Τη δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης στη λειτουργία των τραπεζών ζητά ο νέος επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής για τον χρηματοοικονομικό τομέα στην Ελβετία στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας του για την ενίσχυση του οργανισμού.

Η Finma θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέμβει εάν μία τράπεζα βάζει «την ανάπτυξή της πάνω από όλα, χωρίς να υπολογίζει τους ελέγχους και τις υποδομές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εποπτικής Αρχής, Stefan Walter σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά προσηλωμένος» στον στόχο του να αποκτήσει τη δύναμη ώστε να ξεκινήσει μια «πρώιμη παρέμβαση» και να αναγκάσει οποιαδήποτε τράπεζα να αλλάξει πορεία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg ο Walter έγινε Διευθύνων Σύμβουλος στην Εποπτική Αρχή, Finma, νωρίτερα φέτος και από την αρχή της θητείας του δεν έκρυψε τις προθέσεις του για ενίσχυση της τραπεζικής εποπτείας στην Ελβετία. Μετά την κατάρρευση της Credit Suisse το 2023 η κυβέρνηση διαμόρφωσε μια σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων η αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες που όμως δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί, ενώ ο Walter έχει ταχθεί υπέρ των κυβερνητικών αυτών σχεδίων. Εφόσον εγκριθούν αυτές οι προτάσεις η UBS η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, θα υποχρεωθεί να διακρατεί επιπλέον κεφάλαια έως και 25 δισ. δολάρια.

Στην προοπτική αυτή αντιδρά η τράπεζα και τόσο ο CEO Sergio Ermotti όσο και ο πρόεδρος Colm Kelleher έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι κάτι τέτοιο θα είναι λάθος.

Ωστόσο, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση της ΕΚΤ με τον Walter, ο πρόεδρος της UBS, Kelleher ήταν αρκούντως διπλωματικός και δήλωσε ότι υποστηρίζει έναν ευρύτερο ρόλο των ρυθμιστικών αρχών όσον αφορά την εξέταση της στρατηγικής των τραπεζών.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο μια ρυθμιστική αρχή δεν θα πρέπει να μας καλέσει για ένα επιχειρηματικό μοντέλο ή ένα σχέδιο», είπε ο Kelleher στο συνέδριο. Η ύπαρξη μιας δυσλειτουργικής στρατηγικής ήταν «ξεκάθαρα ένα από τα ζητήματα που έπληξαν την Credit Suisse», είπε, προσθέτοντας ότι η υποχρέωση των τραπεζικών στελεχών να λογοδοτήσουν για στρατηγικές αποφάσεις «είναι ένα έγκυρο αίτημα για μια ρυθμιστική αρχή».

Η Finma «θα πρέπει να έχει την εξουσία να απαγορεύει επιχειρηματικά μοντέλα σε ακραίες περιπτώσεις ή να επιφέρει αλλαγές σε μια δραστηριότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εξυγίανση μιας συστημικά σημαντικής τράπεζας σε περίπτωση κρίσης», είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelszeitung ο Walter.

«Αν δούμε μια κατάσταση στην οποία μια τράπεζα απειλεί να θέσει σε κίνδυνο έναν επιχειρηματικό κλάδο μέσω της υπερβολικής της ανάπτυξης με ελλείψεις στη διαχείριση κινδύνων, ελέγχων και υποδομής, μπορούμε, για παράδειγμα, να απαγορεύσουμε στην τράπεζα να αναπτυχθεί περαιτέρω σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε ο Walter στη συνέντευξη, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την αλλαγή νόμου.

Ο επικεφαλής της Finma υποστήριξε ότι η δυνατότητα παρέμβασης στα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών θα διευκόλυνε την κατάσταση σε περίπτωση κρίσης καθώς θα είναι πιο σωστά προετοιμασμένη ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα χρειάζεται να διακρατεί περισσότερα κεφάλαια.

Διαβάστε ακόμη

ΑΚΤΩΡ: Ραντεβού με το μετρό της Θεσσαλονίκης στις 30 Νοεμβρίου – Οι επόμενες επεκτάσεις της πόλης (pics)

SSM: Θα συνεχίσουμε την αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες

Πρωινές συνήθειες για ένα πιο αποδοτικό ξεκίνημα της ημέρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ