search icon

Bloomberg

Ελβετική αριθμητική: Ενώ αυξάνει τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια αυτά μειώνονται

Η ελβετική τραπεζική βιομηχανία εκτιμά ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα ανέρχονται σε 200 δισ. ελβετικά φράγκα

Η Ελβετία έχει παγώσει μέχρι σήμερα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 6,3 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας επιχειρώντας να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται ότι δεν κάνει αρκετά για να μπλοκάρει τις περιουσίες όσων βρίσκονται στο περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι αυτό το νούμερο είναι χαμηλότερο από εκείνο που είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής ενημέρωσης στις 7 Απριλίου και ανέρχονταν στα 7,5 δισ. δολάρια. Μάλιστα από τότε έχουν «παγώσει» επιπλέον 2,2 δισ. δολάρια από τις αρχές Απριλίου, αλλά ταυτόχρονα απελευθερώθηκαν μετά το «αρχικό πάγωμα» 3,4 δισ. δολάρια.

«Το ύψος των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων δεν είναι δείκτης για το πόσο αποτελεσματικά επιβάλλονται οι κυρώσεις», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Bloomberg. «Οι αριθμοί μπορεί να κυμαίνονται και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Παρότι η Ελβετία αποφάσισε τον Φεβρουάριο να συμμετάσχει στις κυρώσεις που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δέχεται έντονη κριτική για το ρόλο που έχει διαδραματίσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες προσελκύοντας τα ρωσικά πλούτη.

Η Seco, η Ελβετική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων, τόνισε ότι η πλειονότητα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις και ως εκ τούτου δεν πρέπει να κατασχεθούν. Η Seco υποστηρίζει επίσης σθεναρά ότι ο αριθμός των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς θα αποκαλύπτονται πίσω από εταιρείες- κέλυφη και ονόματα συνδεδεμένων εταιρειών αποκαλύπτονται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και ειδικό σε θέματα διαφθοράς, Mark Pieth, που επικαλείται το Bloomberg οι ελβετικές αρχές έχουν επιδείξει χαρακτηριστική «έλλειψη θάρρους» μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι η ελβετική τραπεζική βιομηχανία εκτιμά ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα ανέρχονται σε 200 δισ. ελβετικά φράγκα.

Διαβάστε ακόμα:

«Κατρακύλα» για το ευρώ – Σε χαμηλό 20 ετών το κοινό νόμισμα (γραφήματα)

Αιμορραγία δίχως τέλος στο Χρηματιστήριο – Στο 8% η βουτιά τον Μάιο, σε χαμηλό 2μηνου οι τράπεζες

Ρωσία: Αποχωρεί η Siemens μετά από 170 χρόνια παρουσίας στη ρωσική αγορά

Exit mobile version