Με το δεξί ξεκίνησε η νέα χρονιά για τον ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος από την Παρασκευή είναι

και επισήμως, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Πλέον, η καθαρή του αξία αγγίζει τα 209,3 δισεκατομμύρια δολάρια – η μεγαλύτερη καθαρή αξία που έχει καταγραφεί ποτέ. 

Τι σκοπεύει να κάνει από εδώ και στο εξής;

Ο Μασκ λίγο μετά αφότου κατάφερε να ξεπεράσει τον εδώ και τρία χρόνια κάτοχο του πολυπόθητου αυτού τίτλου, Μπιλ Γκέιτς – αφήνοντάς τον δεύτερο – με ανάρτησή του στο Twitter ζητά συμβουλές για το πως να διαχειριστεί από εδώ και στο εξής την τεράστια περιουσία του.

Στο μυαλό του Ceo της Tesla, βρίσκεται και η φιλανθρωπία. Μέχρι στιγμής βέβαια, δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί ενεργά με το κομμάτι αυτό σε σύγκριση με άλλους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες. Ο Μπιλ Γκέιτς για παράδειγμα, έχει γίνει φιλάνθρωπος πλήρους απασχόλησης και έχει προσφέρει πολύ μεγάλα ποσά σε τομείς όπως η δημόσια υγεία. Και άλλα πολύ σημαντικά πρόσωπα, όπως ο Γουόρεν Μπάφετ, έχουν δωρίσει εκατομμύρια από τις αμύθητες περιουσίες τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Ακόμη και ο Τζεφ Μπέζος ο οποίος έχει επικριθεί στο παρελθόν, πολλές φορές, για το γεγονός ότι άργησε να στραφεί προς τη φιλανθρωπία, σήμερα είναι πολύ ενεργός στον τομέα αυτό. Υποσχέθηκε πως θα ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή. Πέρυσι προσέφερε 791 εκατομμύρια δολάρια σε 16 περιβαλλοντικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Αλλά και η πρώην γυναίκα του θεωρείται βαθιά φιλάνθρωπος. Μέχρι στιγμής έχει προσφέρει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε οργανισμούς και άτομα που έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Ίσως λοιπόν, εάν ο Γκέιτς δεν είχε ασχοληθεί τόσο ενεργά με την φιλανθρωπία ή ο Μπέζος δεν είχε δει την περιουσία του να μειώνεται έπειτα από το διαζύγιο δισεκατομμυρίων από την επί 25 έτη σύζυγό του, Μακένζι Μπέζος, τα πράγματα σήμερα να ήταν διαφορετικά και ο Μασκ να μην είχε ακόμη καταφέρει να τους ξεπεράσει. Ο Μπέντζαμιν Σόσκης, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο κέντρο μη κερδοσκοπικών οργανισμών και φιλανθρωπίας του Ινστιτούτου Urban υποστηρίζει πως: 

«O Έλον Μασκ είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται, αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι θα πρέπει να προσφέρει πολλά περισσότερα στην φιλανθρωπία από ότι μέχρι τώρα.»

Το πάθος του

Ο Μασκ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο λόγος που δεν «ξοδεύει» τον πλούτο είναι άλλος. Επιθυμεί να επενδύσει τα χρήματα αυτά στην εξερεύνηση του διαστήματος. «Θα χρειαστούν τεράστια ποσά για να δημιουργηθεί η πρώτη πόλη στον Άρη»,  «Θέλω να μπορώ να συνεισφέρω όσο το δυνατόν περισσότερο» έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.

Με το tweet του πάντως φαίνεται πως ακολουθεί τα βήματα του Τζεφ Μπέζος. Το 2017 και εκείνος με ανάρτησή του στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ζητούσε συμβουλές από τους οπαδούς του για το πως να διανείμει την περιουσία του. 

Ο Μπράιαν Μίτεντορφ, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο που μελετά μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, υποστηρίζει ο Μασκ να περιορίσει τις φιλοδοξίες που τρέφει για την καινοτομία. 

«Μια παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί πλούσιοι είναι η επιθυμία τους να κάνουν καινοτόμα πράγματα και να ξεχωρίσουν. Πρέπει να βασιστούν και να επενδύσουν σε εκείνους που έχουν ήδη εμπειρία αλλά τους λείπουν τα κεφάλαια» υποστηρίζει. 

 

Διαβάστε ακόμη: 

Εθνική Ασφαλιστική: Σενάρια επί σεναρίων για μια πώληση που… έχει αργήσει έξι χρόνια

Γεωργιάδης: Νέα μέτρα για τα μικρά καταστήματα – Προτεραιότητα σε ένδυση, υπόδηση

A. Λεβαντόφσκι: Ο πολυεκατομμυριούχος μηχανικός που έκλεψε την Google και μπήκε φυλακή