωνία έχει επίσης αρχίσει να παίρνει μέτρα, στα περισσότερα μέρη του κόσμου η εμμηνόπαυση είναι κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν. Στις ΗΠΑ, δεν απασχολεί καν τους εργοδότες.
Οικονομική επίδραση
Λίγο πριν τον κορωνοϊό, η απασχόληση των 50-64 ετών στη Βρετανία έφτασε το 73%, ρεκόρ από το 1975 όταν ξεκίνησε και η συλλογή δεδομένων. Ο αριθμός των γυναικών επαγγελματιών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών.
Η οικονομική επίδραση του κορωνοϊού επηρέασε το γκρουπ των γυναικών αυτών περισσότερο από πολλά άλλα, σύμφωνα με το think tank Resolution Foundation. Πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να σταματήσουν να δουλεύουν ή είχαν νέα χρέη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που σύμφωνα με την Νίκι Πάουντ του UK Trades Union Congress θα επηρεάσει και άλλους τομείς της οικονομίας.
Ακόμη και πριν την πανδημία η εμμηνόπαυση οδηγούσε πολλές γυναίκες στην παραίτηση. Μια έρευνα του 2019 η οποία παρουσιάστηκε τον Μάιο, από το Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), υπολογίζει πως 900.000 γυναίκες σταμάτησαν να δουλεύουν λόγω της εμμηνόπαυσης. Χωρίς υποστήριξη οι γυναίκες αυτές φεύγουν από τις θέσεις τους τη στιγμή που έχουν συγκεντρώσει τεράστια εμπειρία, κάτι που επηρεάζει και την παραγωγικότητα.
Η μεγάλη διαφορά
Το CIPD ανέφερε πως 3 στις 5 γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση είχαν επηρεαστεί αρνητικά στη δουλειά. Πολλές δε θέλουν να μιλήσουν για τα συμπτώματά τους σε άντρες ή νεότερους μάνατζερ. Σε αντίθεση με την εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση δεν είναι τόσο γνωστό θέμα στο HR. Στη Severn Trent, τα πράγματα αλλάζουν, με ελαστικά ωράρια και παροχή ανεμιστήρων για τις γυναίκες αυτές. Σε άλλες επιχειρήσεις γίνονται επίσης παρόμοιες κινήσεις, όπως στο Channel 4 μέσω της 45χρονης Αλεξ Μέιχον και την GlaxonSmithKline μέσω της 52χρονης Εμμα Γουάλμσλεϊ. Η GSK συνέθεσε γκρουπ υποστήριξης των γυναικών με εμμηνόπαυση το 2019 στα κεντρικά της γραφεία στη Βρετανία. Aυτές οι μικρές κινήσεις μπορεί να κάνουν και τη μεγάλη διαφορά για τις γυναίκες που υποφέρουν.
Οι γυναίκες μπορούν να φέρουν την εμμηνόπαυση ως βάση των αναφορών για σεξιστικές ή ηλικιακές διακρίσεις στην εργασία, βάσει του Equality Act του 2010. Στη ΒlackRock Inc, το στέλεχος Ρέιτσελ Λορντ υποστήριξε μια έκκληση προς την κυβέρνηση για αλλαγή της νομοθεσίας. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν προσέθεσε στην προεκλογική του καμπάνια τη σύσταση άδειας εμμηνόπαυσης.
Παράλληλα, η Γκάρφιλντ, μία από τις λίγες CEOs των 100 μεγαλύτερων βρετανικών εταιρειών καλεί τις γυναίκες να μιλήσουν και να μην μείνουν σιωπηλές, να μην τα παρατήσουν.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΛΙΝΟΪΛ: 100 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε συνεργασία με τη ΔΕΗ
Dave O’Flanagan (Sitecore): «Γιατί εξαγοράσαμε την ελληνική Mousend»