Το να έχει κανείς τεράστια περιουσία, το να είναι κανείς το μοντέλο συνέπειας και αποδοτικότητας δε σημαίνει πως θα επιτύχει στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.
Τα προβλήματα με την αγορά και διανομή εμβολίων στην ΕΕ μπορεί να βρίσκονται στο προσκήνιο, αλλά η γειτονική Ελβετία υποφέρει κι αυτή. Με τα πάντα να βρίσκονται σε lockdown στη Βέρνη, οι ρυθμιστικές αρχές προσέφεραν εμβολιασμούς το περασμένο σαββατοκύριακο, αλλά το πρόβλημα έμενε απαράλλακτο: απλά δεν υπήρχαν αρκετά εμβόλια.
Οι ελβετοί συνήθως αναφέρονται στη χώρα τους ως «μαθητή-πρότυπο» ή “Musterschüler” επειδή καταφέρνει να κάνει τα πάντα στη ώρα της. Αλλά η Ελβετία, η οποία είχε επιλέξει να μην εισέλθει στην ΕΕ, αντέδρασε πολύ αργά.
Περίπου το 3,7% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Αυτό μπορεί να βρίσκεται ελάχιστα παραπάνω από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τη Βρετανία, η οποία βρίσκεται στο 15%. Υστερεί επίσης έναντι της Σερβίας, η οποία δεν βρίσκεται ακόμη στην ΕΕ, και της οποίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 10% του ελβετικού.
Οι αρχές της χώρας, οι οποίες δέχονται κριτική από την εθνικιστική παράταξη, αναφέρουν πως θα ανακάμψουν με έξτρα εμβολιασμό τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τη χώρα, όλοι οι ενήλικες στη χώρα θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρή κριτική όταν μαθεύτηκε πως οι υπουργοί της εμβολιάστηκαν κρυφά τη στιγμή που οι ηλικιωμένοι έπρεπε να περιμένουν.
Το πρόβλημα ενδέχεται να έγκειται στο γεγονός πως ο τρόπος διακυβέρνησης και αποφάσεων στην Ελβετία δεν είναι σχεδιασμένος για ταχείες αποφάσεις. Επίσης, η Ελβετία αποφεύγει την κυβερνητική παρεμβατικότητα. Αξιο αναφοράς είναι πως παρά τα υψηλότατα έξοδα για τη δημόσια υγεία της χώρας (2η σε θέση μετά τις ΗΠΑ) και βάση δύο τεράστιων ευρωπαϊκών φαρμακευτικών, η χώρα στην οποία κατοικοεδρεύει ο ΠΟΥ, ΔΕΝ είχε προσφέρει χρήματα για την έρευνα και κατασκευή εμβολίων! Σύμφωνα, βέβαια, με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, στην Ελβετία δεν υπάρχει … νομική βάση για την επένδυση στην εγχώρια κατασκευή εμβολίων αλλά όπως υποστηρίζει, η Ελβετία επενδύει στην έρευνα του ιού.
Διαβάστε ακόμη:
Η Boohoo εξαγοράζει ό,τι απέμεινε από τα brands της χρεοκοπημένης Arcadia
Πλακιωτάκης: Ανακοίνωσε νέα στήριξη της ακτοπλοΐας με 12 εκατ. ευρώ
Pandora: Μετά την κατάκτηση 5 ηπείρων… έκλεισε το 30% των καταστημάτων της