Οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν ένα σύνολο αυστηρών ορίων εκπομπών σε δημοψήφισμα, απορρίπτοντας την έκκληση για περισσότερη προστασία του κλίματος λόγω φόβων ότι αυτό θα έπληττε την οικονομία.

Η λεγόμενη Πρωτοβουλία Περιβαλλοντικής Ευθύνης, που ξεκίνησε από τη νεανική πτέρυγα του Πράσινου Κόμματος της Ελβετίας, υποστηρίχθηκε από μόλις το 30% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία της Κυριακής.
Το σχέδιο απαιτούσε, μεταξύ άλλων, να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται μέσω της κατανάλωσης στο 10% των επιπέδων του 2018 εντός των επόμενων 10 ετών. Οι Νέοι Πράσινοι υποστήριξαν ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί η κατανάλωση των Ελβετών εντός των ορίων που μπορεί να παρέχει ο πλανήτης.

Οι δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία είχαν υποδείξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, καθώς η πλειοψηφία του πληθυσμού έκρινε ότι το οικονομικό κόστος του μέτρου ήταν πολύ μεγάλο. Σύμφωνα με έναν δημοσκόπο, οι πολίτες ανησυχούσαν για τις θέσεις εργασίας και την απώλεια της ευημερίας και φοβούνταν ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ελβετικές εταιρείες. Η χώρα έχει ήδη ένα σχέδιο για να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Η πρωτοβουλία είναι η τελευταία σε μια σειρά δημοψηφισμάτων που έχουν ξεκινήσει οι νεανικές πτέρυγες των ελβετικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για αυστηρό ανώτατο όριο στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών από τους Νέους Σοσιαλιστές και για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τους Νέους Φιλελεύθερους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας – στο οποίο οι πολίτες ψηφίζουν ακόμη και τέσσερις φορές το χρόνο για θέματα πολιτικής – δίνει στους νεότερους πολιτικούς μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι αλλού. Οι προτάσεις μπορεί να απορριφθούν στην κάλπη, αλλά εξακολουθούν να διαμορφώνουν τον δημόσιο διάλογο, δήλωσε ο Στέφαν Λετζ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen.

«Είναι σύνηθες στην Ελβετία τα διάφορα πολιτικά στρατόπεδα να ξεκινούν εκστρατείες ψηφοφορίας για ακραία αιτήματα», δήλωσε ο Legge σε συνέντευξή του. «Διότι, ακόμη και αν αποτύχουν σε μια ψηφοφορία, με αυτόν τον τρόπο βάζεις ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη».

Τα δημοψηφίσματα επιτρέπουν επίσης στους ανερχόμενους να τοποθετηθούν ως ηγέτες της επόμενης γενιάς στην εθνική πολιτική, προσθέτοντας ένα πρόσθετο κίνητρο για την έναρξη τέτοιων πρωτοβουλιών.

Μια άλλη πρόταση των Νέων Σοσιαλιστών – η θέσπιση φόρου κληρονομιάς για τους κατοίκους των οποίων η περιουσία υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια φράγκα (55 εκατομμύρια δολάρια) – αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το επόμενο έτος.

Διαβάστε ακόμη

Μάχη για τα 15 δισ. ευρώ του οργανωμένου λιανεμπορίου (πίνακας)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να επιστρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο

ΗΠΑ: Ποιους στόχους έχει το κρατικό επενδυτικό ταμείο – Τι θα γίνει με το TikTok

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα